Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Δευτέρα
Καλαμαράκια με πιπεριές και μελιτζάνες
Το σημερινό φαγητό σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! Το κάνω για να τρώνε τα παιδιά λίγα λαχανικά που γενικά δεν τα συμπαθούν και πολύ .. μαζί με τα καλαμαράκια όμως η γεύση τους γίνεται καταπληκτική!!
Υλικά:
1 κ. καλαμαράκια
μισό ποτήρι λευκό κρασί
2 κρεμμύδια κομμένα φέτες
λίγο λάδι
3 πιπεριές λωρίδες
2 μελιτζάνες φέτες
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζω καλά και κόβω χοντρές ροδέλες τα καλαμαράκια και τα βάζω σε μια κατσαρόλα να βράσουν με τα ζουμιά τους , ώσπου να σωθεί όλο το νερό και να μαλακώσουν.
2. Ρίχνω το λευκό κρασί και λίγο λάδι και τ αφήνω να εξατμηστεί το αλκοόλ.
3. Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζω τα κρεμμύδια σε φέτες. Μετά ρίχνω τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Προσθέτω αλατοπίπερο και πάπρικα.
4. Προσθέτω μέσα τα καλαμάρια με λίγο νεράκι και τα αφήνω μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Τρίτη
Μανιτάρια γεμιστά
Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια, αυτή τη συνταγή θα τη λατρέψετε! Μπορείτε να κάνετε αυτό το πιάτο και σαν ορεκτικό και σαν κυρίως αν τα συνοδέψετε με μια ωραία σαλάτα ή πατατούλες!
Υλικά:
30 φρέσκα μανιτάρια μεγάλα
1 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κρεμμύδι ξηρό τριμμένο
2 κ.σ. κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 κούπα μαλακά τυριά
λίγη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
1. Βγάζω τα κοτσάνια απ τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβω. Καθαρίζω τα μανιτάρια τραβώντας με το χέρι μου τη φλούδα τους και τα βάζω ανάποδα σε βουτυρωμένο ταψί.
2. Σε μια κατσαρολίτσα βάζω λάδι και σοτάρω τα κρεμμύδια και τα κοτσάνια. Προσθέτω το κρασί , αλάτι , πιπέρι και αφήνω να βράσουν ώσπου να μείνει μόνο το λάδι.
3. Κατεβάζω απ τη φωτιά και προσθέτω τα τυριά , τον άνηθο, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω.
4. Γεμίζω μ αυτό το μείγμα τα μανιτάρια , τα πασπαλίζω με παρμεζάνα και τα ψήνω μέχρι να ροδίσουν .
Τετάρτη
Συμπεθεριό
Μία αυθεντική συνταγή των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας , της κυρίας Έφης Σιγάλου! Καταλαβαίνεται φαντάζομαι που οφείλεται το όνομά του..
Υλικά:
μισό κιλό αμπελοφάσουλα
250 γρ. μπάμιες
2 μελιτζάνες αργείτικες (οι μωβ οι μακρόστενες)
3 μικρά κολοκυθάκια
μισό φλ. λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 ντομάτες ξεφλουδισμένες
2 πατάτες
1 κλωνάρι δυόσμο ψιλοκομμένο
μισό ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
αλάτι , πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Πλένω τα λαχανικά και τα στραγγίζω. Κόβω τα αμπελοφάσουλα στη μέση, τα κολοκυθάκια στα τρία, τις μελιτζάνες στα τέσσερα και τις πατάτες σε κύβους.
2. Σοτάρω σε κατσαρόλα το κρεμμύδι στο λάδι. Προσθέτω τις ντομάτες τριμμένες και το σέλινο και το δυόσμο.
3. Αφήνω να βράσουν προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Ρίχνω λίγα λίγα τα λαχανικά, λίγο νερό και τα σιγοβράζω κουνώντας κατά διαστήματα τη κατσαρόλα, ώσπου να μείνουν με τη σάλτσα τους.
Πέμπτη
Κοτόπουλο με κάρυ
Ένα ιδιαίτερο και απίστευτα νόστιμο πιάτο !!!
Υλικά:
4 στήθη κοτόπουλου
3 κ.σ. βούτυρο
2 πορτοκάλια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κ.σ. κάρυ
1 σκ. σκόρδο τριμμένη
3 κ.σ. αλεύρι
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
1/3 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό
ρύζι μπασμάτι
Εκτέλεση:
1. Κόβω το κάθε στήθος στα 2 ή στα 4, το αλατοπιπερώνω και το περνάω απ το αλεύρι. Ζεσταίνω το βούτυρο και σοτάρω ελαφρά το κοτόπουλο.
2. Ψιλοκόβω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτω στο κοτόπουλο. Προσθέτω επίσης το κάρυ και το σκόρδο. Σβήνω με το κρασί και αφήνω για λίγο σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
3. Προσθέτω το πορτοκάλι, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 7-8 λεπτά. Ρίχνω το μαϊντανό και τη κρέμα γάλακτος και αφήνω ακόμα 5 λεπτά να πήξει η σάλτσα.
4. Γαρνίρω με μαϊντανό και σερβίρω με μπασμάτι.
Παρασκευή
Κεφτεδάκια από φακές
Ένα φαγητό που κάνω πάντα στη νηστεία αλλά είναι τόσο νόστιμα αυτά τα κεφτεδάκια που δεν αντέχω να περιμένω το Πάσχα…
Να μη πείτε σε κανέναν στο σπίτι με τι φτιάξατε τα κεφτεδάκια σας και θα δείτε που μπορεί και να μη το καταλάβει κανείς!!!!! Ότι ακριβώς κάνετε στο κιμά, κάνετε και με τις φακές γι αυτό δε χρειάζεται να ακολουθήσετε κατά γράμμα τη συνταγή.
Υλικά:
1 σακουλάκι φακές ψηλές
λίγο μαϊντανό
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 φλιτζανάκι λάδι
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο και στυμμένο
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. ξύδι
ρίγανη
βασιλικό
1 αυγό (προαιρετικά)
αλεύρι για το αλεύρωμα
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
1.Βράζω τις φακές και τις στραγγίζω καλά να φύγουν όλα τα υγρά τους.
2.Βάζω σ ένα μπωλ τις φακές μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω όπως θα έκανα με τον κιμά .
3.Πλάθω μπαλάκια που τα αλευρώνω και τα τηγανίζω σε μπόλικο λάδι.
Σάββατο
Πίτσα
Μαντέψτε!!!! Δεν έχει μακαρονάδα σήμερα.. κάτι καλύτερο!
Πίτσαααα! Εντάξει .. τα λόγια είναι περιττά! Δεν νομίζω να υπάρχει παιδί και μεγάλος που να μη τη λατρεύει! Ας την φτιάξουμε λοιπόν!
Για τη ζύμη:
250 γρ. αλεύρι
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
λίγο βούτυρο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
λίγο αλάτι
3 κουταλιές ζάχαρη
Από πάνω:
1/2 κιλό κασέρι γκούντα τριμμένο
κέτσαπ (ή βάλτε αν έχετε σπιτική σάλτσα )
10 φέτες μπέικον
10 φέτες ζαμπόν
λίγα μανιτάρια
πιπεριές ροδέλες
Εκτέλεση:
1. Ζυμώνω τη ζύμη με όλα μαζί τα υλικά και την αφήνω μια ώρα να φουσκώσει
2. Βουτυρώνω το ταψί μου (χρησιμοποιώ το ταψί του φούρνου συνήθως)
3. Βάζω στη βάση τη ζύμη. Από πάνω λίγη κέτσαπ και την απλώνω να πάει παντού. Ύστερα τοποθετώ τα υλικά μου με την εξής σειρά: το μισό κασέρι. μπέικον, ζαμπόν, μανιτάρια , πιπεριές και ξανά κασέρι.
4. Ψήνω σε δυνατό φούρνο μέχρι να ψηθεί καλά το ζυμάρι
Κυριακή
Παστιτσάδα Κερκυρέικη
Θεική!!! Τίποτα άλλο δεν έχω να σας πω…
Υλικά:
1 κ. μοσχάρι κομμένο μικρές μερίδες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ώριμες ντομάτες μεγάλες
1 φλούδα πορτοκάλι
1 ποτήρι κρασιού μαυροδάφνη
1 κ. μακαρόνια χοντρά
τυρί τριμμένο
2 φλιτζ. φυτίνη
αλάτι, πιπέρι
2-3 γαρίφαλα
Εκτέλεση:
1. Βάζω σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια να μαραθούν με φυτίνη. Προσθέτω το κρέας, ανακατεύω και σβήνω με κρασί. Προσθέτω τη ντομάτα, τη φλούδα πορτοκαλιού, τα γαρίφαλα, αλατοπίπερο, νερό και τ αφήνουμε να σιγοβράσουν 1 1/2 ώρα.
2. Βράζω τα μακαρόνια και αφού τα σουρώσω , τα ζεματάω με φυτίνη.
3. Σερβίρω προσθέτοντας τυρί.
Το γλυκό της εβδομάδας
Νουγκατίνα
Εύκολο , νόστιμο και δροσερό γλυκάκι γι αυτή τη βδομάδα!!
Για τη βάση:
8 ασπράδια αυγών
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/4 κ.σ. εσάνς πικραμίγδαλου
2 1/2 κούπες αμύγδαλα αλεσμένα
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Για τη γέμιση:
2 κούπες κρέμα ζαχαροπλαστικής
Για το στόλισμα:
300 γρ. σαντιγί ( κάθε μία κούπα . βάζω 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη)
100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
Εκτέλεση:
1. Χτυπάω στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού για να πήξουν. Ρίχνω λίγη λίγη τη ζάχαρη να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα να στέκεται.
2. Ανακατεύοντας απλά μ’ ένα κουτάλι προσθέτω τα αμύγδαλα , την εσάνς και τη φρυγανιά να ενωθούν με τη μαρέγκα.
3. Απλώνω το μείγμα σε παραλληλόγραμο ταψί 30 χ 40 πάνω σε λαδωμένη λαδόκολλα.
4.Ψήνω μισή ώρα στους 200 βαθμούς.
5. Όταν ψηθεί κόβω τη ζύμη σε ίσα κομμάτια. Βάζω ανάμεσά τους κρέμα και από πάνω τη σαντιγί με γκαρνί για να κάτσει όμορφα και πασπαλίζω με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
6. Διατηρώ στο ψυγείο.
Τα ψώνια της βδομάδας
ΨΑΡΙΑ:
1κ. καλαμαράκια
ΚΡΕΑΤΑ:
1 κ. μοσχάρι
4 στήθη κοτόπουλου
ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
κρεμμύδια
5 πιπεριές
2 μελιτζάνες
2 μελιτζάνες αργείτικες
30 μεγάλα μανιτάρια + 5 για την πίτσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθο
μαϊντανό
250 γρ. μπάμιες
1/2 κ. αμπελοφάσουλα
3 μικρά κολοκυθάκια
5 ώριμες ντομάτες
σέλινο
πατάτες
2 πορτοκάλια
σκόρδο
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ:
λευκό κρασί
μαυροδάφνη
κρέμα γάλακτος
300 γρ. μαλακά τυριά
λίγη παρμεζάνα
βούτυρο
πάπρικα
κάρυ
γαρύφαλα
ρύζι μπασμάτι
φακές ψιλές
βασιλικό
αυγά
αλεύρι
γάλα
1 ξερή μαγιά
1/2 κ. γκούντα τριμμένο
κέτσαπ
10 φέτες μπέικον
10 φέτες ζαμπόν
1 κ. χοντρά μακαρόνια
φυτίνη
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ:
8 ασπράδια αυγών
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/4 κ.σ. εσάνς πικραμύγδαλου
2 1/2 κούπες αμύγδαλα αλεσμένα
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
2 κούπες κρέμα ζαχαροπλαστικής
300 γρ. σαντιγί (κάθε μία κούπα, βάζω 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη)
100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
της Βιολέτας Στεφάνου, μαγείρισσα και food blogger.