Σπιτικό χωριάτικο ψωμάκι

Σπιτικό χωριάτικο ψωμάκι

Έφτιαξα πρώτη φορά σπιτικό μαμαδίστικο ψωμάκι μόνη μου και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, και ο λόγος είναι ότι ποτέ δε φανταζόμουν πόσο μα πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις ψωμί χωρίς ζύμωμα, γρήγορα και εύκολα. Στο μυαλό μου το είχα αδύνατο και δύσκολο, φαντάζομαι το ίδιο και εσείς!
Ωραία τα ψωμιά του εμπορίου δε λέω, αλλά όταν το φτιάχνουμε μόνοι μας ξέρουμε ακριβώς τι περιέχει, χωρίς διογκωτικά, χωρίς προσθήκη επεξεργασμένων υλικών και υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης.
Πραγματικά η γεύση του συγκεκριμένου είναι σαν τα ψωμιά των ξυλόφουρνων, τραγανό απ’ έξω και μαλακό από μέσα.

Εγώ επέλεξα αλεύρι ολικής γιατί είναι πιο υγιεινό και πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Το δοκίμασα και με αλεύρι δίκοκκου σιταριού ? το οποίο είναι ακόμα πιο υγιεινό!

Επειδή αρκετές μου ζητήσατε λεπτομέρειες για τη συνταγή, άλλες το φτιάξατε ήδη και ενθουσιαστήκατε, σας γράφω και εδώ τη συνταγή για να την έχετε:

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι ολικής ή ό,τι αλεύρι θέλετε
  • 340 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8γρ.)
  • 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. της σούπας λάδι

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύετε όλα τα υλικά, σχηματίζετε μια μπάλα, σκεπάζετε το μπολ με ζελατίνη και το αφήνετε τουλάχιστον ένα δίωρο στο ψυγείο, μπορείτε και περισσότερο, αλλά 2 ώρες είναι αρκετές.
  2. Ζεσταίνετε τη γάστρα στους 200 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να ζεσταθεί αρκετά.
  3. Βγάζετε το ζυμάρι από το ψυγείο, ρίχνετε λίγο αλεύρι και το σχηματίζετε σε στρογγυλό φρατζολάκι ή μακρόστενη φραντζόλα, ό,τι επιθυμείτε.
  4. Το τοποθετείτε στην καυτή γάστρα, το ψήνετε με κλειστό καπάκι στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά και χωρίς καπάκι αλλά 20 λεπτά, και είναι έτοιμο!

Τα παιδιά μου τα οποία δεν πολύ τρελαίνονται για ψωμί, το εξαφάνισαν! Δεν πίστευαν ότι το έφτιαξα εγώ!

Αν θέλετε 1 κιλό ψωμί, απλά διπλασιάζετε τις πιο πάνω ποσότητες!

Είναι τόσο εύκολο που μπορούν να το φτιάξουν μόνα τους και τα παιδιά.

Καλή επιτυχία και περιμένω τις φωτογραφίες και τις εντυπώσεις σας!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Διαβάστε όλες τις δικές μου σκέψεις εδώ.

Ακολούθησε το Working Moms και στο Instagram

Μαγειρική