To κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τί θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Κάντε μία λίστα, προμηθευτείτε τα υλικά σας για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.
Μενού εβδομάδας 15/4– 21/4
Δευτέρα
Γίγαντες κοκκινιστοί στο φούρνο
Υλικά
- ½ kg γίγαντες
- 2 πρέζες baking soda
- 2 κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδ
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 1 καρότο
- 700 gr ντομάτες
- 2 πρέζες ζάχαρη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1 φλ. νερό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Μούλιασε τους γίγαντες σε άφθονο νερό με τη bakingsoda για τουλάχιστον οκτώ ώρες.
- Βάλε τους γίγαντες να βράσουν σε μπόλικο νερό για περίπου μισή ώρα.
- Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C.
- Ζέστανε σε ένα τηγάνι το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγάρισε το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο και το σκόρδο.
- Πρόσθεσε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο και μαγείρεψε για δέκα λεπτά.
- Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα, ρίξε τους βρασμένους γίγαντες σε ένα ταψί και ανακάτεψε με τη σάλτσα
- Πρόσθεσε στο ταψί το υπόλοιπο λάδι και ένα φλιτζάνι νερό και ψήσε για 40 με 45 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Τρίτη
Καρμπονάρα με κοτόπουλο & ταλιατέλες καπνιστής πάπρικας
Υλικά
- 500 γρ. Ταλιατέλες με καπνιστή πάπρικα ΗΛΙΣ
- 4 φλιτζ.τσαγ. κοτόπουλο ψητό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 115 γρ. πανσέτα σε λεπτές φέτες και ψιλοκομμένη
- 2 κ.γ. σκόρδο πολτοποιημένο
- 2 ½ φλιτζ. τσαγ. κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζ. τσαγ. τριμμένη παρμεζάνα
- 8 κρόκοι αυγών
- ¼ φλιτζ.τσαγ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- ¼ φλιτζ.τσαγ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζ.τσαγ. καβουρδισμένα καρύδια
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτριο τηγάνι. Προσθέτουμε την πανσέτα, το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι η πανσέτα να γίνει τραγανή, περίπου 8 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος με το τυρί, τους κρόκους, τον βασιλικό και τον μαϊντανό.
Τετάρτη
Ψαρόσουπα με μπακαλιάρο
Υλικά
- 1 κιλό φρέσκο ή 500γρ. κατεψυγμένο μπακαλιάρο σε φιλέτο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο
- 2 καρότα μικρά σε ροδέλες
- 4 κλωνάρια σέλινο
- 3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1 μικρό κομματάκι τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (προαιρετικά)
- χυμό από 1 λεμόνι
- 4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, τις πατάτες και το τζίντζερ (αν χρησιμοποιήσετε), μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
- Σκεπάζετε με νερό και αλατίζετε. Μετρήστε τα άτομα και υπολογίστε 1 βαθύ πιάτο νερό για τον καθένα συν ένα για την κατσαρόλα. Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε το φαγητό σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει το καρότο και η πατάτα. Προσθέτετε το ψάρι και βράζετε για 10 λεπτά ακόμα.
- Αφαιρείτε το πολύ κρεμμύδι και το σέλινο. Βάζετε στο μούλτι δύο-τρία κομμάτια πατάτα μαζί με 2 κουτάλες ζωμό και το χυμό λεμονιού και αλέθετε καλά.
- Ρίχνετε το μείγμα στη σούπα και το αφήνετε να πάρει μία-δύο βράσεις, μέχρι να χυλώσει η σούπα. Σερβίρετε με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πέμπτη
Τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες κοκκινιστά στην κατσαρόλα
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1/8 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
- 70 ml κόκκινο κρασί, ξηρό
- 350 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ελαφρά χτυπημένα στον πολυκόφτη
- 90 ml ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή, τριμμένη
Για τα κεφτεδάκια
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από λάπα
- 150 γρ. ψωμί χωριάτικο, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε λίγο γάλα για 5 λεπτά και καλά στυμμένο
- 3 κουτ. σούπας ούζο
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
- 1 αυγό
- 45 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα ελαφρώς. Πλάθουμε περίπου 12-14 κεφτεδάκια.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε τα κεφτεδάκια προσεκτικά για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
- Αλατίζουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο, το τζίντζερ και τον κρόκο Κοζάνης.
- Ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά και προσθέτουμε το κρασί και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, 250 ml νερό, αλάτι και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση. Αραδιάζουμε από πάνω τα κεφτεδάκια, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι το φαγητό να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του.
- Σερβίρουμε στα πιάτα και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τη μαντζουράνα.
Παρασκευή
Φακές με πατάτες στη γάστρα
Υλικά
- 200 γρ. φακές χοντρές
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 3 μεγάλες πατάτες
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- Ξύσμα από δύο λεμόνια
Εκτελεση
- Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν μέσα σε ελαιόλαδο. Στο τηγάνι προσθέτουμε και τις φακές και το ξύσμα από τα λεμόνια.
- Βγάζουμε τις φακές από το τηγάνι και της βάζουμε σε στην γάστρα.
- Μέσα στη γάστρα βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας, αρκετό ελαιόλαδο, δύο ποτήρια νερό και τις πατάτες που έχουμε κόψει καλά.
- Αλατίζουμε, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.
Σάββατο
Μπρόκολο ογκρατέν
Υλικά
- 1 μεσαίο μπρόκολο σε μπουκετάκια
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 4 αυγά
- 300 γρ. γάλα 1.5 %
- 300 γρ. τσένταρ τριμμένο χαμηλό σε λιπαρά
- αλάτι
- πιπέρι
- 100 γρ. ψωμί του τοστ, τριμμένο
Εκτέλεση
- Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τη ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης.
- Βράζουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε σε κρύο τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα λαχανικά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 20×30 εκ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός τα αυγά, το γάλα και τα 200 γρ. τσένταρ.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Απλώνουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το τριμμένο ψωμί με το υπόλοιπο τσένταρ και πασπαλίζουμε στο πυρίμαχο σκεύος.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το ψωμί.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.
Κυριακή
Ψάρι πλακί στο φούρνο
Υλικά
1-1 1/2 κιλό ψάρι σε φέτες (πάχους 4-5 εκ.) ή δύο-τρία ολόκληρα
4 ντομάτες
3 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
6 σκ. σκόρδο σε φετάκια
1/2 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζ. τσ. λευκό κρασί
1 λεμόνι (το χυμό)
2 φύλλα δάφνης
1 κ.κ. θυμάρι
1 φλιτζ. τσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε το ψάρι. Αν είναι ολόκληρο, κάνουμε μια κάθετη χαρακιά στο πιο παχύ σημείο του, από κάθε πλευρά. Το αλατίζουμε και το ραντίζουμε με το λεμόνι. Ανάβουμε το φούρνο στους 180°. Πολτοποιούμε τις τρεις ντομάτες και κόβουμε την άλλη σε φέτες. Αναμειγνύουμε τον πολτό ντομάτας με το σκόρδο, τον περισσότερο μαϊντανό, 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τα δαφνόφυλλα σπασμένα, το θυμάρι, αλάτι και αρκετό πιπέρι. Στρώνουμε στο σκεύος μας τα κρεμμύδια και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ακουμπάμε επάνω τα ψάρια και τα περιχύνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε από πάνω και γύρω γύρω το μείγμα της ντομάτας. Ακουμπάμε ομοιόμορφα τις φέτες της ντομάτας και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε στο φούρνο για 30-45 λεπτά. Ελέγχουμε ενδιάμεσα αν χρειάζεται υγρά.
Το γλυκό της εβδομάδας
Κορμός σοκολάτας με χαλβά
Υλικά
400 γρ. κουβερτούρα
450 γρ. ταχίνι
200 γρ. μέλι
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
50 γρ. κράνμπερις
400 γρ. χαλβά βανίλια
Εκτέλεση
- Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 2 ½ -3 λεπτά.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το ταχίνι, το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει το μείγμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τα φιστίκια, τα κράνμπερις και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε τον χαλβά σε κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ.
- Απλώνουμε μεμβράνη σε μια φόρμα 10×30 εκ. και βάζουμε μέσα το μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και πιέζουμε με τα χέρια μας απαλά για να ισιώσει το μείγμα.
- Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
- Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά