Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 11 έως 17 Φεβρουαρίου

Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 11 έως 17 Φεβρουαρίου

Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τί θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.

Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.

Μενού εβδομάδας 11/02 – 17/02

Δευτέρα

Ρεβίθια με σπανάκι στην κατσαρόλα

Υλικά

  • 1 πακέτο (1/2 κιλό) ρεβίθια (με το φλοιό τους)
  • 1 κουτ. σούπας χονδρό αλάτι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο*
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. (καθαρό βάρος) σπανάκι (τα φύλλα), χονδροκομμένο
  • 2 καρότα βιολογικά, τριμμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη
  • χυμός 1 λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό και το χονδρό αλάτι. Την επόμενη ημέρα τα ξεβγάζουμε και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Ξεκινάμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας τακτικά από την αρχή.

Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 3 – 4 λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα καρότα, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι (το αλάτι βοηθάει τα λαχανικά να αποβάλουν τα υγρά τους) και ανακατεύουμε για 5 – 6 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.

Όταν τα ρεβίθια θα έχουν βράσει για 1 ώρα και 15 λεπτά κι έχουν μείνει με τόσο νερό όσο που μόλις να τα σκεπάζει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα λαχανικών και νοστιμίζουμε με το γλυκάνισο. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε 1 φλιτζάνι από το ζωμό της κατσαρόλας, το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 7 – 8 λεπτά ώσπου να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον άνηθο, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

πηγή

Τρίτη

Χοιρινό με σέλινο φρικασέ

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό φιλέτο από κιλότο κομμένο σε κύβους 4 εκ. περίπου
  • 1 κιλό σέλινο χοντρό (ή 500γρ. χοντρό και 500γρ. σελινόριζα) κομμένο σε κομμάτια 5εκ.
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού λεμονοθύμαρο (προαιρετικό)
  • ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το αβγολέμονο

  • 3-4 αβγά
  • χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

  1. Βουτάτε το κρέας σε βραστό νερό και αφήνετε να πάρει βράση μέχρι να βγάλει αφρό. Το στραγγίζετε και το πλένετε με κρύο νερό. Το αφήνετε στην άκρη.
  2. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε το σκόρδο και το κρέας. Σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας και προσθέτετε 1½ φλιτζάνι νερό. Αφήνετε να βράσει για 20 λεπτά περίπου.
  3. Προσθέτετε το σέλινο, τον άνηθο, το λεμονοθύμαρο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε το φαγητό για 25-30 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει το κρέας και να μαλακώσει το σέλινο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Πρέπει να μείνει περίπου ενάμισι φλιτζάνι σάλτσα στο τέλος. Αφαιρείτε όσο ζωμό μπορείτε από την κατσαρόλα και τον φυλάτε στην άκρη.
  4. Ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Χτυπάτε τα αβγά στο μίξερ και προσθέτετε το λεμόνι. Σιγά σιγά προσθέτετε το ζωμό από την κατσαρόλα χτυπώντας συνεχώς το μίγμα. Περιχύνετε το φαγητό και βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά κουνώντας την κατσαρόλα πίσω μπρος για να πάει παντού η σάλτσα και να πήξει η σάλτσα. Όταν αρχίζει να βράζει σβήνετε τη φωτιά για να μην κόψει το αβγολέμονο.

πηγή

Τετάρτη

Φακόρυζο πιλάφι

Υλικά

  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
  • 2 φλιτζάνια ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
  • 2 φλιτζάνια φακές μαγειρεμένες
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το ρύζι σε μπολ γεμάτο με νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει για 20 λεπτά.
  2. Σε μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν προσθέτουμε το νερό. Στραγγίζουμε το ρύζι και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει την πρώτη βράση.
  3. Στη συνέχεια κατεβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τις φακές κι ανακατεύουμε. Από τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση, αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, χωρίς να ανακατέψουμε το φαγητό.
  5. Σερβίρουμε το φακόρυζο κρύο ή ζεστό. ​

πηγή

Πέμπτη

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

Υλικά

  • 10 χοντρά κολοκύθια
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγα κλωνάρια μαϊντανό και άνηθο

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • χυμός από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Για τα γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά

Ξεκινάμε τα γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο με κιμά, προετοιμάζοντας πρώτα τα κολοκύθια. Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι. Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄.

Προσθέτουμε τα κολοκύθια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄. Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.

Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 του ύψους τους. Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι. Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε στενή κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες, κυδωνάτες, όρθιες.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους. Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.

Για το αυγολέμονο

Σβήνουμε τη φωτιά (μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκυθάκια και θα λασπώσει το ρύζι). Χτυπάμε τ’ ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας και λίγο λίγο το λεμόνι. Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.

Αν θέλετε το αυγολέμονο να γίνει σαν κρέμα, βάλτε 1 κουταλιά κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού. Διαλύστε το με σύρμα, προσθέστε το στο αυγό και κάντε κανονικά το αυγολέμονο. Περιχύστε το φαγητό και αφήστε την κρεμα αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει.

πηγή

Παρασκευή

Πέρκα φιλέτο λεμονάτη

Υλικά

  • 800 γρ φιλέτο πέρκας
  • 6 κσ χυμό λεμονιού
  • ½ κούπα ξηρό λευκό κρασί
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • ½ κούπα νερό
  • 2 κσ μουστάρδας Ντιζόν
  • 2 κσ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένετε καλά τα φιλέτα πέρκας (αν τυχόν είναι κατεψυγμένα τα έχετε βγάλει από το προηγούμενο βράδυ για να ξεπαγώσουν πρώτα), τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τα αλατοπιπερώνετε. Τα τοποθετείτε σε ένα μέτριο ταψί το οποίο έχετε αλείψει με λίγο λάδι.
  2. Βάζετε τα υπόλοιπα υλικά στο multi (αν πιστεύετε πως δεν θα τα καταφέρετε με το χέρι) και τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει το μείγμα σαν κρέμα. Περιχύνετε τα φιλέτα με το μείγμα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200o για 15΄- 20΄ανάλογα με το πάχος τους.
  3. Τα σερβίρετε με βραστά χόρτα, λαχανικά ή ψητές πατάτες.

πηγή

Σαββάτο

Τραχανόπιτα με τυριά και λαχανικά

Υλικά

1 κιλό σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο
200 γρ. τραχανά λαχανικών ΗΛΙΣ
250γρ. φέτα
250 γρ. κασέρι τριμμένο
4 αυγά
½ φλιτζ. τσαγ. ηλιέλαιο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο
½ κ. γ. πάπρικα γλυκιά
Αλάτι
Πιπέρι πράσινο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε για 5 λεπτά το σπανάκι. Το στραγγίζουμε καλά και πιέζουμε με μια κουτάλα να φύγουν τα υγρά του.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε την πάπρικα και προσθέτουμε το βρασμένο σπανάκι με το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον τραχανά, λίγο αλάτι και ένα φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 5-8 λεπτά.

Περισσότερα…

Κυριακή

Κοτόπουλο στο φούρνο με ρύζι και αρακά

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο (2 κιλά περίπου)
  • 450 γρ. ρύζι για πιλάφι
  • 1 λίτρο ζωμό κότας ζεστό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 75 γρ. βούτυρο πρόβειο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Αλατίζετε το κοτόπουλο και το ψήνετε σε ανοιχτή γάστρα για περίπου 1 ώρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  2. Βγάζετε τη γάστρα από τον φούρνο και τη βάζετε στο μάτι της κουζίνας. Ρίχνετε μέσα το βούτυρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο γύρω από το κοτόπουλο. Σοτάρετε για 1 λεπτό και προσθέτετε το ρύζι. Σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό και προσθέτετε τον ζεστό ζωμό.
  3. Κλείνετε τη γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο στο φούρνο για άλλα 40 λεπτά.
  4. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτετε τον αρακά. Αν το κοτόπουλο δεν έχει πάρει ωραίο χρώμα, το βάζετε κάτω από το γκριλ για 4-5 λεπτά.
  5. Σερβίρετε σε πιάτα με πρόβειο γιαούρτι στο πλάι.

πηγή

Το γλυκό της εβδομάδας

Μαλακά χιονισμένα σοκολατάκια

Υλικά

1 πακέτο μπισκότα Oreo
100 γραμμάρια κουβερτούρα
50 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος
70 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
70 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
1 σφηνάκι μαστίχα Χίου

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και προσθέτω τις σοκολάτες.

Μόλις λιώσουν προσθέτω τη μαστίχα και αφήνω στην άκρη να κρυώσει λίγο.

Στο multi χτυπάω τα μπισκότα και τα απλώνω σε μικρό ταψάκι (εάν θέλω τα περιχύνω με λίγο βούτυρο).

Παίρνω το μείγμα και προσθέτω το γιαούρτι (οπωσδήποτε στραγγιστό).

Ανακατεύω καλά καλά και ρίχνω στο ταψάκι με τα μπισκότα, αφήνω 2-3 ώρες στο ψυγείο κόβω σε κύβους με το μαχαίρι και τα καλύπτω εάν θέλω με κακάο ή και με καρύδα.

Σας φιλώ Nadia Markopoulou.
Όλες τις υπέροχες συνταγές της Νάντιας θα τις βρείτε στο blog της:
Spoon ‘n Love
www.spoonlove.gr


της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά

Τι θα φάμε σήμερα μαμά;