Ως γνωστό τα περισσότερα παιδιά της μικρής ηλικίας ως κύρια χαρακτηριστικά έχουν το παιχνίδι, τα γέλια, την αναμελιά, τη ζωηράδα. Υπάρχουν όμως και παιδιά όπου η καθημερινότητά τους διαφέρει κατά πολύ, καθώς υποφέρουν από τη λεγόμενη παιδική κατάθλιψη, δηλαδή διαταραχή του συναισθήματος παρόμοια με αυτή που βιώνει και ένας ενήλικας.
Στην εφηβεία, χρησιμοποιούμε όρους ενός καταθλιπτικού επεισοδίου προκειμένου να μπορέσουμε να περιγράψουμε την κλινική εικόνα του εφήβου.
Όταν αναφερόμαστε το κομμάτι της εφηβείας το μυαλό μας πάει αυτόματα στις λέξεις:
ΛΥΠΗ, ΔΙΕΓΕΡΣΗ και ΘΥΜΟ. Και όλα αυτά γιατί να μην ξεχνάμε πως οι έφηβοι έχουν να αντιμετωπίσουν ξαφνικές σωματικές αλλαγές, πιέσεις συνομηλίκων καθώς και τη δημιουργία της προσωπικής τους ταυτότητα.
Μέσα σ’ όλο αυτό το φάσμα, ο γονιός δυσκολεύεται να διακρίνει την κατάθλιψη μιας και που κρύβεται πίσω από τα προβλήματα συμπεριφοράς του εφήβου
Χαρακτηριστικά βρεφικής Κατάθλιψης
Στα βρέφη αυτά που πρέπει να παρατηρούμε προκειμένου να καταλάβουμε αν τυχόν πάσχουν από κατάθλιψη είναι τα εξής: συναισθηματική ατονία, δηλαδή δεν ασκούνται οι συναισθηματικές τους ικανότητες. Δεν έχουν διάθεση να κοιτάνε, να ακούνε, να μυρίζουν και να προοδεύουν.
Επίσης, έχουν μειωμένες κινητικές πρωτοβουλίες και μονοτονία.
Τέλος, έχουν φτωχή αλληλεπιδραστική σχέση με τη μητέρα.
Χαρακτηριστικά παιδικής & εφηβικής Κατάθλιψης
Εδώ παρατηρούμε διαταραχή στα συναισθήματα τους, αισθάνονται δηλαδή λύπη, απελπισία, κενότητα. Ακόμη, δεν μπορεί να χαρεί καθημερινές όμορφες στιγμές. Επίσης, δυσκολεύεται στη συγκέντρωση αλλά και στο να παίρνει αποφάσεις αλλά και να θυμάται.
Εν συνεχεία έχουμε τα σωματικά προβλήματα όπου διαμαρτύρονται συχνά για πονοκεφάλους, κοιλόπονο, στομαχόπονο καθώς έχουν και προβλήματα ύπνου.
Χαρακτηριστικά έρευνα έδειξε ότι από 0,4-2,5% για παιδιά κάτω των 12 ετών πάσχουν από κατάθλιψη.
Η εφηβεία, ανέρχεται σε 10-13% καθώς το 5% παρουσιάζει σοβαρή κατάθλιψη.
Η διαφορά αποδίδεται σε διαφορετικές αιτίες, όπως αλλαγές στο επίπεδο των ορμονών οι οποίες μπορούν να προδιαθέτουν σε ιδιαίτερη ευαισθησία.
της Σοφίας – Ελένης Καπερνάρου, Ψυχολόγος και απόφοιτη Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ.
Πληροφορίες από www.paidiatros.com