Γιατί τα παιδιά συμπεριφέρονται 10 φορές χειρότερα όταν είναι κοντά η μαμά;

Γιατί τα παιδιά συμπεριφέρονται 10 φορές χειρότερα όταν είναι κοντά η μαμά;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα παιδιά όταν είναι με τη μαμά δείχνουν να μην πειθαρχούν και να μην συνεργάζονται ομαλά, ενώ όταν είναι με το μπαμπά… τα λες και αγγελάκια;

Μήπως έχεις και εσύ το παράπονο (ως η μαμά του σπιτιού), ότι γίνεσαι συνέχεια “η κακιά” για να κρατηθούν οι ισορροπίες; Σίγουρα, ξέρεις ότι είναι για το καλό της ανατροφής των παιδιών σου, αλλά δεν παύει να σε ταλαιπωρεί η ιδέα μήπως δεν είσαι καλή μαμά.

Ηρέμησε γλυκιά μαμά και μάθε πως είσαι το καταφύγιο του παιδιού σου!
Είσαι ο άνθρωπος που μπορεί να πει κάθε τι που το απασχολεί, που το πείραξε και που το βασανίζει. Για σκέψου:
– Σε ποιόν τρέχει να του δώσει φιλάκι όταν χτυπάει;
– Σε ποιόν “ανοίγεται” όταν θέλει να μιλήσει για τους νέους φίλους; Σε ποιόν χαρίζει αμέτρητα χαμόγελα από την πρώτη στιγμή της ζωής του;

Η αγκαλιά της μάνας είναι πάντα “ανοιχτή” για το παιδί της, οπότε είναι λογικό μια μαμά να γίνεται δέκτης δυσάρεστων συναισθημάτων και ψυχολογικής έντασης. Εκεί νιώθει άνετα ένα παιδί να εκφράσει και να “δοκιμάσει” τον εαυτό του. Αν “κουβαλά” άσχημα συναισθήματα και εικόνες από την ημέρα του, να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξεσπάσει άλλη στιγμή παρά μόνο όταν δει τους γονείς του.
Και θα εκφραστεί συνήθως με τρόπο που θα σας κάνει να “δαγκωθείτε” από ντροπή και να σκεφτείτε ότι το παιδί σας φέρεται σαν κακομαθημένο. Προσπαθήστε να μην ταραχτείτε (τόσο) και να του μιλήσετε ήρεμα και με σταθερή φωνή. Ρωτήστε το αν θέλει να τον πάρετε μια αγκαλιά και να ρουφήξετε με αυτόν τον τρόπο την ένταση, αφού “η δύναμη της αγκαλιάς”είναι εντυπωσιακή.

Μην αναρωτηθείτε αν ξαφνικά άλλαξε χαρακτήρα το παιδί ή μήπως δεν το γνωρίζετε καλά. Φυσικά και ξέρετε να το ερμηνεύετε καλύτερα από τον καθένα, να διαβάζετε τη σκέψη του και τα μάτια του.

Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για ένα παιδί να του δίνουν “χώρο” ώστε να εκφραστεί ελεύθερα, ακόμα και αν το παρακάνει καμιά φορά με αποτέλεσμα να ‘δοκιμάζει’ τους γονείς του. Είναι ο μόνος δρόμος αν θέλουμε τα παιδιά μας μεγαλώνοντας να έχουν ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη και γνώση του σώματός τους.

Αν είστε μάρτυρας και δέκτης “κακών” συμπεριφορών του παιδιού σας, λάβετέ το ως θετικό σημάδι για το μέλλον!

Πηγή

Ψυχολογία