Όταν ο σκύλος και ο ιδιοκτήτης του κοιτάζονται στα μάτια, έχουν και οι δύο μια αύξηση ορμονών στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσίευσαν την μελέτη τους στην αμερικανική εφημερίδα Science.
Η ορμόνη που αυξάνεται είναι η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, του κοινωνικού συνδέσμου και της ευχαρίστησης. Αυτή η ορμόνη όπως αποκαλύπτουν Ιάπωνες ερευνητές ενισχύει το δέσιμό τους.
Ο μηχανισμός αυτός πιθανότατα προέκυψε από την αρχή της εξημέρωσης του καλύτερου φίλου του ανθρώπου η οποία ανέρχεται στα 30.000 χρόνια. Ο ίδιος μηχανισμός λειτουργεί και ανάμεσα στην μητέρα και το παιδί όταν κοιτάζονται. Ο σκύλος λοιπόν μπορεί να έχει αυτή την δυνατότητα για να μπορεί να υιοθετείται από τον άνθρωπο.
Οι ερευνητές, εκ των οποίων ο TakefumiKikusui, ειδικός στις συμπεριφορές των ζώων από πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας, εξέτασε και τους λύκους για την ίδια ορμονολογική συμπεριφορά αλλά αποδείχθηκε ότι αυτή την αντίδραση την έχουν μόνο οι σκύλοι. Αυτό σημαίνει ότι αυτή την δυνατότητα οι σκύλοι δεν την έχουν κληρονομήσει αλλά την ανέπτυξαν εξαιτίας της συνεχής επαφής τους με τους ανθρώπους.
Για το πείραμα, οι σκύλοι με τους ιδιοκτήτες τους αλλά και αγνώστους χρειάστηκε να κοιτάζονται και να μιλάνε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια μετρήθηκε σε όλους η οξυτοκίνη στα ούρα, γεγονός που έδειξε τα αυξημένα επίπεδά της.
Μετά από αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύεται πόσο καλή και ευεργετική μπορεί να είναι η σχέση μας με κάποιο ζώο και ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων όπως είναι οι αυτιστικοί και αυτοί που πάσχουν από μετατραυματικό στρες καθώς η κύρια θεραπεία γι’ αυτούς είναι η χορήγηση οξυτοκίνης.
Όταν λοιπόν σας κοιτάει ο σκύλος δεν σημαίνει πάντα ότι θέλει μια λιχουδιά!
της Αρτέμιδος Γονίδη