Οι πιο σημαντικές αλλαγές στη ζωή μιας νέας μαμάς

Οι πιο σημαντικές αλλαγές στη ζωή μιας νέας μαμάς

Η σημαντικότερη στιγμή κάθε γυναίκας, που επιλέγει να γίνει μαμά είναι ο ερχομός του μωρού της. Το κάθε μωράκι όμως δεν έρχεται απλά και μόνο για να ολοκληρώσει τη ζωή της κάθε γυναίκας, αλλά αλλάζει όλες τις συνήθειές της.

Ποιες είναι όμως οι πιο σημαντικές αλλαγές στη ζωή μιας νέας μαμάς;

Ύπνος

Αναγκαστικά το βιολογικό ρολόι της μαμάς, συντονίζεται πλέον με το ρολόι του βρέφους. Τα νεογέννητα συνηθίζουν να κοιμούνται δεκαέξι με δεκαεπτά ώρες το εικοσιτετράωρο. Τα νεογέννητα δεν έχουν αίσθηση της ημέρας ή της νύχτας,  ούτε των αναγκών και αντοχών των γονέων… Οπότε, όταν έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο ανάμεσα στο τάϊσμα, το πλύσιμο και το άλλαγμα της πάνας… τον εκμεταλλεύεστε (!) ώστε και εσείς να πάρετε έναν υπνάκο δίπλα στο μωρό σας.

Φαγητό

Οι διατροφικές σας συνήθειες εφόσον θηλάζετε είναι τέτοιες ώστε το νεογέννητο να προσλαμβάνει όλο το φάσμα των ωφέλιμων ουσιών. Περιορίζετε τις «κακές συνήθειες» του καφέ, του αλκοόλ και των πολλών γλυκών. Ακόμα και αν δεν θηλάζετε, τα πολύωρα, άνετα και ξέγνοιαστα γεύματα μετατρέπονται σε σύντομα «στο πόδι» γεύματα, ανάμεσα σε διάφορες υποχρεώσεις, οικιακές δουλειές και «συμμαζέματα».

Μπάνιο

Αλλαγή πάνας, τάισμα, παιχνίδι, μπανάκι, νανούρισμα και πάλι από την αρχή! Το μωρό σας σας χρειάζεται διαρκώς γι’αυτό ακόμα και ο χρόνος για να λουστείτε ξέγνοιαστα μπορεί να φαντάζει ότι είναι ελάχιστος, καθώς μόλις πάτε να χαλαρώσετε κάτω από το ντους, το νεογέννητο σαν να αντιλαμβάνεται την απουσία σας και σας αναζητά επίμονα. Βάλτε στόχο να έχετε κάθε ημέρα 20-30 λεπτά διάλειμμα, όταν το μωρό κοιμάται ή ασχολείται μαζί του ο σύντροφός σας. Αξιοποιήστε το χρόνο αυτόν για να κάνετε κάτι που πραγματικά απολαμβάνετε.

Εμφάνιση

Ο χρόνος που «σπαταλάγατε» για να επιλέξετε ποια μπλούζα ταιριάζει με ποιο παντελόνι, ποιο μανόν και ποιο φουλάρι είναι κατάλληλα για την έξοδό σας έχει φύγει ανεπιστρεπτί. Τώρα πιά κυκλοφορείτε συχνά με μία φόρμα, χωρίς μακιγιάζ και με τα μαλλιά πιασμένα μονίμως με λογιών-λογιών λαστιχάκια και κλάμερς –η κατάλληλη αμφίεση για τις απαιτήσεις της αλλαγής πάνας και του ταΐσματος ενός βρέφους! Προσοχή όμως, καθώς οφείλετε στον εαυτό σας και στο σύντροφό σας να μη ξεχνάτε ότι είστε και γυναίκα, εκτός από μητέρα.

Προσωπικός χρόνος

Οι ημέρες σας είχαν πρόγραμμα και τις ορίζατε εσείς πριν από τη γέννηση του παιδιού σας. Τώρα όλα περιστρέφονται γύρω από τις ανάγκες και τη φροντίδα του μωρού σας. Μία βόλτα για καφέ, ένα δείπνο με τον σύντροφό σας, ακόμα και το διάβασμα 10 σελίδων ενός βιβλίου γίνεται, «εάν επιτευχθεί», με πίεση χρόνου. Επομένως, προσπαθήστε να διευθετήσετε σωστά το χρόνο σας δημιουργώντας ένα καθημερινό πρόγραμμα. Έτσι διαμορφώνετε σιγά-σιγά ρουτίνες στο μικρούλι που τις έχει ανάγκη και εξασφαλίζετε μικρά πολύτιμα «προσωπικά κενά» για εσάς.

Φίλοι

Η θέση της κολλητής σας, θα έχει πάντα το χώρο της στην καρδιά σας, αλλά πλέον δεν υπάρχει ο χώρος και κυρίως ο χρόνος να πιείτε καφέ κάνοντας ατελείωτες συζητήσεις και αναλύσεις για υπαρξιακές ή μη ανησυχίες… Οι κολλητές και οι φίλοι σας ωστόσο, θα πρέπει να σας στηρίξουν πρακτικά και υποστηρίξουν ψυχολογικά, έχουν-δεν έχουν παιδιά!

Συζητήσεις

Τα θέματα συζητήσεων τον πρώτο καιρό αφορούν αποκλειστικά το μωρό: πόσο κοιμάται, πόσο τρώει, πόσες πάνες αλλάζει, πόσα μωρομάντηλα χρειάζεται, μέχρι και τι γκριμάτσες κάνει, αν σας αναγνωρίζει ή όχι… Ενήλικες συζητήσεις παύουν σιγά-σιγά να είναι επίκαιρες, όλα όσα σας απασχολούσαν π.μ. (προ μωρού) τώρα μοιάζουν να συμβαίνουν σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν που ουδόλως σας αφορά. Το πόσο μονοδιάστατες είναι πλέον οι συζητήσεις σας, δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει. Είναι απολύτως φυσιολογικό!

Διασκέδαση

Η ικανοποίηση των αναγκών του μωρού σας είναι κάποιες φορές κουραστική έως και  εξαντλητική διαδικασία, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ίσως συνηθίζατε να βγαίνετε έξω με το σύντροφό σας χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό, ίσως πηγαίνατε σινεμά, θέατρο, για φαγητό ή ποτό… Τώρα, το μόνο που θέλετε είναι ύπνος, το πολύ-πολύ μια ταινία χουχουλιάζοντας στο κρεβάτι. Έχετε ομολογουμένως μπει σε άλλη φάση, άλλα μη θυσιάσετε εξολοκλήρου την προσωπική σας ελευθερία, θα σας γυρίσει «μπούμερανγκ». Ένα κρασάκι στο σπίτι, με ήρεμη μουσική και γλυκόλογα είναι διασκέδαση που την έχετε ψυχολογικά ανάγκη και οι δύο.

Ερωτική Σχέση

Ο ερχομός ενός νέου μέλους διαταράσσει τις μέχρι τώρα ισορροπίες στο ζευγάρι, αναπόφευκτα επηρεάζει και τη σεξουαλική ζωή επιφέροντας αλλαγές. Οι παράγοντες που εμπλέκονται δεν είναι μόνο ψυχολογικοί αλλά και βιολογικοί. Οι αντιδράσεις της γυναίκας μπορεί να διαφέρουν από εκείνες του άντρα. Το σημαντικό είναι το ζευγάρι να μην αποξενωθεί με τον ερχομό του «μικρού εισβολέα». Οφείλει η μαμά και ο μπαμπάς να θυμούνται το ρόλο τους και ως σύζυγοι.

Ψυχολογία

Τη μία στιγμή αισθάνεστε ενθουσιασμένη γιατί το μωρό σας ήπιε το γάλα του μονορούφι και την άλλη, μπορεί να δακρύζετε γιατί κλαίει και δεν καταλαβαίνετε τι του συμβαίνει. Μερικές φορές μπορεί να είστε αβέβαιη, ευάλωτη, ακόμα και εξαντλημένη, αλλά μην ανησυχείτε. Αυτές οι μικρές συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι πολύ συνηθισμένες. Προκειμένου να αντιμετωπίσετε τη ευμετάβλητη διάθεσή σας, φροντίστε να μην καταπιέζετε αυτά που νιώθετε, αλλά να τα μοιράζεστε με το σύντροφό σας και κάποιο στενό φίλο.

Οι αλλαγές είναι δεδομένες, όπως και να έχει, χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσετε τη νέα οικογενειακή ζωή μαζί με το μωρό σας και να γνωριστείτε καλά μαμά, μπαμπάς, μωρό   επικοινωνώντας με καινούργιους κωδικούς στη νέα δομή της οικογένειάς σας. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει συνταγή για το πώς, η κάθε νέα μικρή οικογένεια έχει τη δική της δυναμική.

Καλή αρχή στο συναρπαστικό ταξίδι της ζωής με πλήρωμα εσάς και όσους επόμενους επιβάτες…

Πηγή

Ψυχολογία