Χρήσιμα tips για να μην μας παχύνουν τα γλυκά των εορτών

Χρήσιμα tips για να μην μας παχύνουν τα γλυκά των εορτών

ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ  ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ!!!

Γιατί το χειμώνα αυξάνεται η όρεξη μας για γλυκό και κυρίως για σοκολάτα, καθώς επίσης ποια είναι τα πιο χειμωνιάτικα γλυκά (σοκολάτα, τάρτες με χειμωνιάτικα φρούτα, μηλόπιτες κ.τ.λ.). Τα χαρακτηριστικά τους (θερμίδες, θρεπτική αξία), ποια να προτιμάμε και πως θα τα απολαύσουμε πιο οικονομικά!!!

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το καλοκαίρι ένα δροσιστικό παγωτό μας ικανοποιεί ενώ τον χειμώνα θέλουμε ένα μεγάλο και απολαυστικό σοκολατοειδή γλυκό συνήθως. Ο χειμώνας είναι αναμφίβολα η εποχή που τρώμε αψηφώντας τη γραμμή μας.Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια εξήγηση που βασίζεται στην εξέλιξη . Οι πρόγονοί μας έτρωγαν περισσότερο το χειμώνα για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις περιόδους που έκανε κρύο, όταν η τροφή ήταν δυσεύρετη. Δυστυχώς για μας, η βιολογία μας δεν έχει προσαρμοστεί στη σύγχρονη ζωή, με την κεντρική θέρμανση και τα σούπερ μάρκετ.

Επιπλέον, αν ανήκεις στο 7% του πληθυσμού των Ευρωπαίων που εκτιμάται ότι πάσχουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντισταθείς στην έντονη επιθυμία να το παρακάνεις με το φαγητό. Οι λιγούρες για υδατάνθρακες είναι ένα από τα συμπτώματα της SAD.
Οι τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου η οποία μειώνεται το χειμώνα εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός, είναι βασικές για να περάσεις αυτή την εποχή χωρίς να πάρεις βάρος. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, νιώθουμε πεινασμένοι. Όμως, οι τροφές που είναι πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη (κοτόπουλο, ψάρι ή μπανάνα) βοηθούν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη. Οι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή ντοπαμίνης είναι επίσης ιδανικές γι’ αυτή την εποχή, επειδή τα χαμηλά επίπεδά της σχετίζονται με την έλλειψη ενέργειας και την κακοδιαθεσία. Προσπάθησε να τρως τροφές που περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται φαινυλαλανίνη, που draculalespectacle.com στο αμύγδαλο, το αβοκάντο, τα φιστίκια, το οποίο ο οργανισμός σου μετατρέπει σε ντοπαμίνη.

Άλλος ένας τρόπος για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου το χειμώνα είναι να φροντίζεις να μην έχεις αυξομειώσεις στο σάκχαρο, κάτι που οδηγεί σε αίσθηση κόπωσης και οξυθυμία, ενώ αυξάνει τις λιγούρες. Τροφές όπως το λευκό ψωμί, τα πατατάκια, τα γλυκά και τα κέικ μετατρέπονται σε σάκχαρο σχεδόν αμέσως, προκαλώντας απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Άλλες, όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια, αφομοιώνονται πιο αργά, οδηγώντας σε μια ηπιότερη, μεγαλύτερης διάρκειας αλλαγή στα επίπεδα του σακχάρου. Εάν συνδυάσεις όλες αυτές τις βασικές αρχές, θα έχεις ένα διατροφικό πλάνο που θα σε βοηθήσει στη διάρκεια του χειμώνα.

Όμως τον χειμώνα έχουμε την διάθεση να τρώμε και κυρίως τα γλυκά πως μπορούν λοιπόν να γίνουν πιο υγιεινά και με χαμηλότερο κόστος  στα χρήματα  μας
Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, ο κουραμπιές, έχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Δεν συνιστούμε, βέβαια, να μην τους απολαύσετε, εξάλλου μία φορά το χρόνο τούς τρώμε. Μπορείτε, ωστόσο, να αποφεύγετε τις υπερβολές και να προτιμάτε τους μικρούς σε μέγεθος κουραμπιέδες, για να μειώνετε τις θερμίδες και τα λίπη που προσλαμβάνετε.

1 κουραμπιές (40 γρ.)
● Θερμίδες 240
● Λιπαρά 9,2 γρ.
Οι δίπλες είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με τους κουραμπιέδες, επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες και σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα, για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο, τότε θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με καρδιοπροστατευτικά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

1 δίπλα (45 γρ.)
● Θερμίδες 170
● Λιπαρά 4,5 γρ.
Τα μελομακάρονα θεωρούνται καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, επειδή περιέχουν λιγότερο βούτυρο, άρα και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Αν μάλιστα είναι σπιτικά, αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο (και όχι με σπορέλαιο και βούτυρο, όπως αυτά του εμπορίου). Συνεπώς, τα λιπαρά τους είναι μονοακόρεστα, τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

1 μελομακάρονο (35 γρ.)
● Θερμίδες 190
● Λιπαρά 8 γρ.
Τα μαρόν γλασέ (δηλαδή τα κάστανα σε σιρόπι ζάχαρης) είναι χαρακτηριστικά χειμωνιάτικα γλυκά. Δεν περιέχουν λιπαρά (ένα κάστανο έχει λιγότερο από 0,3 γρ. λίπους) και έχουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα γλυκά. Επίσης, τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
1 κομμάτι (40 γρ.)
● Θερμίδες 75
● Λίπη Σχεδόν μηδενικά.

Τα σοκολατάκια (από γνήσια κουβερτούρα, που είναι σκούρα και κάπως πικρή με έντονο άρωμα) ίσως είναι τα μόνα γλυκά που συστήνουν οι ειδικοί, επειδή είναι πλούσια σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, η κουβερτούρα περιέχει στεατικό οξύ, το οποίο έχει την ιδιότητα να με­ταβολίζεται στον οργανισμό ως ευερ­γετικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ. ­Ιδανικά, λοιπόν, συστήνεται η κατανάλωση 10-20 γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως.

1 σοκολατάκι (20 γρ.)
● Θερμίδες 110
● Λίπη 6,5 γρ.

Tα τύπου κέικ γλυκά γίνονται   με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά. Ως εκ τούτου, είναι ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες γλυκό με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα. Προσπαθήστε να φάτε μόνο ένα κομμάτι.
1 κομμάτι (100 γρ.)
● Θερμίδες 350
● Λιπαρά 20 γρ.

Η μηλόπιτα γίνεται με αυγά και βούτυρο μια εναλλακτική επιλογή είναι το ψιλοκομμένο φρέσκο μήλο με κανέλα για αντιοξειδωτικά και περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες και light γιαούρτι για λιγότερα λιπαρά και περισσότερο ασβέστιο .Ένα γλυκό εύκολο και οικονομικό γιατί φτιάχνετε με υλικά που οι περισσότεροι έχουμε στην κουζίνα μας αλεύρι, μήλο, αυγό, κανέλα κτλ
● Θερμίδες 244
● Λιπαρά 6,5 γρ.

Τα μπακλαβαδάκια του εμπορίου -με ξηρούς καρπούς- έχουν αρκετά γραμμάρια «κακού» για την καρδιά ζωικού λίπους, λόγω του βουτύρου που περιέχουν. Ωστόσο, περιέχουν και ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τους ξηρούς καρπούς της γέμισης. Πάντως, ο παραδοσιακός σπιτικός μπακλαβάς γίνεται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο. Συνεπώς, περιέχει ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
1 μικρό κομμάτι (25 γρ.)
● Θερμίδες 180
● Λίπη 10 γρ.

Συμπερασματίκα :
Το μαρόν γλασέ είναι το γλυκό με τις λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα γλυκά.
● Tο δεύτερο πιο light σε λιπαρά γλυκό είναι οι δίπλες, με 4,5 γρ. ­λίπους ανά κομμάτι -εάν, μάλιστα, έχουν τηγανιστεί σε ελαιόλαδο, τότε πρόκειται για «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για την καρδιά.
● Ακολουθούν τα σοκολατάκια, τα πιο «φτωχά» από πλευράς θερμίδων και λίπους, αρκεί βέβαια να επιλέξετε σοκολατάκια από γνήσια κουβερτούρα και όχι όσα είναι «φορτωμένα» με ξηρούς καρπούς ή γέμιση. Μάλιστα, η γνήσια κουβερτούρα θεωρείται ωφέλιμη για την υγεία και συνιστάται να καταναλώνεται καθημερινά.

Εκτός από την θρεπτική αξία και το κόστος αποτελεί  ένα μεγάλο κίνητρο για να τα φτιάχνουμε μονοί μας γιατί τα περισσότερα από τα παραπάνω γλυκά  κατασκευάζονται με υλικά που υπάρχουν σε όλα τα νοικοκυριά: φρούτα, αλεύρι, γάλα, αυγά, ξηρούς καρπούς μέλι κλπ. Επίσης και για λόγους οικονομίας αλλά και θερμίδων παίζει σημαντικό ρόλο το μέγεθος πιο μικρά κομμάτια λιγότερες θερμίδες και λιγότερο κόστος αλλά και η ελεγχόμενη κατανάλωση τους αποτελεί ένα μέτρο οικονομίας αλλά και υγείας 1-2 φόρες την εβδομάδα ένα κομμάτι από το αγαπημένο μας γλυκό κάνει καλό και στην υγεία  μας αλλά και κατ επέκταση και στην τσέπη μας.

της διαιτολόγου-διατροφολόγου Έφης Δέδε
Λογώ Διατροφής Άνω- Λιοσίων Δέδε Ευθυμία

Tips Διατροφή