Πολλά παιδάκια προσχολικής ηλικίας, μπορεί να είναι καλή παρέα κατά την ώρα του γεύματος. Γενικά βλέπουν το φαγητό σαν φυσική αντίδραση στην πείνα και τα γεύματα σαν μια ευχάριστη κοινωνική εμπειρία.
Από την άλλη, είναι επίσης συνηθισμένο για τα παιδιά μεταξύ 3 και 5 ετών να αναπτύσσουν (μέσα σε μια μέρα) ιδιαίτερες προτιμήσεις στο φαγητό. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να τρώνε μόνο κίτρινα φαγητά ή φαγητά καλυμμένα αποκλειστικά με σάλτσα. H επιλογή συρρικνώνεται σε πέντε φαγητά συνολικά, με το ένα από αυτά να είναι τα πατατάκια. Αυτό μπορεί να είναι το λιγότερο εκνευριστικό. Είναι ένα πράγμα που ο γονέας πρέπει να αποδεχτεί. Mη σαστίζετε.
Το παιδί σας μπορεί να πεινάει λιγότερο μερικές μέρες, επειδή ήταν λιγότερο δραστήριο την προηγούμενη μέρα. Μπορεί να είδε κάποιο άλλο παιδί να τρώει κάτι που εσείς δε θα σκεφτόσασταν ποτέ να του δώσετε για βραδινό, όπως ένα ντόνατ με μαρμελάδα.
Πάρτε κουράγιο
Όταν τα παιδιά πεισμώνουν με το φαγητό σε αυτή την ηλικία, είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης του πώς να γίνουν πιο ανεξάρτητα και να ελέγχουν την κατάσταση. Έλεγχος και πάλι έλεγχος. Συχνά τα παιδιά χρησιμοποιούν το φαγητό για να επιδείξουν έλεγχο, κάτι που είναι φυσικό για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας. Ακόμα και στο ζενίθ αυτής της δύσκολης περιόδου, τα παιδιά δεν πεινάνε και σπάνια χάνουν βάρος.
Όμως, αν υποψιάζεστε απώλεια βάρους ή αν προσέξετε άλλα συμπτώματα αρρώστιας, όπως πυρετό, ναυτία ή διάρροια που να συνοδεύεται με ξαφνική αλλαγή στην όρεξη, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Στρατηγικές την ώρα του γεύματος που πετυχαίνουν.
Εδώ είναι μερικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας να περνάτε πιο ευχάριστα την ώρα του φαγητού.
Προσφέρετε στο παιδί σας θρεπτικά φαγητά και αφήστε το να αποφασίσει τι και πόσο θα φάει. Εσείς του προμηθεύετε το φαγητό και εκείνο το τρώει. Εσείς ελέγχετε τι υπάρχει στο σπίτι και το τραπέζι και εκείνο ελέγχει τι μπαίνει στο στόμα του. Να περιμένετε ότι θα μιμηθεί τους συνομήλικούς του σχετικά με το τι του αρέσει και τι όχι και αυτά θα αλλάζουν διαρκώς. Οι διαμάχες για το φαγητό είναι συνηθισμένες και το φαγητό χάνεται μέσα στη διαμάχη. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον έλεγχο στην πραγματικότητα. Να ξέρετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να ελέγξετε. Η καλύτερη συμβουλή για τους γονείς και όσους φροντίζουν τα παιδιά, είναι να δίνουν οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά θα φάνε με όποιο τρόπο τρώει και η οικογένεια, κάποια στιγμή. Εφαρμόστε καλές διατροφικές συνήθειες, όπως να σερβίρετε ή να διαλέγετε ποικιλία φαγητών, να δοκιμάζετε καινούργια φαγητά και να μην τρώτε πολύ. Προσπαθήστε να τρώτε τα γεύματα μαζί σαν οικογένεια όποτε μπορείτε. Ενθαρρύνετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα την ώρα των γευμάτων και προσπαθήστε να μην κάνετε το παιδί σας να βιάζεται.
Από την άλλη μεριά, αν κάνει παραπάνω από 30 λεπτά για να φάει, δεν πεινάει πραγματικά οπότε παραιτηθείτε. Τρώγοντας για μια ζωή. Οι βασικές διατροφικές συνήθειες που αναπτύσσει τώρα το παιδί σας, είναι πιθανό να τις υιοθετήσει για το υπόλοιπο της ζωής του.
Παρακάτω είναι μια σειρά από γενικές οδηγίες που θα βοηθήσουν το παιδί σας να τρώει αρκετό (αλλά όχι πολύ) φαγητό.
Να θυμάστε ότι οι ποσότητες και οι επιλογές διαφέρουν από μέρα σε μέρα.
Προσφέρετε μικρές μερίδες και δώστε του δεύτερη μερίδα μόνο αν το ζητήσει το ίδιο το παιδί
Μερικές αποδεκτές μερίδες για παιδιά περιλαμβάνουν: 120 με 180 ml γάλα ή χυμό, 1 φέτα ψωμί, μισό φλιτζάνι γιαούρτι ή τυρί, 4 κουταλιές της σούπας λαχανικά, 60 γραμμάρια κρέας, μισό φλιτζάνι δημητριακά.
Προτιμήστε φαγητά με χαμηλά λιπαρά, φρούτα και φρέσκα λαχανικά, αντί για αναψυκτικά, καραμέλες, γλυκά και αλμυρά ή λιπαρά πράγματα
Τα επιπρόσθετα σνακ μπορεί να μειώσουν την όρεξη του παιδιού σας για το γεύμα. Προγραμματίστε την ώρα του σνακ και αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Τα θρεπτικά σνακ για παιδιά προσχολικής ηλικίας περιλαμβάνουν: Φρούτα. Χυμούς φρούτων (περιορίστε τον χυμό στα 120 με 180 ml την ημέρα). Μπαστουνάκια από καρότο, σέλινο ή αγγούρι. Μπαστουνάκια τυριού. Γιαούρτι. Ψωμί του τοστ ή κράκερ με τυρί. Μπισκότα βρώμης. Μικρά σαντουιτσάκια (δηλαδή το 1/8 του κανονικού σάντουιτς) ή κεκάκια με δημητριακά.
Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας πραγματικά πεινάει ή διψάει όταν ζητάει φαγητό ή κάτι να πιει
Ίσως θέλει απλά λίγη προσοχή, οπότε δοκιμάστε πρώτα να του μιλήσετε ή να παίξετε μαζί του. Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν πιπίλα.
Περιορίστε την πρόσληψη γάλακτος σε αυτή την ηλικία στα 450 ml την ημέρα
Το γάλα είναι πολύ σημαντική τροφή, αλλά το πολύ γάλα μπορεί να μειώσει την όρεξη του παιδιού για άλλες σημαντικές τροφές.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάζει καινούργιες τροφές προσφέροντάς του μικρές ποσότητες για δοκιμή και όχι επιμένοντας να φάει μια ολόκληρη μερίδα ενός άγνωστου φαγητού
Χρειάζονται περίπου 7 δοκιμές κατά μέσο όρο πριν ένα παιδί δεχτεί την καινούργια τροφή.
Αποθαρρύνετε το φαγητό ενώ το παιδί είναι απορροφημένο με την τηλεόραση, τα παιχνίδια ή τα παραμύθια. Αυτές οι δραστηριότητες αποσπούν την προσοχή
Επιπλέον, οι διαφημίσεις στην τηλεόραση επηρεάζουν τις επιλογές που κάνει το παιδί σας για το φαγητό. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πολύ δεκτικά σε διαφημίσεις για δημητριακά ή γλυκίσματα με πολλή ζάχαρη, ειδικά αν έχουν επισκεφτεί άλλα σπίτια όπου σερβίρονται αυτές οι τροφές. Λιγότερο από 5% των διαφημίσεων για τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι για «καλές» τροφές όπως φρούτα και λαχανικά. Όσο πιο πολλή τηλεόραση βλέπουν τα παιδιά, τόσο πιο πιθανό είναι να απαιτούν λιγότερο θρεπτικά σνακ και θα ενδιαφέρονται λιγότερο για πιο υγιεινές εναλλακτικές.
Επιτρέψτε στο παιδί σας να βοηθήσει στην επιλογή και την προετοιμασία του φαγητού
Στα παιδιά αρέσει πολύ να βοηθάνε και θα νιώσουν περήφανα που θα έχουν συνεισφέρει.
Ενθαρρύνετε τη συζήτηση όταν είναι όλοι στο τραπέζι
Τίποτα δε βοηθάει πιο πολύ στη χώνεψη από μια ευχάριστη ατμόσφαιρα! Η συνεχής αύξηση βάρους και η συμμετρία ύψους και βάρους είναι τα καλύτερα σημάδια της καλής διατροφής.
Συνεχίστε τους τακτικούς ελέγχους υγείας και κοιτάξτε τους πίνακες ανάπτυξης στο γραφείο του γιατρού για επιβεβαίωση.