Η περίπτωσή της έφθασε στα αφτιά μας και έμοιαζε απίστευτη ότι μπορεί να συμβαίνει, να είναι αληθινή. Και όμως η ευαισθησία της συντάκτριας του «Ε» την οδήγησε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που βιώνει η συγκεκριμένη γυναίκα -μάνα ενός βρέφους λίγων ημερών αλλά και ενός άλλου παιδιού 14 μηνών, χωρίς πατέρα και χωρίς καμιά βοήθεια ξεχασμένοι στο πουθενά.
Το επιτόπιο ρεπορτάζ στο κατάλυμα-αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιο το σπίτι που μένουν- αυτές τις τρεις ψυχές και όσα είδαν τα μάτια μας δεν αφήνουν κανέναν ενδοιασμό ότι η περίπτωση χρήζει άμεσης παρέμβασης για να τα βγάλει πέρα αυτή η μάνα με τα δυο παιδάκια της, αφού κάθε αδιαφορία ή κωλυσιεργία εγκυμονεί απρόβλεπτες καταστάσεις που δεν θέλουμε να φανταστούμε. Δεν θέλουμε εμείς να «υποδείξουμε» τι να κάνουν οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, αλλά αν επισκεφθούν και δουν από κοντά την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί, αβίαστα θα πάρουν και τις ενδεδειγμένες αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειές τους! Αρκεί να δείξουν ενδιαφέρον και να μην περιοριστούν σε εκδήλωση μιας κάποιας φιλανθρωπίας.
Είναι φορές που λυγίζεις στη θέα των ανυπεράσπιστων, που βλέπεις ότι τα καθημερινά σου προβλήματα είναι μόλις ένας κόκκος μπροστά στην άμμο της φτώχειας και της απελπισίας. Σε μια παράγκα, ξεχασμένοι από το Θεό ζουν ένα μικρό μωρό μόλις 11 ημερών και ένα μεγαλύτερο αγοράκι 14 μηνών μαζί με τη μητέρα τους, χωρίς πατέρα. Χωρίς ζεστό νερό και δίχως ρεύμα, η λεχώνα μιλά στο «Ε» και την ίδια ώρα σκέφτεται δυο και τρεις φορές πόσο συχνά ν’ αλλάζει πάνες στα μωρά, αφού η βοήθεια των τελευταίων ημερών έφερε στην πόρτα της μόλις ένα πακέτο. Ο χώρος στον οποίο μένει η μονογονεϊκή οικογένεια είναι του θείου της 22χρονης μητέρας, ο οποίος μένει και αυτός μαζί τους και δεν πληροί καμία συνθήκη υγιεινής για την ίδια και τα μωρά της.
Το γάλα σε σκόνη, στο κουτί του και σε πρώτο πλάνο πάνω από μια ηλεκτρική κουζίνα που λειτουργεί μόνο ως αποθηκευτικός χώρος, το σαπούνι ελάχιστο και η κρέμα για το μωρό από διαφημιστικό δείγμα. Αυτή είναι η καθημερινότητα για την 22χρονη Μ., τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας για όσους ιδιώτες, αρχές και φορείς μπορούν να βοηθήσουν και να τη στηρίξουν.
Με δανεικά παιδικά κρεβάτια, βρέθηκε χώρος για να κοιμηθούν τα μωρά, σε ένα δωμάτιο γεμάτο υγρασία
Οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές που εμπλέκονται, η Εισαγγελία, η Πρόνοια, ακόμα και «το Χαμόγελο του Παιδιού», πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Η μάνα με τα δυο της μωρά δεν μπορεί να μείνουν μόνο στην όποια βοήθεια θα τους παρέχουν φιλάνθρωποι συμπολίτες μας, αλλά είναι αναγκαία η παροχή βοήθειας και φροντίδας από τις αρχές και τις υπηρεσίες εκείνες που έχουν ρόλο σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Είναι δεδομένο ότι μόνη της δεν μπορεί να τα καταφέρει και το πιθανότερο είναι να αγνοεί πού να απευθυνθεί, γι’ αυτό επιβάλλεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να σπεύσουν για βοήθεια αντί να περιμένουν ίσως μια τυπική αίτηση γι’ αυτήν!
Η ίδια ζήτησε τρόφιμα και ρουχισμό: «Ό,τι είναι εφικτό, ό,τι μπορεί ο καθένας θα μας χρειαστεί». Ζήτησε να μπει στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας του Δήμου, αλλά ενημερώθηκε ότι έχασε τις σχετικές προθεσμίες και σε αυτήν τη φάση δεν μπορεί να είναι δικαιούχος. Θεωρεί ότι η τύχη της χαμογέλασε γιατί, πριν κλείσει μια εβδομάδα το νεογνό της, ούσα η ίδια με ράμματα, πήγε σε ένα σπίτι να καθαρίσει και πήρε ένα μικρό χαρτζιλίκι. Άμεση ανάγκη για βρεφικό γάλα, πάνες, μωρομάντιλα, ρούχα και παπούτσια για την ίδια, το 11 ημερών κοριτσάκι και το 14 μηνών αγοράκι, σερβιέτες, είδη μαναβικής και τρόφιμα. Τηλ επικοινωνίας: 6970-460284.
Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»