Το προηγούμενο σαββατοκύριακο είχαμε τη χαρά με τον Κωνσταντίνο μου να παρακολουθήσουμε δυο παραστάσεις που αξίζει να δείτε με τα παιδιά σας. Δυο παραστάσεις με υπέροχα σκηνικά, κείμενα, ερμηνείες και σπουδαία μηνύματα!!!
Ευχαριστούμε πολύ τη Σοφή Κουκουβάγια για την πρόσκληση!!!
Η πρώτη παράσταση είναι τα “Τα Ταξίδια των Γκιουλ_Ιβερ, Όλοι είμαστε ξένοι, κάπου”.
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και έχει διάρκεια 75’ που πιστέψτε με περνάνε τόσο ευχάριστα και γρήγορα που ούτε θα το καταλάβετε.
Μια χαρούμενη παράσταση ντυμένη με υπέροχες μελωδίες, τραγούδια και χορογραφίες και πλαισιωμένη από 8 πολύ ταλαντούχους νέους ηθοποιούς.
Η συναρπαστική ιστορία φαντασίας που ξεχωρίζει στην παγκόσμια παιδική λογοτεχνία, μεταφέρεται ανατρεπτικά στο σήμερα, από την ομάδα Huit που εμπλουτίζουν με νέα οπτική και πρωτόγνωρα συναισθήματα το επικό μυθιστόρημα του Jonathan Swift.
Το πιο σπουδαίο μήνυμα της παράστασης είναι ότι αν δεν μπορείς να δεις αυτό που λείπει, τότε σίγουρα δεν κοιτάς προς το σωστό μέρος. Γιατί το πολύτιμο είναι επίτηδες καλά κρυμμένο, στο σημείο που συνήθως κοιτάμε τελευταίο. Μέσα μας…
Τι γίνεται όταν ένα μικρό παιδί πρέπει να ταξιδέψει μακριά από την πατρίδα του και ο κόσμος μοιάζει τεράστιος στα μάτια του; Η μικρή φοβισμένη Γκιουλ, παρέα με το alter ego της, τη ζωηρή Ιβέρ, θα ξεκινήσουν μία απρόβλεπτη ταξιδιωτική περιπέτεια αποφασίζοντας ότι τα μάτια δεν βλέπουν τον κόσμο. Δημιουργούν τον κόσμο.
Θα γυρίσουν ολόκληρη την υφήλιο, γνωρίζοντας υπό το πρίσμα των ξέφρενων τόπων του Jonathan Swift, τους πολιτισμούς του κόσμου με τις παράξενες πλευρές τους, τις ξένες συνήθειες και τις μαγικές μουσικές τους! Στο δρόμο τους θα συναντήσουν λιλιπούτειες φυλές, θα αντιμετωπίσουν γιγαντιαία πλάσματα, θα συμβουλευτούν αγάλματα, θα περπατήσουν στα σύννεφα και θα μιλήσουν με άλογα. Θα τρέξουν, θα κολυμπήσουν και θα πετάξουν! Θα βρουν τη δύναμη να κάνουν τη δυσκολία κατόρθωμα, να κάνουν τον ξένο φίλο και να αντλήσουν χαρά βλέποντας τον κόσμο με τα μάτια της καρδιάς. Στόχος τους, η αναζήτηση μιας χώρας πολύ πιο φωτεινής. Μία αναζήτηση που θα τους προκαλέσει την ανάγκη από το τίποτα να φτιάξουν τα πάντα. Μέσα από τις αποκαλυπτικές διαδρομές και παρακάμψεις του εφευρετικού παιδικού μυαλού, το ταξίδι αποδεικνύεται κυρίως εσωτερικό. Μήπως ο τελικός προορισμός είναι ο αρχικός; Μήπως για να μη νιώθεις ξένος στο σκοτάδι να πρέπει να αντλήσεις το φως από μέσα σου;
Η ιστορική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, αποδεικνύεται το ιδανικό σκηνικό για το πέρασμα από μια αφιλόξενη οπτική της πραγματικότητας σε μια γιορτή φωτός, χαράς και αλήθειας, με χιούμορ και ευαισθησία. Παραδοσιακές μουσικές απ’ όλο τον πλανήτη και την Ελλάδα, πρωτότυπα ενορχηστρωμένες από τη Μαρίνα Σάττι, αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα σε οργανικής σημασίας στοιχεία του καιρού μας, ενώ η απίθανη αισθητική του τοπίου, που συνθέτουν ευφυώς ο Πάρις Μέξης και ο Philippe Charpentier, ταξιδεύει τα παιδικά μάτια σε αλλόκοτους και εξωτικούς κόσμους με την ταχύτητα του φωτός!
Η δεύτερη παράσταση που παρακολουθήσαμε είναι το αριστούργημα της γαλλικής λογοτεχνίας “Οι 3 σωματοφύλακες” στο θέατρο Ακροπόλ.
Την προτείνω για λίγο μεγαλύτερα παιδιά από 6 ετών και πάνω.
Μια παράσταση που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από ξένες θεατρικές παραγωγές, υπέροχες ερμηνείες, διατηρώντας όλο το άρωμα της εποχής, με πανέμορφα κοστούμια, εξαιρετικά δουλεμένες σκηνές μονομαχιών και εντυπωσιακές αλλαγές προσώπων σε κλάσματα δευτερολέπτων.
Κύριο και βασικό ρόλο στο έργο παίζει η φιλία και η συντροφικότητα.
Τα παιδιά εντυπωσιάζονται από τις ξιφομαχίες!
«Ένας για όλους και όλοι για έναν»
Το διαχρονικό μήνυμα των σωματοφυλάκων, βαθιά ανθρώπινο και επιτακτικό, αποτελεί την ουσία του έργου. Μια θεατρική παράσταση που υπερέχει από κάθε άποψη.
Ο Ντ’ Αρτανιάν ξεκινάει από το χωριό του, με την ευχή του πατέρα του κι ένα άλογο, να πάει στο Παρίσι με όνειρο να γίνει σωματοφύλακας του βασιλιά. Πράγματι, τα καταφέρνει «με το σπαθί του»! Συμφιλιώνεται με τους διάσημους ξιφομάχους, Άθω, Πόρθο κι Άραμι. Οι τέσσερις φίλοι, αχώριστη πια παρέα, μέσα από συνεχείς ηρωισμούς και γενναίες πράξεις, γίνονται ατρόμητοι. Με τη δύναμη της φιλίας και τη δυνατή αγάπη που νιώθει ο Ντ’Αρτανιάν για την Κωνστάνς, αντεπεξέρχονται σε όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Μια φιλόδοξη παραγωγή, που καταφέρνει να βιώσουν τα παιδιά μια περιπέτεια, με εξαίρετες μουσικές συνθέσεις, καταιγιστική δράση, δεξιοτεχνικές ξιφομαχίες, θεαματική κινησιολογία και σπουδαία υποκριτική ικανότητα. Τα σκηνικά και τα αμέτρητα κοστούμια εποχής, οι μάσκες, τα καπέλα και οι υψηλής ευκρίνειας βίντεο – προβολές λειτουργούν εικαστικά ως έργα τέχνης, που σπάνια συναντάει κανείς σε ένα θεατρικό έργο.
Η ιπποτική αυτή ιστορία μάς ταξιδεύει σε μία εποχή (17ος αι.) που κυριαρχεί η γενναιότητα, ο σεβασμός, ο πληθυντικός ευγενείας, διδάσκοντας τις βασικές αρχές της τιμιότητας, του ψυχικού σθένους, της μέγιστης αρετής της φιλίας.