Η Γάτα του Αιγαίου θεωρείται ως η μοναδική αυτόχθονη ελληνική φυλή γάτας, μιας και πρωτοεμφανίστηκε στις Κυκλάδες. Αν και η Γάτα του Αιγαίου παρουσιάστηκε πολλές δεκαετίες πριν, η συστηματική εκτροφή της ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ είναι η μόνη ελληνική φυλή που έχει αναγνωριστεί από τον Ελληνικό Όμιλο Γάτας. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να αναγνωριστεί και από ομίλους γάτας του εξωτερικού.
Ιστορία
Όπως μαρτυρά το όνομά της, κατάγεται από την περιοχή του Αιγαίου Πελάγους και πιο συγκεκριμένα από τα νησιά των Κυκλάδων. Είναι συγγενής της Τουρκικής Βαν, μέλη της οποίας έφεραν οι Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, οι συγκεκριμένες γάτες ζευγάρωσαν με τις ντόπιες και προέκυψαν μερικά καινούργια χαρακτηρίστηκα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει ξεκινήσει η συστηματική εκτροφή της από εκτροφείς του Ελληνικού Ομίλου Γάτας με στόχο «την καταξίωση και προστασίας της μοναδικής ελληνικής φυλής, την σωστή και την επιλεκτική αναπαραγωγή της για την σταθεροποίηση των χαρακτηριστικών της, και την διεθνή της αναγνώριση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γάτας». Αν και σήμερα απαντάται σε όλη την Ελλάδα, παραμένει σπάνια μιας και κινδυνεύει από ποντικοφάρμακα, τροχαία, ατυχήματα, φόλες κ.α.
Εξωτερική εμφάνιση
Η Γάτα του Αιγαίου έχει ημιμακρύτριχο τρίχωμα και μακριά ουρά. Αυτό το τρίχωμα παρέχει καλή προστασία από το αρκετά ψυχρό κλίμα του Αιγαίου Πελάγους κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι εγκαταλείπει το πλούσιο τρίχωμα της. Το τρίχωμά της είναι κυρίως δίχρωμο ή τρίχρωμο, ενώ πρέπει το ένα εκ των δύο ή τριών χρωμάτων να είναι οπωσδήποτε λευκό και λευκό να καλύπτει το 1/3 ή τα 2/3 του σώματος, έτσι προκύπτουν οι συνδυασμοί μαύρο άσπρο, κόκκινο – άσπρο, ανοιχτό καφέ – άσπρο με ή χωρίς ραβδώσεις. Η Γάτα του Αιγαίου είναι μία μεσαίου μεγέθους φυλή, δυνατή και μυώδης χωρίς να δείχνει βαριά ή παχύσαρκη. Το σώμα της είναι κάπως μακρύ, με πόδια δυνατά, μεσαίου μήκους ευθύγραμμη χωρίς καμπύλες ή κόμπους στο τελευταίο τμήμα τους. Το κεφάλι μεσαίου μεγέθους πλατύ χωρίς να είναι στρογγυλό. Τα αυτιά της είναι πλατιά στη βάση με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες και καλύπτονται από τρίχες. Ακόμη,τα χρώματα των ματιών που αναγνωρίζονται είναι όλες οι αποχρώσεις του πράσινου από κιτρινοπράσινο μέχρι σκούρο πράσινο, αλλά και γαλάζιο καθώς επίσης και έχουν «ανατολίτικο» σχήμα. Η μύτη της είναι ίσια μεσαίου μήκους.
Χαρακτήρας
Η Γάτα του Αιγαίου είναι ανεξάρτητη αλλά ταυτόχρονα φιλική με τους ανθρώπους και τις άλλες γάτες, με τις οποίες έμαθε να συμβιώνει σε μικρές ομάδες. Είναι ιδιαίτερα κοινωνική και επικοινωνεί καλά με τους ανθρώπους ή τις γάτες. Ακόμη, ορισμένοι την θωρούν «εξαιρετική και στοργική μητέρα», ενώ θεωρείται αξιαγάπητη και ιδιαίτερα προσαρμοστική. Επίσης, ως απόγονος της Τουρκικής Βαν, δεν φοβάται το νερό για να πιάσει ψάρια. Μα δεν παύει να είναι καλή κυνηγός τρωκτικών. Ζει και προσαρμόζεται καλά στο διαμέρισμα. Αφιερώνει πολλές ώρες στην περιποίηση της γούνας, ενώ από εμάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα εκτός από ένα γρήγορο βούρτσισμα.
Για να μην χαθεί λοιπόν, η μοναδική αυτή ράτσα, στις 17/11/2003 δημιουργήθηκε η λέσχη Γάτας Αιγαίου που τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Γ.(Ελληνικό Όμιλο Γάτας) και έχει στόχο να την προβάλει, να τη διασώσει και να πετύχει την αναγνώρισή της διεθνώς. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αναγνωρισμένες φυλές πριν αρκετές δεκαετίες ήταν ελεύθερες αυτόχθονες γάτες στις πόλεις στις πατρίδες τους και έγιναν φυλές από την αγάπη και την προσπάθεια φιλόζωων συμπατριωτών των χωρών αυτών. Και η δική μας γάτα αξίζει μια θέση στον παγκόσμιο γενεαλογικό χάρτη γιατί πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως από τις άλλες φυλές.
της Αρτέμιδος Γονίδη