Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Δευτέρα
Σουπιές ξυδάτες
Το πιάτο που σας προτείνω σήμερα είναι πανεύκολο όπως πάντα και πεντανόστιμο!! Μπορείτε να το σερβίρετε σαν κυρίως πιάτο συνοδεύοντάς το με πατάτες τηγανιτές ή πιλάφι ή μπορείτε να το βγάλετε και σαν μεζέ για το τσιπουράκι σας!
Υλικά:
1 κ. σουπιές
100 γρ. ξύδι
50 γρ. λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
1/2 κ.σ. ξερό δεντρολίβανο κοπανισμένο
Αλεύρι για το αλεύρωμα
Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
1. Κόβω τις σουπιές σε κομμάτια και τις σκουπίζω καλά να μην έχουν νερά. Τις αλευρώνω και τινάζοντας το πολύ αλεύρι τις τηγανίζω σε λίγο ελαιόλαδο να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
2. Βγάζω τις σουπιές σε απορροφητικό χαρτί και αφήνω στο τηγάνι ελάχιστο λάδι. Το βάζω πάλι στη φωτιά και ρίχνω το ξύδι και το κρασί και το δεντρολίβανο. Προσθέτω και τις σουπιές και αλατοπιπερώνω. Αφήνω 3-4 λεπτάκια κουνώντας το τηγάνι και σερβίρω.
Τρίτη
Ψαρονέφρι με μήλο και μαντζουράνα
Αυτό το πιάτο ίσως σας φαίνεται λίγο γκουρμέ ή λίγο περίεργο. Πιστέψτε με η γεύση του θα σας αφήσει έκπληκτους! Τη συνταγή αυτή την είχα δει κάποτε σ ένα βιβλίο μαγειρικής που είχε γράψει η γυναίκα του Κολ, πρώην πρωθυπουργού της Γερμανίας. Έγινε αγαπημένο πιάτο!
Υλικά:
1 ψαρονέφρι
1 κρεμμύδι μικρό κομμένο φετούλες
1 μήλο με τη φλούδα κομμένο φετάκια
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Λίγη μαντζουράνα αποξηραμένη
1/2 κ.σ. αλεύρι
Εκτέλεση:
1. Σε ένα τηγάνι βάζω το λάδι και το βούτυρο και τηγανίζω το ψαρονέφρι μου που το έχω κόψει φέτες χοντρές και το έχω πατήσει με τη παλάμη μου ώστε να γίνουν σαν τις πέρλες του μενταγιόν.(γι’ αυτό λέγονται σβάινε μενταγιόν στα γερμανικά).
2. Προσθέτω στο τηγάνι το κρεμμύδι και τα μήλα και τα τηγανίζω και αυτά να μαραθούν.
3. Σβήνω με το κρασί και προσθέτω αλατοπίπερο και τη μαντζουράνα.
4. Διαλύω το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτω στο τηγάνι ανακατεύοντας απαλά μέχρι να πήξει η σάλτσα μου.
Τετάρτη
Ντοματόριζο με σκόρδο
Αυτή η νόστιμη Ηπειρώτικη συνταγή είναι της κυρίας Ευαγγελίας Καρδάρη!!
Υλικά:
2 φλ. ρύζι
3 ντομάτες ξεφλουδισμένες
1/2 φλ. λάδι
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σοτάρω σε κατσαρόλα το σκόρδο με το λάδι. Προσθέτω τις ντομάτες τριμμένες και τα βράζω για μισή ώρα
2. Ρίχνω στη κατσαρόλα με τη σάλτσα 5 φλ. νερό . Μόλις πάρει βράση προσθέτω το ρύζι, λίγο αλάτι, ανακατεύω και σκεπάζω τη κατσαρόλα. Βράζω για 15 περίπου λεπτά.
3. Αποσύρω το ρύζι απ τη φωτιά και το αφήνω να απορροφήσει τα υγρά.
4. Σερβίρω με πιπέρι και τη κεφαλογραβιέρα τριμμένη.
Πέμπτη
Κοτόπουλο αυγολέμονο
Αρωματικό κοτόπουλο αυγολέμονο για σήμερα! Ελληνικότατη συνταγή που θα λατρέψετε!
Υλικά:
1 1/2 κ. κοτόπουλο σε μερίδες
150 γρ. λάδι
3 κρεμμύδια σε ροδέλες
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
500 γρ. κολοκυθάκια σε μεγάλες ροδέλες
1 κύβο κότας
500 γρ. μανιτάρια σε χοντρές φέτες
Χυμό από 1 λεμόνι
2 αυγά
2 κ.σ. κορν φλάουρ
Ακόμα 1 λεμόνι για το αυγολέμονο
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνω το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρω το κοτόπουλο απ όλες τις πλευρές. Προσθέτω τα κρεμμύδια, το μαϊντανό και τα μανιτάρια και τηγανίζω ακόμα 4 -5 λεπτά να μαλακώσουν.
2. Διαλύω το κύβο κότας σε μισό λίτρο ζεστό νερό και το ρίχνω στη κατσαρόλα μαζί με το λεμόνι.
3. Αλατοπιπερώνω, σκεπάζω και σιγοβράζω μισή ώρα. Ρίχνω μέσα τα κολοκυθάκια και βράζω ακόμα 15 λεπτά.
4. Χτυπάω το αυγό με το λεμόνι και το κορν φλάουρ. Προσθέτω σιγά σιγά ζουμί απ τη κατσαρόλα ανακατεύοντας συνέχεια. Βγάζω απ τη φωτιά και περιχύνω με το αυγολέμονο. Βάζω πάλι στη φωτιά και αφήνω 2 λεπτά.
Παρασκευή
Μελιτζάνες με μπεσαμέλ
Ένα φαγητό που δε θα το βρείτε στο ίντερνετ γιατί απλά το έκανα μια μέρα που δεν είχα τίποτε στο ψυγείο να μαγειρέψω.. έτσι τηγάνισα μελιτζάνες και της έψησα μαζί με μπεσαμέλ!! Σπουδαία ανακάλυψη δε το λες, αλλά πιστέψτε με ήταν τέλειο!
Υλικά:
4 μελιτζάνες κομμένες φέτες
Λάδι για τηγάνισμα
1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
1 λίτρο γάλα
1 πλάκα βούτυρο
1 φλ. γεμάτο αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Πλένω τις μελιτζάνες και τις κόβω φέτες. Τις αλατίζω και τις βάζω σ’ ένα σουρωτήρι μια ώρα να στραγγίσουν. Μετά από μια ώρα λοιπόν τις ξεπλένω και τις σκουπίζω με χαρτί κουζίνας.
2. Τηγανίζω τις μελιτζάνες και τις βάζω σε απορροφητικό χαρτί. Βουτυρώνω ένα πυρέξ και τις στρώνω πασπαλίζοντας ανάμεσα με γραβιέρα. Αφήνω λίγη γραβιέρα που θα τη ρίξω πάνω στη μπεσαμέλ.
3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα, το αλεύρι, το βούτυρο και αλατοπίπερο. Τα ανακατεύω και τα βάζω στο μάτι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ώσπου να πήξει. Μόλις πήξει τραβάω απ τη φωτιά και ρίχνω το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα.
4. Ρίχνω τη μπεσαμέλ πάνω στις μελιτζάνες, πασπαλίζω με γραβιέρα και ψήνω σε δυνατό φούρνο μισή ώρα περίπου.
Σάββατο
Σπαγγέτι Ναπολιτέν
Πολύ καιρό έχουμε να κάνουμε μια Ναπολιτάνα ! Τις ποδιές σας και φύγαμε για Νάπολη λοιπόν!
Υλικά για 4-5 άτομα:
1 μέτριο κρεμμύδι
1 καρότο
1 κλαρί σέλινο
2 κ.σ. λάδι
500 γρ. πολύ ώριμες ντομάτες
2 κ.σ. μαϊντανό
2 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι -πιπέρι
1 πακέτο σπαγγέτι
Εκτέλεση:
1. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο και τα σοτάρω σ ένα βαθύ τηγάνι στο λάδι. Χαμηλώνω τη φωτιά, κλείνω με το καπάκι και αφήνω να βράσουν 10 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
2. Κόβω τις ντομάτες και τις προσθέτω στα λαχανικά. Δυναμώνω τη φωτιά και ρίχνω μισή κούπα νερό, τη ζάχαρη και το μαϊντανό. Μόλις πάρει βράση ξαναχαμηλώνω και αφήνω 45 λεπτά να βράσει η σάλτσα ανακατεύοντας συχνά. Αν γίνει πολύ πηχτή η σάλτσα προσθέτω λίγο νεράκι ακόμα.
3. Βράζω τα μακαρόνια, τα στραγγίζω και τα ρίχνω στο τηγάνι με τη σάλτσα . Ανακατεύω και σερβίρω.
Κυριακή
Σοφρίτο
Αφιερωμένο το σημερινό φαγητό στον αδελφό μου και τη νύφη μου που ζούνε στη Κέρκυρα!
Το σοφρίτο είναι λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος, μαγειρεμένο με μπόλικο σκορδάκι και μαϊντανό. Παραδοσιακή Κερκυραίικη συνταγή!
Υλικά:
1 κ. μοσχαρίσιο φιλέτο κομμένο φέτες πάχους περ. 2 εκ.
Αλεύρι για το αλεύρωμα του κρέατος + 2 κ.σ. αλεύρι
1 ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα
8 σκ. σκόρδο
1 ποτηράκι λάδι
100 γρ. ξύδι
150 γρ. κρασί
300 γρ. ζωμό κότας
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σ’ ένα τηγάνι βάζω λάδι και τηγανίζω το κρέας αφού πρώτα το έχω αλευρώσει. Βγάζω το κρέας σε πιατέλα και κρατάω 2 κ.σ. απ’ το λάδι που έχω στο τηγάνι. Το άλλο το πετάω.
2. Σοτάρω στο λάδι που κράτησα το σκόρδο κομμένο φετάκια και το μαϊντανό. Ρίχνω στο τηγάνι τις δύο κ.σ. αλεύρι και ανακατεύω. Σβήνω με το ξύδι και το κρασί.
3. Αλατοπιπερώνω και ρίχνω στο τηγάνι τα ζουμιά που έβγαλαν τα φιλέτα και μόλις αρχίσει να πήζει βάζω και τα φιλέτα στο τηγάνι και μαγειρεύω μέχρι να πήξει η σάλτσα.
4. Σερβίρω σε πιατέλα και πασπαλίζω με μαϊντανό.
Το γλυκό της εβδομάδας
Κέικ με κεράσια του Γιώργου Χριστιανού
Ο Γιώργος Χριστιανός που διατηρεί σελίδα μαγειρικής στο facebook είναι απ’ αυτούς τους μάγειρες που ότι φτιάχνουν αδυνατείς να μη το δοκιμάσεις! Όλες του οι δημιουργίες είναι λαχταριστές και μοναδικές! Αυτή τη βδομάδα λοιπόν έχω τη τιμή να φιλοξενώ ένα υπέροχο γλυκό του στη δική μου σελίδα! Ελπίζω να το φτιάξετε όλοι!
Υλικά:
1 πακέτο αλεύρι φαρίνα 500γρ
440 γρ. ζάχαρη
300 γρ. κεράσια
100 γρ. βούτυρο
100ml ηλιέλαιο η καλαμποκέλαιο
4 αυγά
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 σφηνάκι γάλα εβαπορέ
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με το βούτυρο και την ζάχαρη. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το κονιάκ, το γάλα και την κανέλα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι φαρίνα κοσκινισμένο και συνεχίζουμε να χτυπάμε με μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το μισό μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα κέικ (στρογγυλή η μακρόστενη). Αλευρώνουμε ελαφρά τα κεράσια αφού προηγούμενος τα έχουμε καθαρίσει από τα κουκούτσια και τα ρίχνουμε σε στρώση πάνω στο μείγμα.Τέλος καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
Τα ψώνια της βδομάδας
ΨΑΡΙΑ:
1 κ. σουπιές
ΚΡΕΑΤΑ:
1 ψαρονέφρι
1 1/2 κ. κοτόπουλο
1 κ. μοσχαρίσιο φιλέτο
ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Κρεμμύδια
2 σκόρδα
2 ματσ. μαϊντανό
1 μήλο
1 καρότο
1 κλαρί σέλινο
500 γρ. μανιτάρια
500 γρ. +3 ντομάτες ώριμες
Λεμόνια
4 μελιτζάνες
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ:
1 ξύδι λευκό
Λευκό κρασί
Κόκκινο κρασί
Δεντρολίβανο
Μαντζουράνα
Αλεύρι
2 βούτυρα
Ρύζι
1/4 κεφαλογραβιέρα
1/4 γραβιέρα
2 αυγά
Κορν φλάουρ
Γάλα
1 πακέτο μακαρόνια
Κύβους κότας
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ:
1 πακέτο αλεύρι φαρίνα 500 γρ.
440 γρ. ζάχαρη
300 γρ. κεράσια
100 γρ. βούτυρο
100ml ηλιέλαιο η καλαμποκέλαιο
4 αυγά
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 σφηνάκι γάλα εβαπορέ
της Βιολέτας Στεφανάτου, μαγείρισσα και food blogger.