Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Δευτέρα
Φαγκρί
Σας το έχω ξαναπεί πως κατάγομαι απ’ το Μεσολόγγι και στα μέρη μου το φαγκρί είναι αγαπημένο ψάρι αφού το βρίσκουμε στα νερά της λιμνοθάλασσας! Γι’ αυτό και έχουμε πολλές συνταγές να το μαγειρέψουμε! Σήμερα θα σας δώσω ακόμα μία της κυρίας Πόπης Μπελεγρίκη!
Υλικά:
1 μεγάλο φαγκρί
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
3 ντομάτες ξεφλουδισμένες
2 πιπεριές
1 φύλλο δάφνης
1/2 κ.σ. θυμάρι
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. λάδι
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/2 φλ. λευκό κρασί
Αλάτι , πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζω το ψάρι, το πλένω καλά και το στραγγίζω.
2. Βάζω σένα μπολ, το μαϊντανό, το θυμάρι, τη δάφνη, το αλάτι και τα ανακατεύω. Αλείφω το ψάρι με λάδι και το πασπαλίζω μέσα – έξω με το μείγμα του μαϊντανού. Το βάζω σ’ ένα ταψί.
3. Ψήνω για λίγο τις πιπεριές στο φούρνο για να μπορέσω να βγάλω τη φλούδα τους. Τη βγάζω και κόβω τις πιπεριές κομμάτια και τα βάζω σε μια λεκάνη. Προσθέτω τις ντομάτες και το κρεμμύδι κομμένα φέτες.
4. Σοτάρω σ΄ένα τηγάνι το σκόρδο στο μισό λάδι, ρίχνω το μείγμα που έχω στη λεκάνη αλάτι, πιπέρι, το κρασί και βράζω για 10 λεπτά.
5. Βάζω τη σάλτσα γύρω γύρω απ’ το ψάρι στο ταψί και ρίχνω το υπόλοιπο λάδι και το χυμό λεμονιού. Σκεπάζω και ψήνω στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά . Αφαιρώ το καπάκι και αφήνω να πάρει χρώμα το ψάρι.
Τρίτη
Μπιφτέκια βουτύρου της κας Χαράς Παντελίδου
Μόλις είδα το φαγητό της φίλης Χαράς Παντελίδου, ενθουσιάστηκα! Ζουμερά μπιφτέκια σερβιρισμένα με ρυζάκι! Ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας!!
Υλικά:
1/2 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι
Αλάτι πιπέρι
Δυόσμο
Ψωμί
1 1/2 βιτάμ
(Knorr προαιρετικά εμένα μ’ αρέσει)
Εκτέλεση:
Πλάθουμε το κιμά με όλα τα υλικά σε μπιφτέκια.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό (θα είναι μπεν μαρι ) και από πάνω ένα ταψάκι όχι πολύ παχύ και μέσα βάζουμε το βιτάμ (και τον knorr διαλυμένο σε νερό) και περιμένουμε να λιώσει.
Προσθέτουμε τα μπιφτέκια. Γυρίζουμε όταν χρειαστεί. Συνήθως θέλουν 1 ώρα.
Είναι απίθανη η γεύση!
Τετάρτη
Φασόλια σαλάτα
Μια σαλάτα δροσερή να πάρουμε τις βιταμίνες μας απ’ το όσπριο, να μη τη φάμε; Η συνταγή είναι της κας Αναστασίας Παπαζήση και έρχεται απ τη Θράκη.
Υλικά:
1 1/2 φλ. φασόλια ξερά
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κάπαρη
1/2 φλ. λάδι
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Βάζω τα φασόλια σε μια λεκάνη με νερό για 8 ώρες. Τα πλένω και τα βράζω 10 λεπτά.
2. Τα στραγγίζω και τα ξαναρίχνω με χλιαρό νερό στη κατσαρόλα και τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν.
3. Τα στραγγίζω και τα βάζω σε μια σαλατιέρα. Προσθέτω τα κρεμμύδια, τη κάπαρη, μαϊντανό, αλατοπίπερο και ανακατεύω.
4. Χτυπάω στο μπλέντερ το λάδι με το χυμό λεμονιού και περιχύνω τη σαλάτα. Τη σκεπάζω και την αφήνω μισή ώρα στο ψυγείο και μετά σερβίρω.
Πέμπτη
Αυγά με ντομάτα
Υλικά:
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και περασμένη στο τρίφτη
4 αυγά
Αλάτι , πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνω τη ντομάτα , αλατίζω και σιγοβράζω 6-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
2. Προσθέτω ελαιόλαδο, ανακατεύω και σιγοψήνω 2-3 λεπτά.
3. Ρίχνω ένα ένα τα αυγά και πασπαλίζω με πιπέρι. Σιγοψήνω περιχύνοντας τα αυγά με λίγη απ τη σάλτσα.
4. Βγάζω τα αυγά απ το τηγάνι ανάλογα πόσο ψημένα τα θέλω.
Παρασκευή
Αγκινάρες με αρακά
Τετάρτη και Παρασκευή δεν τρώμε κρέας έλεγε η μάνα μου συνέχεια, μέχρι που μου έγινε βίωμα. Ποτέ δε μαγειρεύω αυτές τις μέρες κρέας.
Υλικά:
6 μέτριες αγκινάρες ή 10 κατεψυγμένες
1/2 κ. αρακά
250 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
1 ματσάκι μικρό άνιθο ψιλοκομμένο
100 γρ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζω τις αγκινάρες αφαιρώντας το κοτσάνι και τα σκληρά φύλλα. Ψαλιδίζω τις άκρες των φύλλων που έχουν απομείνει στις αγκινάρες και τις κόβω στα 4. Αφαιρώ το εσωτερικό χνούδι και τις ρίχνω σε μια λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού να μη μαυρίσουν. Παραλείπεται αυτό το στάδιο αν πάρετε έτοιμες κατεψυγμένες.
2. Τσιγαρίζω τα κρεμμυδάκια στο λάδι μέχρι να μαραθούν. Κατόπιν προσθέτω τον αρακά, τις αγκινάρες, τον άνηθο, 2 φλ. νερό και αλατοπίπερο και αφήνω να βράσουν 25 λεπτά.
Σάββατο
Μακερόνι με πιπεριές
Λογικά αυτή τη μέρα δεν θα πρεπε να τη λέω Σάββατο, αλλά Μακαρονάδα!! Ελπίζω να λατρεύετε κι εσείς τα μακαρόνια όσο κι εγώ και να απολαμβάνετε τα Σαββατιάτικα γεύματα!!
Υλικά:
400 γρ. μακερόνι
10 μικρές πράσινες πιπεριές
250 γρ. καπνιστό σολομό κομμένο κύβους
2 κ.σ. ανάμεικτα μυρωδικά ( μάραθο, μαϊντανό, άνηθο)
Ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Πλένω τις πιπεριές ,βγάζω το κοτσάνι και τα σπόρια χωρίς να τις κόψω. Τις ξεπλένω και εσωτερικά και τις στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί.
2. Βάζω σ ένα τηγάνι δυο κουταλιές λάδι και τις τηγανίζω να μαλακώσουν.
3. Κόβω το σολομό κύβους και τις πιπεριές φέτες.
4. Βράζω τα μακερόνι σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζω. Τα βάζω σε μια βαθιά πιατέλα. Γαρνίρω με τα μυρωδικά, το σολομό, τις πιπεριές, δυο κουταλιές λάδι, αλάτι,πιπέρι και ανακατεύω απαλά.
Κυριακή
Γιουβέτσι
Το γιουβέτσι μπορείτε να το κάνετε είτε με μοσχάρι , είτε με κοτόπουλο ακόμα και με χοιρινό. Εγώ το προτιμώ με μοσχάρι. Αυτή τη συνταγή θα σας δώσω σήμερα. Αν έχετε ατομικά πήλινα στο σπίτι είναι ακόμα καλύτερα στο σερβίρισμα!
Υλικά:
2 κ. μοσχάρι (από ωμοπλάτη)
2 ώριμες μεγάλες ντομάτες
1 πακέτο κριθαράκι
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
Κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρω στο λάδι το κρέας κομμένο σε μερίδες απ όλες τις πλευρές. Προσθέτω το κρεμμύδι και τέλος τη ντομάτα χοντροκομμένους κύβους. Προσθέτω αλατοπίπερο και 1 ποτήρι νερό και σιγοβράζω περίπου 1 1/2 ώρα. Φυσικά αν έχετε χύτρα θα γίνει πολύ πιο γρήγορα!
2. Όταν το κρέας είναι έτοιμο προθερμαίνω το φούρνο και βάζω το κρέας με τη σάλτσα σ ένα ταψί . Προσθέτω και δυο ποτήρια ζεστό νερό και θα το βάλω στο φούρνο.
3. Μόλις δω πως το νερό στο ταψί κοχλάζει, θα ρίξω το κριθαράκι και θα το ανακατέψω να πάει παντού. Θα κλείσω το φούρνο και θα αφήσω το κριθαράκι μόνο με τη θερμοκρασία να τραβήξει τα υγρά, έτσι δε θα λασπώσει.
4. Αφού είναι έτοιμο μοιράζω το φαγητό σε πήλινα και πασπαλίζω με κεφαλοτύρι. Βάζω περίπου 8 λεπτά ξανά στο φούρνο πριν τα σερβίρω.
Το γλυκό της εβδομάδας
Σπιτικό παγωτό της Βαρβάρας Βλάχου
Εντάξει κορίτσια και αγόρια… όλοι για παγωτά μιλάνε πια!! Λέω κι εγώ δώστε μου μια συνταγή για το γλυκό της βδομάδας και έρχεται η καλή μου η Βαρβάρα και μου λέει.. σπιτικό παγωτό! Εντάξει λοιπόν!! Αλλάαα. σας προειδοποιώ! Είναι τόσο νόστιμο που δε θα είναι το γλυκό της βδομάδας αλλά της μέρας!! χιχι
1 μόρφατ
1 ζαχαρούχο
1 εβαπορέ
Εκτέλεση:
1. Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι στο ψυγείο πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
2. Χτυπάμε το μόρφατ στο μίξερ για 8 λεπτά.
3. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε ακόμα 3 λεπτά.
4. Τέλος βάζουμε το εβαπορέ και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα.
5. Βάζουμε το μείγμα στη κατάψυξη αρκετές ώρες πριν φάμε.
Να προσθέσω πως μπορείτε αν θέλετε να μη παγώνει πολύ το παγωτό σας να προσθέσετε 1 η 2 κουταλιές αλκοόλ, λικέρ δλδ . Επίσης μπορείτε να χωρίσετε το μείγμα σας και να του δώσετε διαφορετικές γεύσεις. Τέλος μπορείτε να προσθέσετε μπισκότα, ξηρούς καρπούς , αποξηραμένα φρούτα ή ότι άλλο σας αρέσει αλλά αφού αρχίσει να παγώνει για να μη κάτσουν όλα στο πάτο του τάπερ. Καλή επιτυχία!
Τα ψώνια της βδομάδας
ΨΑΡΙΑ:
1 μεγάλο φαγκρί
ΚΡΕΑΤΑ:
1/2 κ. κιμά
1 κ. μοσχάρι ( από ωμοπλάτη)
ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
κρεμμύδια
σκόρδο
6 ντομάτες
2 πιπεριές πράσινες + 10 μικρές πιπεριές
μαϊντανό, δυόσμο, 2χ άνηθο
λεμόνια
1 φρ. κρεμμυδάκι
6 αγκινάρες
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ:
θυμάρι
λευκό κρασί
1 ψωμί
2 βιτάμ
1 πακέτο φασόλια
κάπαρη
4 αυγά
1/2 κ. αρακά
μακερόνι (χοντρά κοφτά μακαρόνια)
1 πακέτο κριθαράκι
250 γρ. καπνιστό σολομό
κεφαλοτύρι
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ:
1 μόρφατ
1 ζαχαρούχο
1 εβαπορέ
της Βιολέτας Στεφανάτου, μαγείρισσα και food blogger.