Μηλόπιτα τριφτή, της Χρυσάνθης

Μηλόπιτα τριφτή, της Χρυσάνθης

Για τη ζύμη:

1 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 φλυτζάνι φυτίνη τύπου βιτάμ
1 αυγό

Για τη γέμιση:

3 μήλα χωρίς τη φλούδα τριμμένα στον τρίφτη
1 κ.γ κανέλα 5-6 κ.σ. ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού τριμμένα καρύδια
Ο χυμός μισού λεμονιού
1/2 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές
Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βάζουμε σ ένα μπωλ το αλεύρι με το μπέικεν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπώλ ανακατεύουμε τη φυτίνη με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.

Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικεν και το ανακατεύουμε απαλά. Τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Εντωμεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (Τρίβουμε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και τα ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Τα βράζουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκατοστών και παίρνουμε τη μισή ζύμη και την τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Στρώνουμε τα ψημένα μήλα και μετά τρίβουμε την άλλη μισή ζύμη από πάνω.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου . Όταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε με την άχνη αν θέλουμε.
Καλή σας επιτυχία και Καλή απόλαυση!

της Χρυσάνθης Γρίβα

Ζαχαροπλαστική