Ο χρωματισμός είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά. Όμως μεγαλώνοντας ξεχνάμε το πως μας έκανε αυτή η δραστηριότητα να αισθανόμαστε και έτσι σταματάμε να χρωματίζουμε. Ως ενήλικες όμως, έχουμε οκτώ λόγους για να αρχίσουμε ξανά να χρωματίζουμε.
- Ο χρωματισμός απελευθερώνει την δημιουργικότητα και εξάπτει την φαντασία. Μπορεί να βοηθήσει έναν ενήλικο να σκεφτεί νέες ιδέες καθώς και να αποκτήσει αυτεπίγνωση.
- Ο χρωματισμός βελτιώνει τη συγκέντρωση γιατί απαιτεί προσοχή στην λεπτομέρεια. Όταν κάποιος συγκεντρώνεται στο σχέδιο του μέχρι αυτό να τελειώσει, βελτιώνει την παραγωγικότητά του και σε άλλους τομείς της ζωής του.
- Ο χρωματισμός έχει παρόμοια οφέλη με αυτά του διαλογισμού και αυτό γίνεται γιατί όταν κάποιος χρωματίζει βρίσκεται στο εδώ και τώρα.
- Ο χρωματισμός βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες και αυτό γιατί ο χρωματισμός απαιτεί την χρήση λεπτών κινητικών ικανοτήτων που αφορούν τους μύες των δακτύλων, έτσι βελτιώνει τη δύναμη του χεριού, καθώς και τον συντονισμό του.
- Ο χρωματισμός μειώνει το άγχος και την ανησυχία. Το άγχος θεραπεύεται όταν κάνεις διάλειμμα από ότι σε αγχώνει. Ακόμα και άνθρωποι με κρίσεις πανικού μπορούν να μειώσουν, άμεσα την πίεση που νιώθουν ή εάν κάποιος απλά ήταν στο τρέξιμο όλη την ημέρα, ο χρωματισμός είναι ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσει.
- Ο χρωματισμός μειώνει τις αρνητικές σκέψεις γιατί εστιάζεις την προσοχή σου, στην επιλογή των χρωμάτων και στο γέμισμα των περιοχών με αυτά τα χρώματα. Όταν κάποιος κάνει λιγότερες αυτοεπικριτικές σκέψεις τότε βελτιώνει σημαντικά την ζωή του.
- Η ολοκλήρωση του έργου, αυξάνει την ικανοποίηση, δίνει μια αίσθηση υπερηφάνειας, μια αίσθηση πληρότητας και αυτό ενισχύει την αυτοεκτίμηση.
- Και τέλος ο χρωματισμός γίνεται όποια ώρα θες, όπου θες και με χαμηλό οικονομικό κόστος.
Με τόσα θετικά που συμβαίνουν με τον χρωματισμό, ήρθε η ώρα να βγάλετε το εσωτερικό παιδί από μέσα σας και να του δώσετε το χρόνο να κάνει αυτό που του αρέσει. Για όσους/ες θέλουν να δοκιμάσουν να χρωματίσουν και να θυμηθούν πως ένιωθαν σαν παιδιά, μπορούν να έρθουν σε μια συνάντησή μας ειδικά σχεδιασμένη γι’ αυτό. Εδώ μπορείτε να βρείτε πότε θα γίνει η επόμενη συνάντησή μας.
Άρθρο της: Γεωργίας Δανέζη (Συμβουλευτική – Προγεννητική Ψυχολόγος)
Πηγή: ΗΡΑΙΟ Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας