Reiki: Η θετική ενέργεια που τη νιώθεις στο σώμα σου!

Reiki: Η θετική ενέργεια που τη νιώθεις στο σώμα σου!

Το Ρέικι μπήκε στη ζωή μου όταν χώρισα, πριν περίπου δύο χρόνια. Ήταν μια περίοδος προσωπικής αναζήτησης, αυτοβελτίωσης και ένιωθα την ανάγκη να βρω μια “εσωτερική” βοήθεια για να μπορώ να ανταπεξέλθω στη νέα απαιτητική καθημερινότητα μου ως single mom. Πραγματικά με εντυπωσίασε από την πρώτη συνεδρία και ένιωθα ότι μου ταιριάζει απόλυτα, ότι μπορώ να αφουγκραστώ τη φιλοσοφία του. Κάποιες συνθήκες όμως με κράτησαν μακριά του, αλλά πιστεύω πως όταν κάτι σου ταιριάζει πολύ και αισθάνεσαι ότι σε βοηθάει, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα ξανάρθει στο δρόμο σου. Έτσι και έγινε! Πριν λίγους μήνες λοιπόν, εντελώς τυχαία, μπορώ να πω και καρμικά, συνάντησα την Ευαγγελία και τον γαλήνιο, υπέροχο, λουσμένο από φως χώρο της στο Κολωνάκι, το Ikigai.

Ήρθε στη ζωή μου ξανά όταν το χρειαζόμουν περισσότερο από ποτέ. Είχα ζήσει ήδη κοντά έναν χρόνο καραντίνας, εγκλεισμού και ψυχολογικής αστάθειας λόγω του Κορωνοϊού, καθώς και πολλές αλλαγές στη ρουτίνα και στην καθημερινότητά μου μαζί με δυο παιδιά. Παράλληλα, περνούσα ένα θέμα υγείας αλλά και μια πολύ προσωπική περιπέτεια, η οποία με βασάνισε ιδιαίτερα. Για αρκετούς μήνες ένιωθα εγκλωβισμένη, ότι δεν ήμουν πια χαρούμενη, ένιωθα ότι είχα χάσει τον έλεγχο της ζωής μου και δεν ήθελα τα παιδιά μου να με βλέπουν σ΄αυτήν τη δυσμενή κατάσταση. Αλλά πάνω απ’ όλα ήθελα να γίνω πάλι η χαρούμενη και ευτυχισμένη Έφη που ήμουν πάντα. Το Ρέικι είναι μια παραδοσιακή Ιαπωνική ενεργειακή θεραπεία, η οποία έχει ευεργετικά αποτελέσματα, έχει επιδράσει θετικά στην ψυχολογία μου, και όσοι άνθρωποι το εφαρμόζουν αισθάνονται βελτίωση της υγείας τους, σωματική ευεξία, χαλάρωση, νοητική ηρεμία, αισιοδοξία, ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων, ανάπτυξη συμπόνιας και πνευματική ανέλιξη. Μπορεί να εφαρμοστεί και δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως!

Επειδή όλες οι εναλλακτικές θεραπείες δυστυχώς είναι ακόμα παρεξηγημένες από το ευρύ κοινό, να τονίσω ότι το Ρέικι δεν είναι θρησκεία, δόγμα ή κάποια λατρευτική διαδικασία.​​ Δεν υπάρχει κάτι στο οποίο πρέπει να πιστέψει κανείς για να χρησιμοποιήσει το Ρέικι. Λειτουργεί ανεξάρτητα από πίστη. Έτσι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το εξασκούν, όποια κι αν είναι η θρησκεία τους, η φυλή, η μόρφωση ή η κοινωνική τους θέση. Είναι μία ήπια ενεργειακή μέθοδος που δεν υποκαθιστά τη συνετή και κατάλληλη χρήση της κλασικής ιατρικής περίθαλψης και ψυχολογικής βοήθειας. Λειτουργεί αρμονικά και παράλληλα με κάθε ιατρική θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική θεραπεία, ενώ βοηθά στην ανάρρωση, αποκατάσταση και βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η Ευαγγελία Βασιλείου, ReikiMaster θα μας δώσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το Ρέικι και γιατί ΑΞΙΖΕΙ να γίνει κομμάτι της ζωής σας:

Παρ’ ότι είμαι δασκάλα και πρακτικός Reiki, στα πρώτα χρόνια της εργασίας μου ως ενεργειακή θεραπεύτρια, δυσκολευόμουν να δώσω στον κόσμο που με ρωτούσε μια απλή και ολοκληρωμένη απάντηση στην ερώτηση: “Τι είναι Reiki;”.  Όχι ότι δεν ήξερα, φυσικά δεν ήταν η άγνοια που με δυσκόλευε, αντιθέτως! Ήταν η γνώση που με δυσκόλευε, γιατί θα έπρεπε να περιορίσω λεκτικά όλα όσα συμβαίνουν σε μια συνεδρία: την αίσθηση της αόρατης “θεραπείας”. το αίσθημα της απελευθέρωσης και της ανακούφισης, την ανυπέρβλητη αγάπη που περιβάλλει την ύπαρξη, την ανεξήγητη ζέστη που αγκαλιάζει το σώμα και την χαλάρωση, την ζωντάνια που νιώθεις μετά και την σιωπηλή βεβαιότητα πως όλα θα είναι καλύτερα…  Πώς είναι δυνατόν να τα δώσεις όλα αυτά μέσα από έναν ορισμό;

Δοκίμασα πολλούς τρόπους, ξεκινώντας με τον τυπικό: “Reiki είναι η ανώτερη πνευματική ενέργεια, αυτή που υπάρχει στο σύμπαν, η μετάδοση της οποίας γίνεται με τα χέρια και είναι πολλαπλά ωφέλιμη στον οργανισμό μας γιατί επιδρά σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή: σώμα, ψυχή, νου και έχει την ιδιότητα να δίνει χαλάρωση και ευεξία και τη δύναμη να αντιμετωπίζουμε ολιστικά τα προβλήματα της υγείας μας”. Ακουγόταν ωραίο, αλλά… δεν ήμουν σίγουρη ότι ήταν κατανοητό. Συνήθως στο τέλος εισέπραττα από τον άνθρωπο που μου έθετε την ερώτηση ένα ευγενικό χαμόγελο και μια αίσθηση απορίας.

Με τον καιρό, έμαθα πως δεν χρειάζονται τόσα λόγια για να περιγράψεις κάτι τόσο απλό, σπουδαίο και ωραίο. Έτσι, τώρα πια όταν με ρωτάνε, ζητώ την άδεια και αφού την πάρω ακουμπώ τα χέρια μου πάνω τους και ζητώ να κλείσουν τα μάτια για ένα λεπτό. Η ανταπόκριση είναι θαυμάσια και πάντα δίνει και στους δυο μας ενθουσιασμό, χαρά, οικειότητα και πολλά χαμόγελα! “Μα πώς το κάνεις αυτό;”, “Oυαου, είναι υπέροχη αίσθηση”… είναι μερικές από τις πιο συχνές αντιδράσεις.

Τώρα, όμως δεν μπορώ να σας αγγίξω όλους με τα χέρια μου για να το νιώσετε κι εσείς. Γι’ αυτό θα αρκεστώ να σας μιλήσω για το Reiki, να σας εξηγήσω πως λειτουργεί και πως μπορεί να κάνει καλό σε κάθε έναν από εμάς.

Για μένα, ήταν πάντα μια μεγάλη θεραπευτική δύναμη στη ζωή μου γι’ αυτό εμπιστεύτηκα τον εαυτό μου αλλά και ό,τι αγαπώ περισσότερο στον κόσμο αυτό, τα παιδιά μου, στην Ενέργεια αυτή, παράλληλα με την κλασσική και συμβατική ιατρική. Το αγαπώ πολύ, το μελετώ και το υπηρετώ με όλο μου το είναι και έχω υποσχεθεί να δίνω τις υπηρεσίες μου σε όποιον το ζητά, τίμια και δίκαια.

Η βασική αρχή λοιπόν, από την οποία ξεκινά κάθε θεραπεία είναι ότι Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΑΣ ΦΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ.

Όταν είμαστε άρρωστοι ή αναστατωμένοι αυτή η κατάσταση επηρεάζει τη ζωτικότητά μας. Για να αρχίσουμε να νιώθουμε καλύτερα χρειάζεται να βοηθήσουμε το σώμα και το νου μας να κάνουν ό,τι ξέρουν ήδη να κάνουν, δημιουργώντας τους τις απαραίτητες συνθήκες ισορροπίας. Το σώμα μας κάνει συνεχώς διεργασίες αυτοθεραπείας και η καρδιά και ο νους συνεχώς ψάχνουν την ευτυχία. Κάθε τι που κάνουμε είναι η ανάγκη μας για αγάπη, ειρήνη, ευτυχία και αποφυγή της ταλαιπωρίας. Η εξαντλημένη ενέργεια ανοίγει την πόρτα στις ασθένειες ή στις συναισθηματικές/ψυχικές διαταραχές. Το Reiki έρχεται λοιπόν να εναρμονίσει την ενέργειά μας -σε όλα τα σώματά μας- για να μας δώσει υγεία παντού: σε σώμα-ψυχή-νου.

Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά και φυσικά, από έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο και συντονισμένο στην ενέργεια του Reiki πρακτικό ή δάσκαλο. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι με το απαλό άγγιγμα των χεριών μας (αλλά δεν είναι και ο μοναδικός). Αν μπορέσετε να ανακαλέσετε απ’ τη μνήμη σας στιγμές από κάποιο τραυματισμό σας, είτε σαν παιδί ή και σαν ενήλικας, θα συνειδητοποιήσετε ότι η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση ήταν πάντα να φέρουμε τα χέρια μας πάνω στο σημείο του πόνου. Γιατί λέτε ότι συμβαίνει αυτό; Επειδή τα χέρια μας είχαν και έχουν πάντα την ικανότητα να μεταδίδουν θεραπευτική ενέργεια, είναι στη φύση μας.

Ποια είναι τα “κλειδιά” για την ανάκτηση της ζωτικότητάς μας μέσα από το Reiki; Είναι κυρίως το άγγιγμα και η αποκατάσταση της αρμονίας και ισορροπίας στον οργανισμό μας.  Η φυσική θεραπεία με το Reikiείναι ένα ευγενικό άγγιγμα που φέρνει βαθιά χαλάρωση και αναπληρώνει την ζωτική μας ενέργεια γιατί είναι η πιο καθαρή, η πιο φωτεινή, η πιο θετική ενέργεια που πηγάζει από τα ανώτερα ουράνια πεδία την οποία μόνο ο πρακτικός/δάσκαλος του Reiki γνωρίζει να διοχετεύει στον δέκτη. Βάζοντας τα χέρια πάνω σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όλη μας η ύπαρξη αναζωογονείται και ξαναζωντανεύει, δεν ωφελούνται μόνο τα συμπτώματα.

Η θεραπεία με Reiki υποστηρίζει με φυσικό τρόπο την μετάβασή μας σε μια κατάσταση καλύτερης υγείας.

Μα είναι το Reiki κατάλληλο για μένα; Όλοι λίγο-πολύ έχουμε βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Σε κάποιες από αυτές νιώσαμε πως ό,τι κι αν έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν δεν φαίνεται πλέον να λειτουργεί και δεν ξέρουμε πως να το χειριστούμε. Ανεξαρτήτως τη διαφορετικότητα των καταστάσεων αυτών, υπάρχει σε όλες αυτές κάτι κοινό: η αγωνία και η λαχτάρα που νιώθουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημά μας. Το Reiki έχει βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλες τις περιπτώσεις.

  • Είτε το στρες κυριαρχεί στη ζωή μας,
  • είτε αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή πρόκληση υγείας (ψυχικής ή σωματικής),
  • είτε θρηνούμε την απώλεια αγαπημένου προσώπου,
  • είτε βιώνουμε μια συνταρακτική αλλαγή στη ζωή μας (διαζύγιο, απόλυση, μετακόμιση κλπ.),
  • είτε νιώθουμε έντονο το κάλεσμα της πνευματικής εξέλιξης μέσα από την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση,

Ό,τι κι αν είναι συμβαίνει στη ζωή μας, το Reikiμε την ευγενική, απόλυτα θετική αναζωογονητική του ενέργεια, μπορεί να μας βοηθήσει και να φροντίσει το ίδιο καλά το σώμα μας, την ψυχή μας και το πνεύμα μας.

Προσέξτε όμως, το Reiki είναι μία μέθοδος που δεν αντικαθιστά την ιατρική, ούτε οποιαδήποτε ιατροφαρμακευτική αγωγή ακολουθεί κάποιος για θέματα ψυχικής ή σωματικής υγείας. Βοηθάει πάρα πολύ την ίαση και μειώνει τον χρόνο αποθεραπείας, συνεργάζεται με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία της κλασσικής, συμβατικής, ομοιοπαθητικής, εναλλακτικής ιατρικής και δεν έχει καμία παρενέργεια. Δεν προκαλεί ποτέ κακό, δεν βλάπτει ούτε έχει αντενδείξεις.

Αν λοιπόν δέχεστε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω αξίες:

  • ότι η θεραπεία δεν είναι μόνο σε φυσικό επίπεδο,
  • ότι η αυτογνωσία είναι σημαντική,
  • ότι χρειάζεται χρόνος για να αποκατασταθεί ο,τιδήποτε σημαντικό,
  • ότι χρειάζεται να επενδύσω στην υγεία μου και την ευεξία μου σε κάθε επίπεδο,
  • αναζητώ ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή,
  • πιστεύω ότι η ζωή είναι κάτι παραπάνω από ό,τι βλέπω κι αγγίζω,
  • θέλω να αντιμετωπίσω, να νιώσω, να μάθω και να τιμήσω τον πόνο μου,

τότε μη διστάσετε να δώσετε την ευκαιρία στο Reiki να μπει στη ζωή σας και να της δώσει τη θετικότητα, την αισιοδοξία, την ηρεμία, που τόσο πολύ λείπουν σήμερα από την καθημερινότητά μας. Κι αν το κάνετε αυτό, θα ήθελα να κρατήσετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας κάτι: ποτέ μα ποτέ καμία συνεδρία δεν θα είναι ίδια με την άλλη. Εσείς ίσως να μην καταλαβαίνετε τη διαφορά πάνω σας, αλλά μια μέρα οι φίλοι σας θα σας πουν: “Λάμπεις! Λάμπει το πρόσωπό σου! Τι άλλαξες;”  και τότε κλείστε το μάτι στον εαυτό σας και ευχαριστήστε τον για το δώρο που του κάνατε, γιατί το αξίζετε! Θυμηθείτε το!

Ευαγγελία Βασιλείου, ReikiMaster
Reiki Science Certified Practitioner, The Reiki Academy London
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Ρέικι και των διεθνών IARP και RHA

Λίγα λόγια για γνωριμία:

Η εκπαίδευσή της έχει ολοκληρωθεί από δασκάλους της γενεαλογίας και ανανεώνεται συνεχώς με μυήσεις και σεμινάρια. Τον Ιανουάριο 2021 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το σεμινάριο ReikiScience στην Ακαδημία Ρέικι του Λονδίνου. Δίνει μαθήματα και συνεδρίες Reiki στην Αθήνα (IKIGAI, Αλ. Σούτσου 8, Κολωνάκι) δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά.

Το κέιμενο παραχωρήθηκε στην Έφη Αργυροπούλου.
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Ευ ζην