Από τα πρώτα δευτερόλεπτα που γίνεσαι μαμά, αυτόματα αλλάζει η κοσμοθεωρία σου και οι προτεραιότητές σου. Αναπόφευκτα η προσωπική ζωή και η αυτοφροντίδα σου έρχονται σε δεύτερη, μη σου πω σε τελευταία μοίρα. Αυτό βέβαια είναι απολύτως λογικό, γιατί φέρνεις στον κόσμο έναν άνθρωπο που για πολλά χρόνια σε έχει απόλυτη ανάγκη για την πλήρη φροντίδα του. Η μητρότητα είναι ευλογία, είναι ό,τι πιο ιερό μπορεί να ζήσει μία γυναίκα. Είναι ολοκλήρωση, είναι το θαύμα της ζωής, αλλά συνάμα είναι η μεγαλύτερη ευθύνη και η πιο “κουραστική” δουλειά του κόσμου. Δεν έχει ωράρια, αργίες, Κυριακές. Δεν έχει “θέλω να κοιμηθώ λίγο παραπάνω τα Σαββατοκύριακα”, δεν έχει αρρωσταίνω και δεν μπορώ να προσέξω τα παιδιά μου.

Έτσι ακριβώς συνέβη και σε μένα πριν περίπου 9 χρόνια. Έγινα πρώτη φορά μανούλα στα τριάντα μου χρόνια, και έχοντας ζήσει μια γεμάτη ζωή που δε μου είχε λείψει τίποτα – είχα χορτάσει σχέσεις, βόλτες, εξόδους και παρέες – “έπεσα” με τα μούτρα και αφοσιώθηκα ολοκληρωτικά στο πρώτο μου παιδάκι, στον Κωνσταντίνο μου.

Τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του είχα αμελήσει τη θηλυκή μου πλευρά, είχα ξεχάσει ότι είμαι γυναίκα, και δεν υπερβάλω καθόλου.

Όλα ήταν συνυφασμένα με το μικρό αυτό ανθρωπάκι που είχα φέρει στον κόσμο και για αρκετό καιρό το κοιτούσα και δεν πίστευα ότι είναι δικό μου. Ευτυχώς μετά τα δυο πρώτα χρόνια, άρχισα σιγά σιγά να συνέρχομαι. Και λέω να “συνέρχομαι”, γιατί εννοείται η μητρότητα είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα στη ζωή μιας γυναίκας. Με τη σκέψη των παιδιών μου ξυπνάω και κοιμάμαι, αλλά η ζωή μιας γυναίκας όταν γίνεται μητέρα δεν πρέπει να είναι μόνο τα παιδιά της. Όσο πιο χαρούμενη είναι η μαμά, όσο πιο ευδιάθετη και κατά συνέπεια πιο ήρεμη και λειτουργική είναι, τόσο βγάζει τις καλύτερες πτυχές του εαυτού της και είναι η μαμά που κάθε παιδί θα ήθελε να έχει.

Χαρούμενη μαμά ίσον χαρούμενα παιδιά, και για να είναι μια μαμά χαρούμενη πρέπει να κάνει πράγματα για τον εαυτό της και όχι μόνο για τα παιδιά της.

Και ξέρω, θα μου πεις ότι αυτό δεν είναι εφικτό, ότι ακούγεται ουτοπικό, ότι μία μαμά από την ώρα που ανοίγει τα μάτια της το πρωί μέχρι την ώρα που θα πέσει σχεδόν μισολιπόθυμη από την κούραση για ύπνο, έχει ένα τόσο γεμάτο πρόγραμμα, που δεν προλαβαίνει να πάρει ανάσα. Ότι από την ψυχολογική αλλά και σωματική κούραση δεν έχει διάθεση να κάνει τίποτα για τον εαυτό της. Αλλά πίστεψέ με, όταν μπεις στη διαδικασία να “προσέχεις”, να “περιποιείσαι” και να “κανακεύεις” τον εαυτό σου, όταν καθιερώσεις να αφιερώνεις έστω και λίγα λεπτά την ημέρα στην αυτοφροντίδα σου – με οποιονδήποτε τρόπο επιλέξεις να το κάνεις – θα έχεις περισσότερη όρεξη, ευεξία και δε θα “βουλιάζεις” μέσα στον ρόλο της μητρότητας.

Τα τελευταία χρόνια έχω κάνει μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μου, “με φροντίζω” εσωτερικά και εξωτερικά περισσότερο, με αποτέλεσμα να είμαι πιο αποδοτική και ευδιάθετη με τα παιδιά μου.

Θα μοιραστώ μαζί σου πέντε μικρές αλλαγές που έκανα στην καθημερινότητά μου, οι οποίες με μεταμόρφωσαν σε πιο λαμπερή, ήρεμη και χαρούμενη μαμά!

Όταν σηκώνομαι το πρωί, λίγο πριν ετοιμάσω τα παιδιά μου για το σχολείο, πλένω το πρόσωπό μου, εφαρμόζω τις κρέμες μου, και κάνω ένα ελαφρύ / γρήγορο μακιγιάζ. Ακόμα και να μην έχω να πάω κάπου αλλού μετά, εκτός από το να πάω τα παιδιά μου στο σχολείο, αυτή η πεντάλεπτη περιποίηση με κάνει να νιώθω πιο όμορφη και το εισπράττω στα βλέμματα των ανθρώπων που συναντώ. Αυτό με γεμίζει αυτοπεποίθηση και με βοηθάει να ξεκινήσω με πολλή όρεξη τη μέρα μου. Εννοείται για τις μαμάδες οι οποίες στη συνέχεια πάνε για δουλειά, επιβάλλεται να είναι περιποιημένες και κομψές!

Μία με δύο φορές την εβδομάδα κάνω μία μικρή περιποίηση στο πρόσωπο μου. Μη φανταστείς υπερβολικά πράγματα, πραγματικά αφιερώνω μόνο 10 λεπτά τη φορά, πήλιγνκ και μάσκα προσώπου. Όταν θέλω βαθύτερη περιποίηση, επισκέπτομαι κάποια αισθητικό και αφήνομαι στα έμπειρα χέρια της, απολαμβάνοντας την πλήρη περιποίηση και χαλάρωση.

Τα πρωινά που δεν έχω πολλές δουλειές εντός ή εκτός σπιτιού, ή ακόμα και τα βράδια μόλις έχουν κοιμηθεί τα παιδιά μου, ανάβω ένα αρωματικό κερί ή αιθέρια έλαια και απολαμβάνω ησυχία διαβάζοντας ένα αγαπημένο μου βιβλίο. Αυτήν την περίοδο λατρεύω τα βιβλία αυτοβελτίωσης και ευζωίας.

Τουλάχιστον δυο φορές την βδομάδα – εσύ αν δεν έχεις τη δυνατότητα έστω και μία φορά – πάω μια βόλτα με τους αγαπημένους μου ανθρώπους, θέατρο, σινεμά, φαγητό ή για ποτάκι. Βέβαια την άλλη μέρα το πρωί που τα παιδιά ξυπνάνε από τα άγρια χαράματα, σέρνομαι και είμαι σαν να με έχει πατήσει τρένο… Αλλά αξίζει τον κόπο, γιατί αλλάζω παραστάσεις, νιώθω για λίγο “ελεύθερη” και χωρίς υποχρεώσεις και αυτό μου γεμίζει τις μπαταρίες για να γίνω πιο χαμογελαστή και ευδιάθετη μαμά και πάλι. Μια μαμά που θα τη θυμούνται όταν θα μεγαλώσουν με τις καλύτερες αναμνήσεις και θα είναι θετικό πρότυπο γι’ αυτά!

Ασχολούμαι με δραστηριότητες και χόμπι που με ευχαριστούν πολύ και που με κάνουν να νιώθω χαρά και ευζωία! Λατρεύω τις πεζοπορίες, το τένις, να γράφω τις σκέψεις μου, μέχρι και κείμενα που θα μπορούν να συμπεριληφθούν σε άρθρα ή σε βιβλία. Έχω βρει στο youtube μικρά βιντεάκια γυμναστικής και ακολουθώ το πρόγραμμα γυμναστικής τους έστω μια φορά τη βδομάδα, όταν έχω όρεξη μπορεί και τρεις φορές. Μου παίρνει μόνο 10 λεπτά τη φορά και με κάνει να νιώθω άλλος άνθρωπος! Αντίστοιχα εσύ βρες το χόμπι που αγαπάς και κάντο μέρος της καθημερινότητάς σου. Να είσαι σίγουρη ότι θα σε ανανεώσει και θα σε γεμίσει χαρά.

Άσε τώρα τις δικαιολογίες ότι δεν έχεις χρόνο, ότι είσαι κουρασμένη, ότι δεν προλαβαίνεις. Όλα μέσα στο μυαλό σου είναι. Πώς προλαβαίνεις να είσαι σχεδόν όλη μέρα στο facebook και στο instagram; Αξιοποίησε τον χρόνο σου πιο ποιοτικά και θα δεις πόσο μα πόσο πολύ θα αλλάξει η ψυχολογία σου.

Αν μπορώ εγώ που είμαι μία απλή μαμά με δυο παιδιά, με χιλιάδες υποχρεώσεις και χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια, σίγουρα μπορείς και εσύ! Συχνά μου στέλνετε μηνύματα στα social πόσο έχω ομορφύνει, πώς προλαβαίνω να περιποιούμαι τον εαυτό μου, τη διατροφή μου, τη φυσική μου κατάσταση με δύο παιδιά και τόσες πολλές ευθύνες και τόσο βεβαρυμμένο πρόγραμμα στη ζωή μου.

Γίνεται, αρκεί να το πιστέψεις και να το θέλεις πολύ! Μέρα με την ημέρα, κάθε μικρή προσπάθεια που θα κάνεις, θα φέρει τη μεγάλη πολυπόθητη και ουσιαστική αλλαγή στη ζωή σου!

Βάλε σήμερα, τώρα στόχο να ξεκουνηθείς και θα δεις πόσο θεαματικά θα αλλάξει η ψυχολογία σου. Όσο πιο πολύ βαλτώνουμε στην καθημερινότητά μας, τόσο λιγότερη όρεξη έχουμε για το καθετί. Γίνε παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά σου, όχι προς αποφυγήν!

Γίνε η μαμά που θα ήθελες κι εσύ ως παιδί να έχεις, όχι μια καταθλιπτική φιγούρα που απλά διεκπεραιώνεις τις οικογενειακές υποχρεώσεις χωρίς καμία περαιτέρω όρεξη για ζωή!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Διαβάστε όλες τις δικές μου σκέψεις εδώ.
Ακολούθησε το Working Moms και στο Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.