«Το ’21 Αλλιώς» – Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL

«Το ’21 Αλλιώς» – Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL

To Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών PLAYMOBIL και με τη στήριξη της PLAYMOBIL Hellas, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, μας παρουσίασε επίσημα την πρωτότυπη έκθεση: «Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL».
Η έκθεση αποτελεί μέρος της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις που οργανώνει το Μουσείο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στόχος είναι μια πρωτότυπη, εντυπωσιακή και ιστορικά τεκμηριωμένη προσέγγιση της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, που θα απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες αλλά θα μπορούν να παρακολουθήσουν ευχάριστα και οι ενήλικοι.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών), κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα PLAYMOBIL, τα οποία απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821: Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου είναι μερικά μόνο από τα προς έκθεση διοράματα. Επιπλέον, πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες PLAYMOBIL και παρουσιάζονται συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση με οδηγό το ειδικό έντυπο δραστηριοτήτων που θα παραλαμβάνουν στην είσοδο, ώστε να μπορέσουν να αναζητήσουν συγκεκριμένους ήρωες, να κατευθύνουν διαδραστικά μια πυρπόληση τουρκικού δικρότου και να παίξουν ψυχαγωγικά επιτραπέζια παιχνίδια.

Το σχεδιασμό και την γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν αναλάβει οι επιμελήτριες του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης), Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός). Για την άρτια σύνθεση και παρουσίαση των διοραμάτων έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία μιας ομάδας Ελλήνων συλλεκτών και έμπειρων κατασκευαστών. Για την κατασκευή διοραμάτων είναι υπεύθυνοι οι κκ. Γιώργος Αγγελίδης, ΝτένηςΒαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή ενώ την κατασκευή φιγούρων ιστορικών προσώπων έχει αναλάβει ο κ. Στέλιος Μυλωνάς.

Η PLAYMOBIL Hellas υποστηρίζοντας ένα μοντέλο εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας για τα παιδιά, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που εξοικειώνουν τις νεαρές ηλικίες με την ιστορική γνώση, τόσο με τα προϊόντα της, όσο και με τη στήριξη εγχειρημάτων, όπως η έκθεση «Το ’21 Αλλιώς». Μέσα από τα διοράματα PLAYMOBIL που αναπαριστούν σκηνές της επανάστασης, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την συναρπαστική ιστορία του τόπου μας με έναν πρωτότυπο, εφευρετικό τρόπο που εξάπτει την παιδική φαντασία, αναπτύσσει την σύνθετη σκέψη και προάγει την ουσιαστική διαπαιδαγώγηση, με συντροφιά τις αγαπημένες τους φιγούρες των 7,5 εκατοστών.

Οι ειδικής κατασκευής φιγούρες και τα διοράματα που παρουσιάζονται στη έκθεση αποτελούν προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας και όχι πρωτότυπες σειρές παραγωγής της εταιρείας PLAYMOBIL. Δεν διατίθενται προς πώληση, ούτε στο χώρο του Μουσείου ούτε στα καταστήματα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τον Μάιο του 2020.

Σ’ ευχαριστούμε Playmobil που διατηρείς ζωντανή την Ιστορία στα μάτια των παιδιών μας!

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Οκτώβριος 2019- Μάιος 2020
Ώρες και μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 9:00-14:00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Οι προτάσεις μας