Πώς θα διαχειριστούμε το κλάμα, τις εκρήξεις, την προσκόλληση και το θυμό του παιδιού;

Πώς θα διαχειριστούμε το κλάμα, τις εκρήξεις, την προσκόλληση και το θυμό του παιδιού;

Όλοι θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή συναισθηματικό δεσμό με το παιδί μας.

Όμως τα παιδιά δεν γεννιούνται με εγχειρίδιο με οδηγίες χρήσεως!

Και πολλές φορές είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε σε δύσκολες συμπεριφορές και πώς να τις διαχειριστούμε, όπως στο κλάμα, στις εκρήξεις, στη προσκόλληση, στο θυμό, κ.α. Και φυσικά κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αλλά υπάρχουν καλά νέα! Το Circle of Security είναι σαν ένα εγχειρίδιο που έχει γραφτεί από το παιδί σας. Το να μάθουμε πώς να το χρησιμοποιούμε μας βοηθάει να βρούμε τρόπους να απαντήσουμε.

Καθώς η γονεικότητα είναι πολλές φορές η πιο απαιτητική εργασία, το να έχουμε τις οδηγίες χρήσεως μας βοηθάει να γνωρίζουμε τί ερωτήσεις να κάνουμε ώστε να βρούμε βοηθητικές απαντήσεις. Όμως, μερικές φορές, όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε τί συμβαίνει ο τρόπος με τον οποίον ρωτάμε, μπορεί να παρεμποδίζει το να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε τη συνθήκη.

  • Γιατί κλαίει;
  • Τί συμβαίνει με το παιδί μου;
  • Γιατί συνεχίζει και συμπεριφέρεται έτσι;
  • Γιατί δεν ακούει;
  • Τί θέλει το παιδί μου από εμένα;

Όλοι θέλουμε να πετύχουμε την απάντηση αλλά τί θα γινόταν εάν ρωτούσαμε διαφορετικά; Ο χάρτης του Circle of Security μας βοηθάει να ρωτήσουμε την ερώτηση διαφορετικά.

Το Circle of Security μας δείχνει ένα τρόπο να σκεφτούμε διαφορετικά. Και όταν αρχίζουμε και χρησιμοποιούμε τον χάρτη του, τότε αλλάζει η επικέντρωση της προσοχής μας. Αντί να δίνουμε έμφαση στη συμπεριφορά και να προσπαθούμε να σκεφτούμε τί να κάνουμε, αρχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στη συμπεριφορά ως την επικοινωνία μιας ανάγκης, και μιας  ανάγκης εντός της σχέσης.

Όταν αρχίσουμε και χρησιμοποιούμε τον χάρτη ρωτάμε «τί έχει ανάγκη το παιδί μου;» μετακινούμαστε δηλαδή από το να ρωτάμε την ερώτηση στο να έχουμε την απάντηση. Καταλαβαίνουμε τί έχει ανάγκη, και χρησιμοποιούμε το χάρτη και ξεκινάμε να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται.

Το πρόγραμμα προσφέρει στους γονείς έναν εύχρηστο και πρακτικό χάρτη των συναισθημάτων, των συμπεριφορών  και των συναισθηματικών αναγκών του παιδιού.

Οι γονείς μέσα από παρακολούθηση DVD, βιωματικών ασκήσεων, ασκήσεων παρατήρησης συμπεριφορών,  ασκήσεων ενδοσκόπησης και συζήτηση μπορούν να παρατηρήσουν συμπεριφορές, να κατανοήσουν τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών, να κατανοήσουν τις δύσκολες συμπεριφορές των παιδιών, να σκεφτούν και να κατανοήσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματα πίσω από τη δύσκολη συμπεριφορά. Παράλληλα, μέσα σε ένα σταθερό πλαίσιο που αντέχει τα δύσκολα συναισθήματα και τα άγχη της γονεικότητας οι γονείς μπορούν να σκεφτούν για τον εαυτό τους, για τον τρόπο ανταπόκρισης τους -έως τώρα- στις ανάγκες, χωρίς ενοχές και ντροπή. Ο στόχος δεν είναι ο τέλειος γονέας. Η κριτική στάση δεν υπάρχει καθώς ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί στη γονεικότητα του. Ο στόχος είναι η παρατήρηση της συμπεριφοράς, η ενδοσκόπηση, η καλύτερη συναισθηματική σύνδεση με τα παιδιά μαςκαι η εύρεση ενός προσωπικού συνειδητού τρόπου ευαίσθητης ανταπόκρισης.

Με αυτό το τρόπο μπορούν οι γονείς να βιώσουν μεγαλύτερη χαρά και συνεργασία στη σχέση τους με το παιδί τους και να νιώθουν πιο χαρούμενοι, ικανοί και αποτελεσματικοί στη σχέση με το παιδί τους.  Θα μπορούν να λειτουργούν ως ο Μεγαλύτερος, ο Δυνατότερος, ο Σοφότερος και ο Συναισθηματικά Συντονισμένος εντός της σχέσης, ως μια ασφαλής βάση από την οποία το παιδί φεύγει και εξερευνά και επιστρέφει με αίσθηση εμπιστοσύνης στον εαυτό και στο κόσμο.

Οι γονείς θα μπορέσουν να:

  • Καταλάβουν τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού τους μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τις συναισθηματικές ανάγκες του
  • Υποστηρίζουν την ικανότητα του παιδιού τους να διαχειριστεί με επιτυχία τα συναισθήματα του
  • Ενδυναμώσουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του παιδιού τους
  • Να εμπιστευτούν την έμφυτη ανάγκη του παιδιού να είναι ασφαλές.

Το Circle of Security Parenting είναι ένα πρωτότυπο και βραβευμένο (AinsworthAward, 2016) βιωματικό πρόγραμμα 8-10 συναντήσεων με εστίαση στο συναισθηματικό δεσμό το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν έγκυες, γονείς, φροντιστές και ειδικοί που ασχολούνται με βρέφη, νήπια, παιδιά και εφήβους.  Έχει αναπτυχθεί από τους  Powell, Cooper, Hoffman, σε συνεργασία με την AttachmentClinic, USA έπειτα από 50 έτη έρευνας στις νευροεπιστήμες και στην ανάπτυξη του δεσμού. Ο στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση του συναισθηματικού δεσμού στις σχέσεις ώστε να αναπτυχθούν ασφαλής δεσμοί.

Είναι κοινώς αποδεκτό στην κλινική και ερευνητική κοινότητα ότι τα παιδιά με ασφαλή δεσμό είναι περισσότερο ικανά να:

  • Απολαμβάνουν περισσότερες χαρούμενες στιγμές με τους γονείς τους
  • Νιώθουν λιγότερο θυμό με τους γονείς τους
  • Να στρέφονται στους γονείς τους για βοήθεια σε δύσκολες στιγμές
  • Επιλύουν προβλήματα μόνα τους
  • Τα πηγαίνουν καλά με τους φίλους τους
  • Έχουν μακρόχρονες, ουσιαστικές σχέσεις
  • Λύνουν τα προβλήματα με τους φίλους τους
  • Έχουν καλύτερες σχέσεις με τα αδέρφια τους
  • Έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση
  • Γνωρίζουν ότι τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν
  • Εμπιστεύονται ότι καλά πράγματα θα έρθουν στο δρόμο τους στη ζωή
  • Εμπιστεύονται τους ανθρώπους που αγαπούν
  • Ξέρουν πώς να είναι καλοσυνάτα στους γύρω τους.

Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα!

Ομάδα εγκύων: Σάββατο 09/11, 16/11, 23/11, 30/11, 07/12, 14/12, 18/01, 25/01    στις 12:00-13:30 μμ.

Ομάδα γονέων με βρέφος 0-24 μηνών: Παρασκευή  08/11, 15/11, 29/11, 6/12, 13/12, 17/01, 24/01  στις  18:00-19:30 μμ.

Ομάδα γονέων με νήπιο 2-6 ετών: Παρασκευή 08/11, 15/11, 29/11, 6/12, 13/12, 17/01, 24/01  στις  16:15-17:45 μμ.

Ομάδα ειδικών που ασχολούνται με παιδιά: Σάββατο 09/11, 16/11, 23/11, 30/11, 07/12, 14/12, 18/01, 25/01  στις 14:00-15:30 μμ.

Ομάδα γονέων με παιδί στο φάσμα του αυτισμού: κατόπιν συννενόησης

Ομάδα γονέων με παιδιά 6+ κατόπιν συνεννόησης

Νέες ολιγομελής ομάδες ξεκινούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Άννα Φαρδή
Κλινική Ψυχολόγος, M.Sc.
Circle of Security Facilitator
Πληροφορίες στο annafardi.gr ή στο 211.11.53.067.

Οι προτάσεις μας