Μέσα από τα βιβλία μου θέλω να αγγίξω το συναισθηματικό και φανταστικό κόσμο των παιδιών

Μέσα από τα βιβλία μου θέλω να αγγίξω το συναισθηματικό και φανταστικό κόσμο των παιδιών

H Kα Μάρω Θεοδωράκη δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις, είναι μια ευφυής, δυναμική, δραστήρια, γυναίκα, μαμά, συγγραφέας και καθηγήτρια φωνητικής. Οι πολλαπλοί ρόλοι στη ζωή της φαίνεται πως ήταν πάντα η κινητήριος δύναμή της. Λόγω ότι είναι μια γυναίκα πρότυπο, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γι’ αυτή την γνωριμία και την συνέντευξη και την απόλαυσα, συζητώντας μαζί της για τα βιβλία της, το ρόλο της μητρότητας και τα μελλοντικά της σχέδια.

Το τελευταίο σας βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μίνωας είναι “Το μικρό μου κουβαράκι”, πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό, τι πραγματεύεται και ποιος ήταν ο σκοπός που το γράψατε, τι θέλατε να αποκομίσουν τα παιδιά διαβάζοντάς το;

Πάντα ήθελα να γράψω μια παιδική ιστορία που θα μιλάει για την αδερφική αγάπη. Ένα θέμα δυνατό, καθημερινό, απαιτητικό και επίκαιρο. Με αφορμή αυτή μου την ανησυχία προέκυψε “Το μικρό μου κουβαράκι” από τις εκδόσεις Μίνωας. Στο βιβλίο, ο  μικρός ήρωας μου, εκφράζει τις ανησυχίες του όταν μέσα από ένα υπερηχογράφημα μαθαίνει ότι θα αποκτήσει αδερφάκι .Όλοι γνωρίζουμε ότι ερχομός ενός μωρού έρχεται συχνά να ταράξει τα νερά του πρωτότοκου παιδιού. Οι σύγχρονοι γονείς πια έχουν τον τρόπο να προετοιμάζουν τα παιδιά τους για την επικείμενη άφιξη. Ένας τρόπος είναι και το παιδικό βιβλίο, το οποίο βοηθάει πάντα τον γονιό στην προετοιμασία. Με “Το μικρό μου κουβαράκι” ακολουθούμε τον ήρωα μας σε μια πολύ δυνατή συναισθηματική διαδρομή. Το μήνυμα που θέλω να περάσω στους μικρούς μου αναγνώστες είναι η δύναμη της αδερφικής αγάπης!

Τι σας αρέσει να γράφετε περισσότερο βιβλία για ενήλικες ή παιδιά; Ποιά είναι η πηγή έμπνευσή σας για όλα σας τα βιβλία;

Γράφω περισσότερο για παιδιά . Για ενήλικες έχω γράψει βιβλία μουσικοκινητικής αγωγής και ένα εφηβικό μυθιστόρημα, το “Να ζεις δυνατά” το οποίο και έχει ξεχωριστή θέση στην καρδία μου. Ο κόσμος του παιδικού βιβλίου όμως είναι γεμάτος μικρά θαύματα. Μου αρέσει  να ταξιδεύω μέσα στον κόσμο της παιδική αθωότητας,  της παιδικής μνήμης ,της παιδικής αφέλειας, της παιδικής αγνότητας, της παιδικότητας. Εμπνέομαι μέσα από την καθημερινότητα αλλά και μέσα από την μουσική η οποία είναι για μένα κινητήριος δύναμη.

   

Γιατί μια μαμά αξίζει να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη των παιδιών της με τα βιβλία σας και να τα διαβάσει στα παιδιά της;

Η εξοικείωση του παιδιού με το βιβλίο πρέπει να γίνεται από πολύ μικρή ηλικία. Έτσι το παιδί χτίζει σταδιακά μια δυνατή σχέση με την φιλαναγνωσία κατακτώντας σπουδαία πράγματα όπως είναι η συναισθηματική του καλλιέργεια, η αισθητική του καλλιέργεια, η ενδυνάμωση της κριτικής σκέψης, η ανάπτυξη της γλωσσική έκφρασης. Κάθε βιβλίο ξεδιπλώνει ένα διαφορετικό κόσμο που αντανακλά φαντασία, ιδέες, αξίες, πεποιθήσεις, κ.α. Είναι δύσκολο να μιλήσω για τα δικά μου τα βιβλία και την αξία τους. Το σίγουρο είναι ότι με τα βιβλία μου θέλω να αγγίξω το συναισθηματικό και φανταστικό κόσμο των παιδιών δίχως να ξεχνάω ότι μέσα από τις ιστορίες μου τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν κι όχι μόνο να μαθαίνουν!

Θέλετε να μας πείτε όλα τα βιβλία που έχετε γράψει και αν κάποιο από αυτά έχει ξεχωριστεί θέση στην καρδιά σας;

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πρώτο ξεχωρίσω μέσα στην συγγραφική διαδρομή των είκοσι χρόνων στο παιδικών βιβλίο. Θέλοντας και μη θα αναφερθώ λίγο περισσότερο στα τελευταία. Στο “Βάρκα στο γιαλό” , στο “Γιαγιά, σ’αγαπώ” και στο …“Το μικρό μου κουβαράκι” γιατί θεωρώ ότι σαν ιστορίες χαρακτηρίζονται από μια διαφορετική συγγραφική ωριμότητα.

Πως είναι για εσάς να είστε Working Mom; Εύκολο; Δύσκολο; Όταν ήταν μικρές οι κόρες σας νιώθατε ενοχές ότι τις παραμελούσατε όπως οι περισσότερες Working Moms ή νιώθατε ότι συνδυάζατε αρμονικά δουλειά και παιδιά;  

Είναι πολύ δύσκολο όταν έχεις μικρά παιδιά να είσαι και εργαζόμενη μητέρα. Κι αν δεν έχεις βοήθεια είναι ακόμη δυσκολότερο. Εργαζόμουν πολύ, δίδασκα πολλές ώρες, έκανα ταξίδια, αλλά είχα πάντα κοντά μου τον σύντροφό μου, καταπληκτικό πατέρα, ο οποίος έκανε για δέκα μαμάδες! Όταν ήταν πολύ μικρά τα κορίτσια φροντίζαμε να μη συμπίπτουν τα ωράρια μας έτσι ώστε να μην νιώθουν την απουσία μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Έχετε ήδη πλάσει στο μυαλό σας το επόμενό σας βιβλίο; Αν ναι, θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;

Έχω πολλά συγγραφικά σχέδια …τόσα πολλά που συχνά δεν χωράνε στο κεφάλι μου! Το νέο μου βιβλίο, το οποίο αφορά ενήλικες, ήτανε ένα όνειρο ζωής και έχει σχέση με την μουσική επαγγελματική μου δράση με την φωνητική, το θεατρικό τραγούδι, την αγωγή του λόγου, την επικοινωνία, κ.λ.π. Πρόκειται να εκδοθεί το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Μίνωας. Ένα βιβλίο που αφορά την ανθρώπινη φωνή,  τις δυνατότητές της, την εξέλιξή της, την δυναμική της. Το αμέσως επόμενο συγγραφικό μου βήμα αφορά πάλι τους μικρούς μου αναγνώστες και  …  είναι έκπληξη!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Συνεντεύξεις