Τα νέα βιβλία της Μαρίνας Γιώτη ήρθαν για να μας κλέψουν την καρδιά

Τα νέα βιβλία της Μαρίνας Γιώτη ήρθαν για να μας κλέψουν την καρδιά

Λαμβάνω κάθε μήνα άπειρα βιβλία λόγω του Working Moms, αυτά όμως που γράφει η Μαρίνα και ειδικά το “Μια στιγμή” που αναφέρεται στη μοναδική σχέση μητέρας και γιου το περίμενα με μεγάλη αγωνία!

Την Μαρίνα Γιώτη την γνώρισα μέσα από τα social media πριν περίπου 5 χρόνια και την εκτιμώ, την αγαπώ σαν άνθρωπο, συγγραφέα, εικονογράφο και αυτά τα λευκώματα είναι ακόμα μια επιβεβαίωση του θαυμασμού μου.

Το κλάμα ήταν αναπόφευκτο αλλά και λυτρωτικό. Σ’ευχαριστώ Μαρίνα μου γλυκιά για τα συναισθήματα που με έκανες να νιώσω διαβάζοντάς το.

Πριν γίνω μαμά άκουγα από άλλες μαμάδες που είχαν αγόρια πόσο δυνατή σχέση έχουν, πολύ διαφορετική από τις κόρες, όντας και εγώ αγορομάνα μπορώ να σας το επιβεβαιώσω. Είναι μια σχέση μοναδική και ιδιαίτερη ❤️

Από τη στιγμή που γεννιούνται, τους χαρίζουμε την καρδιά µας χωρίς δεύτερη κουβέντα για να τους προστατεύει από κάθε αναποδιά. Στα πέντε, µας κοιτάνε στα µάτια και στην εφηβεία οποιαδήποτε τρυφερότητα είναι αιτία πολέμου, αλλά στα τριάντα ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι «μάνα είναι µόνο μία».
Έτσι, σε μια μόνο στιγμή, χωρίς να το καταλάβουμε, οι ρόλοι αντιστρέφονται και είμαστε εμείς πια υπό την προστασία τους.
Ένα βιβλίο για να πούμε όλα όσα θα θέλαμε στην πιο αδιαπραγμάτευτη αγάπη της ζωής µας, τους γιους μας.

Η Μαρίνα Γιώτη σας περιμένει την Κυριακή 5 Μαΐου στις 11.30 στο Sunny Sports Club, στην επίσημη παρουσίαση αυτών των δύο μικρών διαμαντιών της, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Με αφορμή την κυκλοφορία των νέων της βιβλίων μου παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη, απολαύστε την:

Τα νέα σου βιβλία “Mια αγκαλιά” και “Μια στιγμή” είναι η συνέχεια του πρώτου επιτυχημένου λευκώματος “Μια καρδιά”. Τι σε ώθησε να γράψεις αυτά τα μικρά διαμάντια;

Πράγματι πιστεύω ότι το «Μια καρδιά», ένα βιβλίο για μαμάδες και κόρες κάθε ηλικίας, έχει αγαπηθεί περισσότερο από κάθε άλλο βιβλίο μου. Στα δυο χρόνια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα έχει κάνει τέσσερις ανατυπώσεις, έχει μεταφραστεί σε δυο γλώσσες και έχει γίνει η αιτία να λάβω αμέτρητα μηνύματα από μαμάδες που έχουν γιους, αλλά και μπαμπάδες που μου ζητούσαν ένα βιβλίο και για εκείνους. Οπότε θα έλεγα ότι να δυο νέα βιβλία δημιουργήθηκαν κατόπιν «λαϊκής απαίτησης».

Μεγαλώνοντας μια κόρη νιώθεις πραγματικά αυτό που λένε ότι με τον μπαμπά της έχει μια πιο ιδιαίτερη και μοναδική σχέση απ’ ότι με εσένα; Που νομίζεις ότι οφείλεται αυτό;

Πιστεύω ότι όλα αυτά περί αδυναμίας είναι τελικά μύθος. Σίγουρα οι μαμάδες και οι κόρες, όπως πολλές φορές οι μπαμπάδες με τους γιους έχουν μια σχέση που μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, γιατί τα παιδιά συγκρίνονται με τους γονείς του ίδιου φύλου. Όμως από τον γονέα εξαρτάται αν θα ενισχύσει ή θα κατευνάσει αυτόν τον ανταγωνισμό επιβεβαιώνοντας το παιδί του γι‘αυτό που είναι: μια ξεχωριστή οντότητα. Συχνά λέω στη Βάια ότι είναι το νέο μοντέλο που έβγαλε το εργοστάσιο και από τη γέννησή της είναι πιο προηγμένο μοντέλο από τους γονείς της. Αν λοιπόν καταφέρεις να κρατήσεις την επικοινωνία στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας και συνεχίσεις να δείχνεις υπομονή και ατελείωτη αγάπη ότι και αν γίνει, η σχέση γίνεται εξίσου δυνατή με την σχέση του πατέρα, ίσως και πιο δυνατή, γιατί έχει περάσει από δυσκολίες και έχει βγει από την άλλη μεριά καλύτερη. Προσωπικά έχω τρομερή αδυναμία και στους δυο γονείς μου.

Ούσα αγορομάνα το νέο σου βιβλίο “Μια στιγμή” άγγιξε αμέσως την καρδιά μου και ένιωσα μια γλυκιά μελαγχολία. Πως το εμπνεύστηκες παρ’ όλο που δεν έχεις αγόρια;

Θα δεις ότι το κείμενο του «Μια στιγμή» με το «Μια καρδιά» δεν αλλάζει, μόνο η εικονογράφηση διαφέρει. Το κείμενο του «Μια καρδιά» πότε δεν διαχώριζε το φύλο, γιατί η αγάπη της μάνας για τα παιδιά της είναι ακριβώς η ίδια.Δεν ήταν τυχαίο ότι πολλές μαμάδες αγοριών αγόραζαν το «Μια καρδιά», αν και εικονογράφηση έδειχνε τη ζωή ενός κοριτσιού. Επίσης επειδή αυτά είναι βιβλία χαρίζονται από την μαμά στα παιδιά δεν ήθελα να λέει άλλα στο κορίτσι και άλλα στο αγόρι, να διαχωρίζει δηλαδή ανάμεσα στα δυο αδέλφια. Άλλωστε το κείμενο είναι μόνο η μισή ιστορία και οι εικόνες η άλλη μισή. Αυτό όμως που με δυσκόλεψε ήταν το εισαγωγικό σημείωμα, γιατί στα άλλα δυο βιβλία τα έγραψα από την προσωπική μου εμπειρία. Εδώ δεν είχα από που να πιαστώ. Έτσι παρατήρησα σχέσεις αγαπημένων μου ανθρώπων, συζήτησα και τελικά βρήκα μια οπτική που μου ταίριαξε.

Για ακόμα μια φορά η εικονογράφηση τους είναι απλή, γλυκιά και νοσταλγική. Είναι στοχευμένο ώστε τον αναγνώστης να τον συνεπαίρνει πιο πολύ το κείμενο; Τι σου δίνει έμπνευση όταν εικονογραφείς;

Αυτά τα βιβλία βασίστηκαν σε πολύ σημαντικές στιγμές που ζούμε όλοι μας κατά την διάρκεια της ζωής μας και γι’ αυτό ταυτιζόμαστε τόσο με τις εικόνες. Είναι αφαιρετικές για να μπορούμε όλοι να δούμε τον αυτό μας και τα παιδιά μας στους ρόλους που απεικονίζονται.Συμπληρώνουμε με το μυαλό μας τα κενά και προσαρμόζουμε την ιστορία στα δικά μας βιώματα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου “Μια καρδιά” δεν μπορούσε κανείς να συγκρατήσεις τα δάκρυά του…. Τι να περιμένουμε από την νέα σου παρουσίαση στις 5 Μαΐου στο Sunny Sports Club και γιατί παροτρύνεις τις μαμάδες και τους μπαμπάδες να έρθουν;

Θα είναι μια ημέρα με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας όπου θα γιορτάσουμε με τα παιδιά μας όλα όσα μοιραζόμαστε. Τέσσερις μαμάδες που δραστηριοποιούνται με τα παιδιά και δυο μπαμπάδες σε guest ρόλο θα μιλήσουν για αυτές τις πολύπλοκες, μοναδικές σχέσεις με αφορμή τα βιβλία, όσο τα παιδιά μας θα μας ετοιμάζουν μια έκπληξη μόνο για εμάς. Αμέσως μετά με τον θεατροπαιδαγωγό Πέτρο Γρίβα του «Παίζοντας-Μαθαίνω» και την ομάδα εμψυχωτών του Sunny Sports Club θα παίξουμε γονείς και παιδιά μερικά παιχνίδια…καρδιάς που θα θυμίσουν σε εμάς τους μεγάλους πως είναι να είμαστε και πάλι παιδιά και θα μας φέρουν πιο κοντά με τα παιδιά μας με πολύ γέλιο και παιχνίδι. Μαζί μας θα είναι η Frezyderm με την μασκότ τους, τον Δοντούλη, και πολλά δωράκια. Κάθε φορά οι κεντρικές μας παρουσιάσεις μένουνε αξέχαστες, ελπίζω ότι και αυτή δεν θα είναι εξαίρεση. Μην ξεχάσετε μόνο τα αθλητικά σας παπούτσια!

Μερικές μόνο από τις παρουσιάσεις που θα κάνει η Μαρίνα Γιώτη με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας:

Κεντρική παρουσίαση στην Αθήνα την Κυριακή 5/5 στις 11:30 στο SUNNY SPORTS CLUB

• Σάββατο 4/5 στις 18:30 στην Κόρινθο στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα με το βιβλιοπωλείο Κιβωτός

• Σάββατο 11/5 στις 18:30 στην Καρδίτσα στο ξενοδοχείο KIERION με το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ – ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ

• Κυριακή 12/5 στις 12:00 στα Τρίκαλα στο Le Chat Noir με το Βιβλιοχαρτοπωλείο Παπαγιάννη -Τρίκαλα

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Βιβλία ενηλίκων Συνεντεύξεις