«Ο Φρίξος» ο ήρωας που απαντά κι αντιστέκεται στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση

«Ο Φρίξος» ο ήρωας που απαντά κι αντιστέκεται στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις 

Παραμονή της Πρωτομαγιάς και σε μία κατάμεστη αίθουσα, στο πνευματικό κέντρο της πόλης μας, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, έγινε η υποδοχή του Φρίξου όπου παρουσιάστηκε η πρώτη έκδοση του βιβλίου «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» από την εθελοντική συγγραφική ομάδα : κα Μαργαρίτα Γερούκη, εκπαιδευτικός, τ. Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας , κα Βιταλάκη Έλενα, εκπαιδευτικός και ΕΔΙΠ Παν/μίου Κρήτης- Αναπτυξιακή ψυχολόγος, κα Τριαματάκη Αθηνά, εκπαιδευτικός-θεατρολόγος,  κα  Μαυράκη Δέσποινα, εκπαιδευτικός και τ. μέλος στο Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπ/σης Δ. Ρεθύμνου μαζί με την εικονογράφο του βιβλίου κα Πέγκυ Φούρκα, εικονογράφος-αγιογράφος, συγγραφέας.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν η κα Μαίρη Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, ο κ. Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου, η κα Παντελιδάκη-Μαντά Ευαγγελία, Αναπλ. Προϊσταμένη Α/θμιας Εκπαίδευσης και ο κ. Στέλιος Ορφανουδάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/πκών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνου,  όπου ο καθένας ξεχωριστά,  μίλησαν για τη σημαντικότητα ενός τέτοιου εγχειριδίου που αφορά τη σεξουαλική αγωγή των μαθητών στα σχολεία.

«Όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τρόπο συστηματικό, οργανωμένο και κυρίως μέσα από επιστημονικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις το θέμα της σεξουαλικότητας. Συχνά το συγκεκριμένο θέμα παρουσιάζεται με διάφορους τρόπους, πολλές φορές όχι αξιόπιστους, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικούς χώρους  και από την άλλη κάποιοι γονείς, που είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για την καθοδήγηση των παιδιών τους σε θέματα σεξουαλικότητας και σεξουαλικής υγείας, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν επαρκώς σε αυτά τα καθήκοντα. Επιπλέον, είναι δυστυχώς κοινή παραδοχή ότι στο στενό οικογενειακό και φιλικό περίγυρο ενός παιδιού βρίσκονται συνήθως οι υπεύθυνοι για την κακοποίησή του. Συχνά γίνονται γνωστές τραγικές υποθέσεις που αφορούν την παιδική σεξουαλική κακοποίηση παγκοσμίως, στην Ελλάδα και στην Κρήτη και πόσο μάλλον στο Ρέθυμνο που πριν από μερικά χρόνια συγκλόνισαν όλη την τοπική κοινωνία. Γι΄ αυτούς τους λόγους ανήκει στο ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών να αναλάβουν, σε συνεργασία πάντα με την οικογένεια, να παρουσιάσουν και συζητήσουν μεθοδικά και επιστημονικά τα συναφή ζητήματα σεξουαλικής εκπαίδευσης».

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολική ηλικίας και ήδη εφαρμόζεται από αρκετούς εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα. Ο κεντρικός ήρωας που πήρε σχήμα και ζωή από την εικονογράφο την κα Πέγκυ Φούρκα που ήταν και η ίδια που παρουσίασε το βιβλίο, είναι ο ΦΡΙΞΟΣ , ο μικρός σκαντζόχοιρος,  που γίνεται φίλος των παιδιών και δίνει αφορμές μέσα από το παιχνίδι να μάθουν για το σώμα τους και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η συγγραφική ομάδα βλέπει τον «ΦΡΙΞΟ», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής, ως μια απάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στο ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού. Εκφράζει την ψυχή του εκπαιδευτικού που έχει υπομονή, επιμονή, όραμα και πίστη και θέλει να προλάβει και αντιμετωπίσει κάθε μορφή παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης!

Η σεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Αφορά το σώμα, το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, την αναπαραγωγή, τις διαπροσωπικές σχέσεις. Στηρίζεται σε γνώσεις, σε καλλιέργεια δεξιοτήτων αυτογνωσίας, ενσυναίσθησης και επικοινωνίας αλλά και στην υιοθέτηση αξιών και στάσεων που προάγουν την υγεία και την ευεξία των ατόμων. Είναι πολύ σημαντικό για όλα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τρόπο συστηματικό, οργανωμένο και κυρίως μέσα από επιστημονικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις τα παραπάνω θέματα καθώς από τη μία μεριά το θέμα της σεξουαλικότητας παρουσιάζεται με διάφορους τρόπους, πολλές φορές όχι αξιόπιστους, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικούς χώρους, από την άλλη κάποιοι γονείς, που είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για την καθοδήγηση των παιδιών τους και σε θέματα σεξουαλικότητας και σεξουαλικής υγείας, δεν μπορούν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτά τα καθήκοντα. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι στο στενό οικογενειακό και φιλικό περίγυρο ενός παιδιού βρίσκονται συνήθως οι υπεύθυνοι για την κακοποίησή του. Είναι λοιπόν στο ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών να αναλάβουν, σε συνεργασία πάντα με την οικογένεια, να παρουσιάσουν και συζητήσουν μεθοδικά και επιστημονικά το ζήτημα αυτό.

Τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας βρίσκονται στο αναπτυξιακό αυτό στάδιο της ζωής τους όπου θα πρέπει να γνωρίσουν ζητήματα που αφορούν το σώμα τους, το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, επίσης ζητήματα που αφορούν τις κοινωνικές ανθρώπινες σχέσεις, να επεξεργαστούν αποδεκτούς κώδικες επικοινωνίας και να μάθουν να προστατεύονται από τυχόν επιβλαβείς συμπεριφορές των ενηλίκων. Όλα τα παραπάνω είναι δυνατό να γίνουν διδακτικές ενότητες μιας συστηματικής παρέμβασης με στόχο τη σεξουαλική αγωγή των παιδιών.

Το πρόγραμμα “Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις ανθρώπινες σχέσεις” απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου. Περιλαμβάνει πέντε ενότητες μαθημάτων για την τάξη αλλά και αντίστοιχες υποστηρικτικές ενότητες για τις/τους εκπαιδευτικούς. Τα μαθήματα γίνονται σε μηνιαία βάση και είναι δίωρης διάρκειας, ενώ αντίστοιχη διάρκεια έχουν οι δια ζώσης υποστηρικτικές συναντήσεις των εκπαιδευτικών. Παράλληλα με τις δια ζώσης υποστηρικτικές συναντήσεις θα λειτουργεί και αυτός ο διαδικτυακός τόπος όπου θα υπάρχει πρόσθετο εκπαιδευτικό και άλλο υλικό.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνης με την πολύτιμη βοήθεια της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Ρεθύμνης, θα προχωρήσει για το έτος 2019 σε δωρεάν διανομή του εγχειριδίου σε όλα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία του Νομού Ρεθύμνου.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι το εγχειρίδιο πήρε το παγκόσμιο βραβείο για τη Σεξουαλική Υγεία WAS 2019: Excellence and Innovation in Sexuality Education.

Η συγγραφική ομάδα ευχαριστεί για την υποστήριξη την Αντιπεριφερειάρχη, κα Μ. Λιονή, τον Δημάρχο κ. Γ. Μαρινάκη,  τον Υπευθύνο  Τμήματος Παιδείας, κ. Γ. Γεωργαλή και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, κα  Β. Χρόνη, τον  τ. Προϊστάμενο Δ/νσης Α/θμιας Ρεθύμνου κ. Κοντογιάννη Ευστάθιο όσο και την κα Παντελιδάκη-Μαντά Ευαγγελία, Αναπλ. Προϊσταμένη Α/θμιας Εκπαίδευσης, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης, όπως επίσης και  τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην πιλοτική φάση του προγράμματος. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη γραφίστρια κα Δήμητρα Παπαδάκη και την  κα Λιλιάνα Γιοβάνοβιτς για τη δημιουργία της κούκλας του Φρίξου που κέρδισε τις εντυπώσεις των παιδιών! Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τα έσοδα από την πώληση της κούκλας θα διατεθούν σε συλλόγους με κακοποιημένα παιδιά. Τέλος, ένα τεράστιο ευχαριστώ στην εικονογράφο, την κα Πέγκυ Φούρκα, η οποία ως εθελόντρια  χάρισε την εικόνα του ΦΡΙΞΟΥ, τη Γραφοτεχνική Κρήτης για την εκτύπωση του βιβλίου και τη Διοίκηση της Δημόσιας Κεντρική Βιβλιοθήκης αλλά και το προσωπικό για την ξεχωριστή φιλοξενία του Φρίξου!

Την εκδήλωση ομόρφυνε η μουσική νότα από τη χορωδία των παιδιών του 16ου Δημοτικού σχολείου με το τραγούδι «Χρυσόσκονη» και από το μαντολίνο του Μανόλη Μαύρου.

Οι χορηγοί που διευκόλυναν, βοήθησαν κι ομόρφυναν την εκδήλωση είναι: Minares Traditional Houses (οικ. Ψαθάκη), Metaxakistrade – εμπόριο χονδρική λιανική του Mανόλη Μεταξάκη, Ανθοπωλείο Έβενος του Νίκου Κουλεντάκη.

«Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών και αποτελεί αναγκαίο μέτρο πρόληψης»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ​
Με το βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή 2019, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγείας θα τιμηθεί το ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμά «Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις»Όπως αναφέρεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε η κα Γερούκη Μαργαρίτα η τελική επιλογή ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία καθώς στην κατηγορία του βραβείου (ατομικές συμμετοχές και ΜΚΟ) υπήρχαν 19 συμμετοχές από διάφορες χώρες του κόσμου, από ανθρώπους με μεγάλη αναγνώριση στο χώρο της σεξουαλικής εκπαίδευσης. Η δουλειά της ελληνικής ομάδας υπήρξε εντυπωσιακή! Το βραβείο θα παραλάβουν τον Οκτώβριο στο Μεξικό κατά την τελετή έναρξης του 24ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Σεξουαλική Υγεία, οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος: Γερούκη Μαργαρίτα, Βιταλάκη Έλενα, Τριαματάκη Αθηνά, Μαυράκη Δέσποινα και η εικονογράφος: Πέγκυ Φούρκα.

Είναι στο ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών να αναλάβουν, σε συνεργασία πάντα με την οικογένεια, να παρουσιάσουν και συζητήσουν μεθοδικά και επιστημονικά το ζήτημα αυτό. Τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας βρίσκονται στο αναπτυξιακό αυτό στάδιο της ζωής τους όπου θα πρέπει να γνωρίσουν ζητήματα που αφορούν το σώμα τους, το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, επίσης ζητήματα που αφορούν τις κοινωνικές ανθρώπινες σχέσεις, να επεξεργαστούν αποδεκτούς κώδικες επικοινωνίας και να μάθουν να προστατεύονται από τυχόν επιβλαβείς συμπεριφορές των ενηλίκων. Όλα τα παραπάνω είναι δυνατό να γίνουν διδακτικές ενότητες μιας συστηματικής παρέμβασης με στόχο τη σεξουαλική αγωγή των παιδιών. Το πρόγραμμα “Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις ανθρώπινες σχέσεις” απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου. Περιλαμβάνει πέντε ενότητες μαθημάτων για την τάξη αλλά και αντίστοιχες υποστηρικτικές ενότητες για τις/τους εκπαιδευτικούς. Τα μαθήματα γίνονται σε μηνιαία βάση και είναι δίωρης διάρκειας, ενώ αντίστοιχη διάρκεια έχουν οι δια ζώσης υποστηρικτικές συναντήσεις των εκπαιδευτικών. Παράλληλα με τις δια ζώσης υποστηρικτικές συναντήσεις θα λειτουργεί και αυτός ο διαδικτυακός τόπος όπου θα υπάρχει πρόσθετο εκπαιδευτικό και άλλο υλικό.

Εκ μέρους της συγγραφικής ομάδας

Δέσποινα Μαυράκη-Maύρου, δασκάλα, τ. μέλος του Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπ/σης Δ. Ρεθύμνου

Οι προτάσεις μας