Μια μαμά με το να εμπνέει την φιλαναγνωσία στα παιδιά της τους προσφέρει ένα δώρο ζωής!

Μια μαμά με το να εμπνέει την φιλαναγνωσία στα παιδιά της τους προσφέρει ένα δώρο ζωής!

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της παραμυθιού “Στον βυθό κάνει…φαγούρα”, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, η συγγραφέας Αυγή Βάγια μας παραχώρησε συνέντευξη και μας ανοίγει την καρδιά της για τους δυο πιο σπουδαίους ρόλους της ζωής της, της συγγραφέως και της μαμάς!

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο σου παραμύθι “Στον βυθό κάνει… φαγούρα”, πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό, τι πραγματεύεται και ποιος ήταν ο σκοπός που το έγραψες, τι ήθελες να αποκομίσουν τα παιδιά διαβάζοντάς το;

Ο βυθός είναι ένα δώρο που έκανα στον εαυτό μου χωρίς να το ξέρω! Και το λέω αυτό γιατί μέσα από τις παρουσιάσεις του και την ανταπόκριση των παιδιών στις θεματικές του κατ’ αρχάς περνάω φανταστικά και κατά δεύτερον είμαι ευγνώμων που αυτή η επαγγελματική μου δραστηριότητα με φέρνει κοντά στα παιδιά, στον ενθουσιασμό, την περιέργεια και την αστείρευτη φαντασία τους.

Ο Βυθός κατ’ αρχάς είναι μια διασκεδαστική ιστορία. Μια διαφορετική μέρα στον βυθό γίνεται η αφορμή για να περάσει στον μικρό αναγνώστη διάφορα μηνύματα. Ομαδικότητα, κοινωνικός αποκλεισμός, δημοκρατικές διαδικασίας, μετάνοια, απληστία αλλά και έννοιες όπως αυτή της αφαλάτωσης, άγνωστης λέξης στα περισσότερα παιδιά, αλλά και της προστασίας του βυθού, θέμα ύψιστης σημασίας.

Τα παιδιά θα ήθελα να αποκομίσουν πρώτα απ’ όλα την χαρά της ανάγνωσης. Παίρνω ήδη ιδιαίτερη χαρά από μηνύματα που λαμβάνω ότι ο τίτλος και το εξώφυλλο δρουν θετικά στο να το επιλέξει ένα παιδί μόνο του από το ράφι του βιβλιοπωλείου. Επίσης, αν έπρεπε να διαλέξω τι θα ήθελα να κερδίσει ένα παιδί από τον βυθό, θα ήταν να ευαισθητοποιηθεί. Να κάνει αυτά τα δειλά πρώτα βήματα του να αντιμετωπίζει τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω του με καλοπροαίρετη ματιά.

Πως το εμπνεύστηκες και γενικότερα ποιά είναι η πηγή έμπνευσή σου για όλα τα παραμύθια που γράφεις;

Καθώς είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που η συναναστροφή μου τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, και λόγω επαγγέλματος και επειδή είμαι και εγώ μητέρα, η έμπνευσή μου συνήθως προκύπτει από μια παιδική κουβέντα, ένα αστείο, ακόμα και μια συζήτηση μέσα στο αυτοκίνητο!

Γιατί μια μαμά αξίζει να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη των παιδιών της με τα παραμύθια σου και να τα διαβάσει στα παιδιά της;

Μια μαμά με το να εμπνέει την φιλαναγνωσία στα παιδιά της τους προσφέρει ένα δώρο ζωής! Δεν θα μιλήσω για τα δικά μου παραμύθια μόνο, αλλά για τον συγγραφικό πλούτο που υπάρχει εκεί έξω. Είναι ανεκτίμητος ο χρόνος που περνάμε με τα παιδιά μας διαβάζοντας τους όταν είναι μικρά, είναι μια ‘πολυτέλεια’ που τείνει να εξαλειφθεί. Άρα θα σταθώ στο ότι όσο υπάρχει βιβλιοθήκη σε ένα σπίτι και όσο δίνουμε κίνητρο στα παιδιά μας να διαβάζουν, είμαστε σε καλό δρόμο!

Θες να μας πεις τα παραμύθια που έχεις γράψει και αν κάποιο από αυτά έχει ξεχωριστεί θέση στην καρδιά σου;

Είμαι ακόμα “μικρή”συγγραφικά! Το πρώτο μου βιβλίο είναι ο Κουραμπιές Γιέςγιες που εκδόθηκε και αυτό από τις εκδόσεις Διόπτρα τον Οκτώβριο του 2017. Ο Βυθός είναι η δεύτερη συγγραφική μου απόπειρα πάλι από τις εκδόσεις Διόπτρα. Είμαι ευγνώμων που ανήκω σε ένα εκδοτικό οίκο που υπερεκτιμώ. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα από τα δύο. Είναι και τα δύο εξίσου παιδιά μου!

Πως είναι για σένα να είσαι Working Mom; Εύκολο; Δύσκολο; Νιώθεις ενοχές ότι παραμελείς τα παιδιά σου όπως οι περισσότερες Working Moms ή νιώθεις ότι συνδυάζεις αρμονικά δουλειά και παιδιά;  

Έχω καταφέρει στον μέγιστο βαθμό να δουλεύω τις ώρες που τα παιδιά μου είναι στο σχολείο. Συνεπώς, από την ώρα που θα μπουν σπίτι και μέχρι να κοιμηθούν είναι η προτεραιότητά μου και η μοναδική μου ασχολία. Δεν θα το έλεγα ούτε εύκολο ούτε δύσκολο το να είσαι Working Mom, θα το έλεγα απαραίτητο για να έχουμε και εμείς οι γυναίκες μια ισορροπία στην ζωή μας. Αν έπρεπε ωστόσο να βάλω με σειρά προτεραιότητας τους ρόλους μου, είμαι πρώτα μαμά και μετά εργαζόμενη.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Έχεις ήδη πλάσει στο μυαλό σου το επόμενό σου βιβλίο;

Όσον αφορά στα μελλοντικά μου σχέδια, εκεί συμπεριφέρομαι σαν παιδί!! Κάνω σχέδια συνέχεια, μεγαλεπήβολα και μικρούτσικα. Βάζω στόχους μετρήσιμους και τρέχω να τους φτάσω! Είναι η φύση μου τέτοια. Για επόμενο βιβλίο έχω διάφορες ιδέες, κάποια από αυτές ένα καλοκαιρινό μεσημεράκι θα κάτσει παρέα μαζί μου δίπλα στην θάλασσα και θα ανοίξουμε κουβέντα!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μια διασκεδαστική ιστορία που ξεδιπλώνει τη μικρογραφία μιας κοινωνίας και πώς αυτή λειτουργεί απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα.
Στον βυθό κάνει… φαγούρα!
Και, αλήθεια, ποιος τελικά θα δώσει τη λύση σε αυτό το απρόσμενο πρόβλημα;
Το κερδοσκόπο χταπόδι;
Ο αποφασιστικός ιππόκαμπος;
Η συνεσταλμένη μέδουσα ή μήπως… όλοι αυτοί μαζί;

Κι όπως λέει η συγγραφέας… αν έπρεπε τώρα να αποφασίσει ποιο επάγγελμα θα ακολουθούσε, θα ήταν… παρατηρητής βυθού ή ναυαγοσώστρια ψαριών. Έτσι ίσως να είχε καταφέρει να ήταν και εκείνη ηρωίδα αυτής της ιστορίας!

 

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Συνεντεύξεις