To κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τί θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Κάντε μία λίστα, προμηθευτείτε τα υλικά σας για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.
Μενού εβδομάδας 6/5– 12/5
Δευτέρα
Μπάμιες στο φούρνο με ντομάτα, δυόσμο και φέτα
Υλικά
- 1 κιλό φρέσκες μπάμιες
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (με τα υγρά τους)
- 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδελίτσες ή η ίδια ποσότητα σε ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, χοντροκομμένα ή 1½ κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη με το πιρούνι σε μέτρια κομμάτια αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε. Τις καθαρίζουμε ως εξής: μ’ ένα κοφτερό μαχαιράκι «ξεφλουδίζουμε» το κοτσανάκι γύρω-γύρω, αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό και τα σπόρια, για να μη διαλυθεί ο καρπός.
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή κουνάμε απλώς το σκεύος για να μη διαλυθούν. Κατόπιν ρίχνουμε το ξίδι και, όταν σχεδόν εξατμιστεί (μετά περίπου 3 – 4 λεπτά), ρίχνουμε τη ζάχαρη. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες.
- Μόλις ροδίσουν, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις ρίχνουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Προσθέτουμε στο ταψί την ντομάτα, το κρεμμύδι, τη φέτα, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αφήνουμε λίγο να σταθούν, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/3 φλιτζ. τσαγιού) και σερβίρουμε.
Τρίτη
Ανοικτή μακαρονόπιτα παστίτσιο με κρούστα από γιαούρτι
Υλικά
- ½ πακέτο Παπαρδέλες ΗΛΙΣ
- 2 φλιτζ. τσαγ. Κιμά μοσχαρίσιο
- 150 ml γάλα φρέσκο αγελαδινό πλήρες
- 3 αυγά
- 1 φλιτζ. τσαγ. γραβιέρα τριμμένη
- ½ κιλό φέτα σκληρή τριμμένη
- 750 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 4 κ. σ. ελαιόλαδο (για τον κιμά)
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο (για τα φύλλα)
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- ½ φλιτζ. τσαγ. κρασί λευκό
- 5 φύλλα κρούστας
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τον κιμά
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι
- Σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε για 10’-12’.
- Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει. (Σε αυτήν την φάση αν θέλουμε τον καταψύχουμε).
Για την πίτα
- Σε ένα σκεύος με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τις παπαρδέλες. Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας μείον 2 λεπτά καθώς μετέπειτα θα μπούν στο φούρνο.
- Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
- Ζεστά όπως είναι, ρίχνουμε τον κιμά (αν έχει ζουμάκι τον στραγγίζουμε), το γάλα, τη φέτα, το αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά.
Τετάρτη
Οσπριάδα
Υλικά
- 300 γρ. όσπρια ανάμεικτα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 4 – 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 πράσα
- 2 καρότα
- ½ ματσ. σέλινο
- 2 φλ. ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
- Αλάτι – πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- Λεμόνι
- Κάρδαμο τριμμένο
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα όσπρια και τα βάζουμε σε 2 λίτρα νερό να βράσουνε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για περίπου 1 ώρα και κάτι και ξαφρίζουμε τακτικά.
- Συμπληρώνουμε χλιαρό νερό, εάν χρειαστεί. Κόβουμε τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά, τα πράσα, το σέλινο σε χοντρά κομμάτια, τα καρότα σε λεπτές ροδέλες και τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά να βράσει η σούπα για 40 λεπτά περίπου ακόμα.
- Στο τελευταίο 20 λεπτό προσθέτουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι κι αφήνουμε τη σούπα να χυλώσει.
- Σερβίρουμε στα πιάτα προσθέτοντας χυμό λεμόνι και τριμμένο κάρδαμο.
Πέμπτη
Κουνέλι λεμονάτο
Υλικά
- 1 κουνέλι, σχετικά μεγάλο (βάρους 1½ κιλού) –ζητάω από τον κρεοπώλη να το κόψει σε κομμάτια-μερίδες
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- ¾ φλιτζ. τσαγιού χυμός λεμονιού
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας πικάντικη μουστάρδα
- 4 κλωστίτσες σαφράν
- λίγη ξερή ρίγανη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένω και σκουπίζω καλά τα κομμάτια του κουνελιού. Τα αλευρώνω και τις τινάζω να φύγει το πολύ αλεύρι.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα κομμάτια του κουνελιού σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω 5 κουτ. σούπας από το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τα κομμάτια του κουνελιού, συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό και σβήνω με το κρασί και το χυμό λεμονιού. Μαγειρεύω για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη δάφνη, την πάπρικα, τη μουστάρδα, το σαφράν, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω νερό μέχρι να καλύψει πλήρως τα κομμάτια και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις τα υλικά πάρουν μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 1½ ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μείνει με το λαδάκι του. Το σερβίρω με πατατούλες τηγανητές κομμένες σε κύβους.
Παρασκευή
Κρασάτος μπακαλιάρος στην κατσαρόλα
Υλικά
- 1 κιλό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 6-7 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1/2 φλ. μαύρη σταφίδα
- 1 ντομάτα
- 1 δαφνόφυλλο
- μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για να φτιάξουμε τον κρασάτο μπακαλιάρο στην κατσαρόλα, ξαλμυρίζουμε πρώτα τον μπακαλιάρο και στη συνέχεια τον κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε τα κρεμμύδια για 10-12 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα σκόρδα και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά να βγάλουν το άρωμά τους. Ρίχνουμε τον πελτέ και τρίβουμε την κατσαρόλα για να μυρίσει η ντομάτα.
- Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τη ντομάτα χαραγμένη σταυρωτά.
- Ρίχνουμε λίγο νερό, ίσα να καλυφθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μελώσουν. Τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα του μπακαλιάρου. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ψάρι και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
Σαββάτο
Μπριάμ
Υλικά
- 1 μελιτζάνα
- 2 καρότα
- 1 πατάτα
- 1 κολοκύθι μεγάλο ή 2 μικρά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κρεμμύδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- δεντρολίβανο
- ρίγανη
- θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 2 ντομάτες
- 2 κ.σ. μέλι
Για το γλάσο γιαουρτιού
- 250 γρ. γιαούρτι
- 1 αυγό
- λίγη παρμεζάνα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ½ χυμό από λεμόνι
- θυμάρι
- ρίγανη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Παράλληλα κόβουμε όλα τα λαχανικά μας και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ. Τη μελιτζάνα σε κύβους 2 εκ., τα καρότα σε λεπτές φέτες 1 εκ., την πατάτα με την φλούδα σε κύβους 2 εκ., το κολοκύθι σε κάθετες φέτες 3-5 εκ., την κίτρινη-κόκκινη-πράσινη πιπεριά σε λωρίδες 5 εκ. και το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες .
- Προσθέτουμε στο μπολ το σκόρδο αφού το ψιλοκόψουμε, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά μας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Σοτάρουμε σε δόσεις (4-5 δόσεις) τα λαχανικά μας για περίπου 2-3 λεπτά η κάθε μία. Προσοχή, όχι όλα μαζί γιατί έτσι θα βράσουν.
- Βάζουμε την κάθε δόση σε ένα ταψί, μόλις είναι έτοιμη.
- Μόλις βάλουμε όλα μας τα λαχανικά στο ταψί προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι.
- Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους 5 εκ.και τις προσθέτουμε στο ταψί.
- Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
- Λίγο πριν να είναι έτοιμο το φαγητό μας, χτυπάμε με σύρμα τα υλικά για το γλάσο γιαουρτιού: το γιαούρτι, το αυγό, λίγη παρμεζάνα, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το θυμάρι, τη ρίγανη και το περιχύνουμε πάνω από το μπριάμ.
- Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα περίπου 5-10 λεπτά.
Κυριακή
Μπριζόλες φούρνου με ρύζι στην γάστρα
Υλικά
- 4 μπριζόλες λαιμού χτυπημένες
- ρύζι μποννετ
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 1 λεμόνι
- λίγο λάδι
- νερό
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Βάζουμε τόσο ρύζι όσο να απλωθεί σε όλο τον πάτο της γάστρας. Τοποθετούμε τις μπριζόλες πάνω στο ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε την ρίγανη, το χυμό από το λεμόνι, λίγο λάδι και νερό μέχρι να σκεπαστούν οι μπριζόλες.
- Σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε το φαγητό για 20 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να σωθεί το νεράκια να μαλακώσουν οι μπριζόλες. Σερβίρουμε.
Το γλυκό της εβδομάδας
Μους λευκής σοκολάτας με τυρί κρέμα και φρούτα του δάσους
Υλικά
55 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
1 λοβό βανίλιας (μόνο τους σπόρους)
125 γρ. κρέμα γάλακτος, κρύα
¼ κ.γ. αλάτι
ασπράδια από 3 μέτρια αυγά
50 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
225 γρ. λευκή κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
200 γρ. φρούτα του δάσους
ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το τυρί κρέμα με τα σπόρια της βανίλιας για 2 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το τυρί.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας γίνει σαν γιαούρτι.
- Αφαιρούμε το μείγμα και το κρατάμε στο ψυγείο.
- Καθαρίζουμε τον κάδο και το σύρμα μας και χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών μαζί με το αλάτι σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αρχίσουν να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε δόσεις και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή μαρέγκα.
- Παράλληλα λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
- Την αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και την αδειάζουμε στο μείγμα με το τυρί κρέμα.
- Ανακατεύουμε με μία μαρίζ ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.
- Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Έπειτα, το μεταφέρουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και το μοιράζουμε σε μπολάκια.
- Αφήνουμε τις μους να σφίξουν για 2 ώρες στο ψυγείο.
- Τις γαρνίρουμε με τα φρούτα του δάσους, τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά