Χώρισες και τώρα;;; Οδηγός επιβίωσης για μονογονείς

Χώρισες και τώρα;;; Οδηγός επιβίωσης για μονογονείς

Μόλις έκλεισε η πόρτα πίσω σου, εσύ όμως αρνείσαι να κοιτάξεις. Προσπαθείς με δάκρυα ακόμα στα μάτια να καταλάβεις τι έκανες λάθος σε όλο αυτό. Μέσα στα κλάματα συνειδητοποιείς πως μέσα έχεις ένα μικρό παιδί να κοιμάται. Εκεί το κλάμα σταματάει και πρέπει να σκεφτείς, να πάρεις σωστές αποφάσεις, να βάλεις τα κομμάτια σου σε σειρά και να χτίσεις μία νέα καθημερινότητα για εσένα και το παιδί σου.

Βήμα πρώτο

Ηρεμείς. Αναγνωρίζεις το γεγονός ότι προσπάθησες όσο μπορούσες και ίσως παραπάνω από όσο άξιζε. Μαζεύεις το σπίτι και ό,τι άλλο δείχνει την απουσία του. Αντιλαμβάνεσαι έτσι καλύτερα την εγκατάλειψη. Ξέρεις πως από εδώ και μπρος θα είσαι εσύ και το παιδάκι σου. Δεν είναι απαραίτητο να δώσεις αμέσως εξηγήσεις σε συγγενείς και φίλους. Σίγουρα θα δουν κάποιες κινήσεις μέσω social-μην τυχόν και τον αφήσεις να σε παρακολουθεί ή αντίστοιχα εσύ κοιτάς τι κάνει, που βγαίνει και με ποιόν-. Κράτα μία απόσταση από όλους στην αρχή απλά και μόνο για να το δεχτείς εσύ πρώτα.

Βήμα δεύτερο

Τελειώνοντας τα διαδικαστικά, σε περίπτωση διαζυγίου, είσαι πραγματικά ελεύθερη για μια καινούρια ζωή. Δεν σου λέω να βγείς αμέσως να γνωρίσεις το νέο έρωτα της ζωής σου. Αλλά είσαι ελεύθερη να ηρεμήσεις και να είσαι ευτυχισμένη εσύ και το παιδί σου να κοιτάξετε μπροστά και να περάσετε παραπάνω χρόνο μαζί. Δεν πέφτεις με τα μούτρα στα ψώνια και τις αγορές για να ξεχαστείς όμως, γιατί αυτό θα σε βγάλει εκτός προϋπολογισμού. Μια ωραία ταινία με ένα ποτήρι κρασάκι το βράδυ, ένα χαλαρωτικό μπάνιο όπως στις ταινίες με κεριά και αρώματα, ένα πρωινό καφεδάκι με μία φίλη σου, ένα χαλαρό ποτάκι με ένα συνάδελφό σου, είναι μερικοί τρόποι να σε χαλαρώσουν. Και φυσικά, να είσαι ομιλιτική πάντα και παντού. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι γύρω σου να σε βλέπουν καλύτερα από ποτέ. Καμιά φορά βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τους άλλους.

Βήμα τρίτο

Πρόσεχε τους άντρες! Τι εννοώ; Είσαι σε μία ευάλωτη-κατά τη γνώμη μερικών αντρών-κατάσταση. Μόνη γυναίκα με ένα παιδί, να νιώθει ένα συναισθηματικό κενό, ίσως κάποια ανασφάλεια. Κι έτσι να μην είναι, υπάρχουν μερικοί που για να σε κερδίσουν χρησιμοποιούν πειστικά μέσα για να σε προσεγγίσουν αρχικά. Κι όταν σε κερδίζουν έρχεσαι αντιμέτωπη με την αλήθεια που θα έπρεπε να σου είχαν πει από την αρχή. Δεν ενδιαφέρονται για σχέση, για οικογένεια και φυσικά ούτε να αναπληρώσουν το κενό του συζύγου και του πατέρα. Ξέρουν απλά να περνάνε καλά και σίγουρα σου προσφέρουν κάποιες ώρες χωρίς διλήμματα και ανασφάλειες. Εσύ όμως αυτό ψάχνεις; Αυτό χρειάζεσαι; Αν ναι, τότε συνέχισέ το απλά με προσοχή πάντα. Ξέρω πως είναι πολύ δύσκολο να πιστέψεις στα ραντεβού και τα “μέλια” πλέον, έχεις δίκιο. Δώσε όμως μια ευκαιρία στον εαυτό σου να τον γνωρίσεις καλύτερα. Πίστεψέ με από την στιγμή που άντεξες έναν χωρισμό και είσαι μόνη σου με ένα παιδί δεν έχεις κανέναν άντρα ανάγκη να σου εξαφανίσει τις ανασφάλειες γιατί πολύ απλά δεν έχεις ανασφάλειες.

Βήμα τέταρτο

Είσαι ανοιχτή σε νέες γνωριμίες χωρίς να σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος που γνωρίζεις θα είναι υποψήφιος σύντροφος και πατέρας. Είσαι και πρέπει να είσαι κοινωνική. Η πορεία θα βάλει τον κάθε ένα στη θέση που του αξίζει.

Βήμα πέμπτο

Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά. Μην κάθεσαι στο σπίτι. Ειδικά όταν το παιδί είναι στο σχολείο, βρες μια απασχόληση έστω και λίγων ωρών όχι μόνο για τα οικονομικά αλλά και για να νιώθεις ολοκληρωμένη. Πιστεύω πολύ στην εργοθεραπεία, κάντο και θα με θυμηθείς. Ειδικά όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει πολύ τότε είσαι πραγματικά χαρούμενη και προσφέρεις και στον εαυτό σου αλλά και στους γύρω σου.

Βήμα έκτο

Κοίταξε τον εαυτό σου. Ναι σίγουρα το παιδί σου είναι η προτεραιότητά σου. Όμως αν η μαμά του δεν είναι καλά; Κοίταξε την υγεία σου αρχικά. Τακτοποίησε γυναικολόγους, ενδοκρινολόγους, δερματολόγους κλπ. Μην αμελήσεις τις εξετάσεις σου και φυσικά τη σωματική άσκηση και τη σωστή διατροφή. Δεν σου λέω να κάνεις δίαιτα και γράμμωση κοιλιακών. Πρέπει να είσαι υγιής! Για να αντέχεις την καθημερινή πίεση και κούραση. Σίγουρα βέβαια αν είσαι ευχαριστημένη με το σώμα σου δεν θα έχεις ανασφάλειες. Ο ύπνος επίσης είναι απαραίτητο κομμάτι του να είσαι υγιής με αντοχές. Όποτε μπορείς να κοιμάσαι. Ακόμα και μία ώρα. Είναι η πηγή ενέργειας και επιπλέον ξεκουράζεται και το μυαλό από τις σκέψεις.

Βήμα έβδομο

Μην μετανιώνεις για όσα έχεις νιώσει. Είναι όλα εμπειρίες στο δικό σου βιβλίο ζωής και να είσαι περήφανη για αυτό. Έκανες σίγουρα κι εσύ τα λάθη σου, κι αυτά είναι μαθήματα. Μην ξεχνάς τίποτα όμως. Η ιστορία γράφεται όχι για να επαναλαμβάνεται αλλά για να ξέρεις τί έκανες τότε ώστε να μην πέσεις πάλι στο ίδιο λάθος.

Βήμα όγδοο

Δεν δεχόμαστε επιστροφές!!!! Μετάνιωσε και θέλει να σε δει ε; Κρίμα δεν γίνεται γιατί εσύ έχεις μάθει να κοιτάς μπροστά, το πρόγραμμά σου είναι τόσο γεμάτο και δεν χωράει καθόλου προβλήματα από το παρελθόν. Όποιος δεν είχε αντοχές και στην πρώτη δυσκολία έφυγε, θα το ξανακάνει, δεν σου αξίζει. Κοίτα μπροστά σου γιατί τα καλύτερα έρχονται. Εκείνος δεν βρήκε κάτι καλύτερο από εσένα οπότε γύρισε σε ό,τι θεωρούσε δεδομένο!! Δεδομένο τίποτα και κανείς στη ζωή αυτή!! Στην τελική ο καθένας παίρνει ό,τι του αξίζει.

Βήμα ένατο

Αν μια γνωριμία σου βλέπεις ότι εξελίσσεται όμορφα, σε δέχεται όπως είσαι, γνωρίζει για την ιστορία σου και τη δύσκολη κατάσταση που βρέθηκες αλλά θέλει να σε στηρίξει για να βρίσκεται δίπλα σου…τότε περίμενε και πάλι! Μην κάνεις βιαστικές κινήσεις αυτή τη φορά. Εμπιστεύσου τον και μετά γνώρισέ τον στο παιδί σου. Ζήσε μαζί του κάποιες στιγμές, δες τον πως αντιδράει στην πίεση και στο θυμό, να είσαι έτοιμη και σίγουρη προτού μπει στη ζωή σας για τα καλά. Όμως, δεν είσαι υποχρεωμένη και πάλι να δώσεις εξηγήσεις σε κανέναν γιατί είναι η δική σου ζωή!

Βήμα δέκατο

Τώρα σαν τελευταίο θα ήθελα να τα επαναλάβω όλα ένα ένα, θεωρώ όμως οτι το πιο σημαντικό είναι ο στόχος που θα βάλεις στην νέα σου ζωή. Πάντα να στοχεύεις ψηλά, με βασικό σου κίνητρο η ευτυχία του παιδιού σου κι έπειτα η δική σου. Δεν μένεις σε ένα γάμο χωρίς να συνδέει τίποτα, προχωράς για να υπάρχει ισορροπία. Με προσοχή, και με δεδομένο ότι όλοι κάνουμε λάθη.

Ήρθε η ώρα για το νέο σου κεφάλαιο. Ή μήπως καινούριο βιβλίο στη ζωή σου;

της Ηλιάνας Σειτανίδου
Καθηγήτρια Αγγλικών (ΜΑ) με εξειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες
Σχολική Ψυχολόγος

Σκέψεις