Το παιδί μου, ένας μικρός φιλόσοφος

Το παιδί μου, ένας μικρός φιλόσοφος

Πόσες φορές έχουμε νιώσει ότι το παιδί μας είναι εξυπνότερο από τα παιδιά της ηλικίας του, επειδή γνωρίζει ή δείχνει ότι γνωρίζει  σχεδόν τα πάντα; Πόσες φορές έχουμε νιώσει άβολα γιατί το παιδί μας δεν σταματάει να ρωτά, ή να φωνάζει και να διεκδικεί με πείσμα ή θυμό κάποιο γλυκό ή ένα παιχνίδι; Και φυσικά, πόσο συχνά θέλει να είναι το επίκεντρο του κόσμου, ενώ παράλληλα δύσκολα μοιράζεται πράγματα με τους φίλους του;

Νιώθουμε λοιπόν πως έχουμε έναν μικρό βασιλιά ή μια μικρή βασίλισσα στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο, στην παιδική χαρά. Ή πιο σωστά, έχουμε έναν μικρό «φιλόσοφο», ο οποίος έχει την κατάλληλη απάντηση για όλα! Και η απάντηση αυτή είναι αλάνθαστη και απαράβατη!

Σε όλα αυτά έρχεται να δώσει ένα χέρι βοηθείας ο Πίκολο, ο πιο γνωστός μικρός φιλόσοφος!

«Ο μικρός φιλόσοφος» του Μισέλ Πικμάλ είναι μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική σειρά  βιβλίων για να τη διαβάζουν μικροί και μεγάλοι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (κυκλοφορούν στα ελληνικά ήδη 8 βιβλία). Πρόκειται για βραχείες ιστορίες, γραμμένες με πολύ χιούμορ και με ήρωα έναν ευφυή, συμπαθητικό μικρό, τον Πίκολο (στα ιταλικά πίκολο σημαίνει μικρός), που διαβάζονται άνετα από την ηλικία 4-5 ετών και μπορούν να φτάσουν σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Ο Πίκολο δεν διαφέρει καθόλου από τα παιδιά της ηλικίας του. Αντίθετα, οι μικροί αναγνώστες των ιστοριών καθρεφτίζονται σε αυτόν τον μικρό φιλόσοφο και βρίσκουν κομμάτια των δικών τους ιστοριών ή προβληματισμών, που προκύπτουν από την καθημερινότητά τους.

Ο Πίκολο είναι θυμωμένος! Ο Πίκολο ζητάει επίμονα να αγοράσει ένα παιχνίδι, μια κόκκινη μοτοσυκλέτα! Ο Πίκολο είναι περήφανος για το χθεσινό του κατόρθωμα, έπαιζε φοβερό ποδόσφαιρο. Ήταν άραγε όνειρο, ή πραγματικότητα;

Ο Πίκολο καλεί έναν φίλο του στο σπίτι, μα δεν μοιράζεται τα παιχνίδια του! Ο Πίκολο λέει ψέματα πως δεν έσπασε εκείνος το τζάμι, μπρος στο φόβο της τιμωρίας! Ο Πίκολο κουβεντιάζει με τη γατούλα του, μα εκείνη δεν του απαντάει. Πώς μπορεί να επικοινωνήσει με τα ζώα;

Ο Πίκολο δεν καταλαβαίνει: Είναι μικρός για να παίξει μόνος του αλλά μεγάλος για να στρώνει το τραπέζι. Τι σημαίνει «είμαι μεγάλος»; Αν κάνουμε «σαν μεγάλοι», σημαίνει πως είμαστε κιόλας; Κι αν είμαστε πλέον μεγάλοι, πως αντιμετωπίζουμε την απώλεια ή τον πόνο, ακόμη και στην απλή περίπτωση του πονόδοντου;

Παιδική ηλικία, οικογένεια, φιλία, δικαιώματα, γλώσσα, πολιτισμός και δικαιοσύνη φιλτράρονται με μεγάλη επιτυχία μέσα από τις ιστορίες του Πίκολο και αποτελούν έναν έμμεσο τρόπο για να ανοιχτούν όμορφες συζητήσεις με τα παιδιά μας και να δοθούν απαντήσεις στα καθημερινά «φιλοσοφικά» ερωτήματα που τους βασανίζουν.

Τα βιβλία έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οδηγώντας το παιδί στα δικά του συμπεράσματα μέσω των ιστοριών που λειτουργούν ως παραδείγματα. Στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχει το «φιλοσοφικό εργαστήρι του Πίκολο», με οδηγίες προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για δραματοποίηση των καταστάσεων που παρουσιάζονται κάθε φορά, καθώς και συμβουλές και παιχνίδια για τους μικρούς αναγνώστες.

Η χιουμοριστική πένα του συγγραφέα Μισέλ Πικμάλ, σε συνδυασμό με τη λιτή, τύπου κόμικ εικονογράφηση του εικονογράφου Τομά Μπαάς, δημιουργούν ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό αποτέλεσμα.

Και φυσικά τα παιδιά θα αγαπήσουν τον Πίκολο! Θα τον αγκαλιάσουν σαν να είναι ένας φίλος τους, θα γελάσουν παρέα του και θα δώσουν την δική τους απάντηση στο φιλοσοφικό του ερώτημα. Θα χαρούν τις δραστηριότητες των τελευταίων σελίδων και σίγουρα θα αναγνωρίσουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, δικές τους συμπεριφορές.

Επιλέγοντας λοιπόν τη σειρά αυτή των βιβλίων, να είστε προετοιμασμένοι για σοβαρές, αλλά και χιουμοριστικές συζητήσεις στο σπίτι με τους «μικρούς φιλοσόφους» σας!!

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ!

ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ;

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ!

ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ!

ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ!

ΜΑ ΕΙΜΑΙ ΠΙΑ ΜΕΓΑΛΟΣ!

ΜΙΛΑ ΜΟΥ, ΓΑΤΟΥΛΑ!

ΑΟΥ, ΠΟΝΑΩ!

της Έλενας Πίνη

Ονομάζομαι Έλενα Πίνη. Έχω γεννηθεί και ζω στην Αθήνα. Είμαι μητέρα ενός 7χρονου αγοριού.

Αν και προέρχομαι από το τομέα των Θετικών Επιστημών, με κέρδισε το μονοπάτι της συγγραφής. Ακολουθώντας γνώριμες ποιητικές διαδρομές και πειραματιζόμενη με τα είδη του παραμυθιού, του διηγήματος και του στίχου, δηλώνω πως αγαπώ ότι με κάνει να απελευθερώνω το συναίσθημά μου.

Οι «Δέσμιοι Ονείρων» και η «Κύκνεια Αγάπη» είναι τα δύο ποιητικά μου έργα που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Anima.

Λογοτεχνικά μου έργα (ποιήματα, παραμύθια, διηγήματα) έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς  του Ε.Π.Ο.Κ , της Unesco Πειραιώς και Νήσων και στην Ασημένια Σελίδα των Εκδόσεων Εντύποις.

Βιβλία