Ο εχθρός της καλής μαμάς είναι η τέλεια μαμά!

Ο εχθρός της καλής μαμάς είναι η τέλεια μαμά!

Brainy Baby: μια μικρή ιδιοφυΐα γεννιέται, μια οπτικοακουστική εμπειρία που προάγει το λόγο και τη μάθηση.

Όταν γέννησα πριν 2μιση χρόνια τον γιο μου, μαζί με τον γιο μου, γεννήθηκε συγχρόνως και η ανάγκη ύπαρξης μιας “αρκετά καλής μητέρας” (good enough mother, 1973) έννοια που αποδίδεται στον Βρετανό παιδίατρο Ντ.Γ. Ουίνικοτ (D.W. Winnicot).  Αυτό δε που έχω διαπιστώσει μέχρι σήμερα είναι ασφαλώς ότι εχθρός της καλής μαμάς είναι η τέλεια μαμά! Δεν υπάρχει παντοδύναμη μαμά. Είναι ψευδαίσθηση που σε αρκετές περιπτώσεις συντηρούμε και οι ίδιες οι μαμάδες, και εγώ μέσα σε αυτές. Αυτό συμβαίνει κατά κάποιο τρόπο αυτόματα. Η βιολογία της ζωής έρχεται χωρίς εγχειρίδιο.

Για κάποιο διάστημα ο μόνος Άλλος στη ζωή του παιδιού, είναι η Μαμά, με την οποία Συγχωνεύεται.Περιμένει τα πάντα από εκείνη. Και εκείνη αποκλειστικά ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Το βρέφος και η μαμά είναι μια αχώριστη δυάδα κυρίως μέχρι τα 2 έτη,μέχρι την τελική αποκοπή από εκείνη, στάδιο που οδηγεί στην δημιουργία ενός υγιούς και αυτόνομου ενήλικα. Η έννοια της “αρκετά καλής μητέρας”που περιλαμβάνει αυτά τα δύο στάδια, στην ελληνική κοινωνία έχει μια διαφορετική ερμηνεία,  και είναι κατά μεγάλο ποσοστό ενοχική με θυσία και καθημερινό αγώνα τόσο για τη μητέρα, όσο για το παιδί.

Από την προσωπική μου εμπειρία, η γονεϊκότητα είναι και πρέπει να έχει συνεχή εξέλιξη ταυτόχρονη με την ανάπτυξη του παιδιού. Ως μητέρα, προσπαθώ πάντα να βρίσκω ή να επινοώ εργαλεία που αναβαθμίζουν την νοημοσύνη του παιδιού και την ικανότητα του σε δημιουργική μάθηση συνδυάζοντας γνώση και ψυχαγωγία.

Χωρίς να ψάχνω, λοιπόν, όταν το παιδί ακόμα ήταν ενός έτους, ήρθε στα χέρια μου κυριολεκτικά από τύχη, η πολυβραβευμένη αμερικανική σειρά εκπαιδευτικών DVD για μωρά αλλά και παιδιά προσχολικής ηλικίας Brainy Baby  (Baby IQ).Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό προϊόν για παιδιά.

Η παραγωγή της σειράς έγινε σε συνεργασία με την εκστρατεία του National Literacy Trust “Μιλήστε στο μωρό σας” και είναι δεμένη αρμονικά με φανταστική μουσική από την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Σχεδιασμένη με τρόπο που συγκεντρώνει την προσοχή των παιδιών αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστική. Δεδομένου ότι τα μικρά παιδιά κυριολεκτικά  “απορροφούν” πληροφορίες από το περιβάλλον τους σαν σφουγγάρι, φανταστείτε μια τέτοια οπτικοακουστική εμπειρία τι οφέλη μπορεί να έχει στο παιδί.  Στην ουσία κρατούν ενεργή την προσοχή του παιδιού παρέχοντας ερεθίσματα τόσο στο αριστερό όσο και στο δεξί μέρος του εγκεφάλου, παράγοντας τη λεγόμενη “ολιστική” εγκεφαλική λειτουργία που χαρακτηρίζεται από τη συνεργασία των δύο ημισφαιρίων.

Σύμφωνα με την Ιταλίδα παιδαγωγό, Μ. Μοντεσσόρι, το παιδί στα πρώτα χρόνια,“ενσαρκώνει” κυριολεκτικά το περιβάλλον του.  Ο παιδικός νους, βασισμένος στις αισθητηριακές εμπειρίες των πρώτων χρόνων της ζωής του, χτίζει υποσυνείδητα την βάση της νοημοσύνης του. Το παιδί θέλει να γνωρίσει βιωματικά τον πραγματικό κόσμο και με βάση αυτόν διαπλάθει την προσωπικότητα του. Όλα τα ερεθίσματα που προσφέρει κανείς στο παιδί είναι οι αποσκευές για το ταξίδι  στη συνέχεια της ενήλικης ζωής του.

Το IQ (νοημοσύνη) αντιπροσωπεύει το πηλίκο πληροφοριών που φέρει κανείς εκ γενετής. Όμως αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως δεν παραμένει το ίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η γενετική διαδραματίζει ασφαλώς βασικό ρόλο, όμως η επιγενετική πλέον έχει αποδείξει πως γεγονότα και εμπειρίες όπως η εκπαίδευση, η τέχνη, ο αθλητισμός κ.ά δραστηριότητες στη διάρκεια της ζωής του ατόμου, επηρεάζουν το IQ καθώς μεγαλώνει το παιδί. Ζώντας σε έντονους ψηφιακούς καιρούς το καλό με τη σειρά αυτή είναι πως προσαρμόζει την τέχνη με τρόπο που συνυπάρχει δημιουργικά με την τεχνολογία έτσι ώστε  το κάθε παιδί να έχει τα απαιτούμενα εργαλεία για την ανάπτυξη τόσο του εγκεφάλου, όσο και της κοινωνικής του προσωπικότητας.

Η σειρά IQ Baby εισαγάγει στα παιδιά έννοιες που θα συναντάνε στο υπόλοιπο της ζωής του όπως τα χρώματα, τους αριθμούς, τις πρώτες λέξεις, ζώα, έργα τέχνης, σχήματα, κ.ά. Και προσφέρουν σωστές μαθησιακές βάσεις στο παιδί και σημαντικό προβάδισμα στην πορεία του προς τη γνώση.

Μπορείτε να τα ανακαλύψετε και εσείς εδώ και εδώ.

Της Βασιλικής Μαμαλούκου, δημοσιογράφος με ειδίκευση στην Πολιτιστική Διαχείριση, Μητέρα.

Ψυχολογία