Το βασικό μας σύνθημα είναι “Περισσότερα βιβλία για όλα τα παιδιά” και αυτή είναι η κινητήρια δύναμή μας

Το βασικό μας σύνθημα είναι “Περισσότερα βιβλία για όλα τα παιδιά” και αυτή είναι η κινητήρια δύναμή μας

Tην Κα Γερουλάνου την γνώρισα μέσα από τα social media και από την πρώτη στιγμή με κέντρισε ο τρόπος που έγραφε, η σεμνότητά της, το καθαρό της βλέμμα που σπανίζουν στις μέρες μας. Ένας άνθρωπος γνήσιος, ειλικρινής και αστείρευτος.

Με αφορμή το νέο της παραμύθι “Ένας αρκούδος μια φορά” μας παραχώρησε μια αληθινή συνέντευξη από καρδιάς και την ευχαριστούμε θερμά.

Ορμώμενη από τι, ξεκινήσατε να γράφετε παιδικά βιβλία;

Η αγάπη μου για τα παιδιά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία με έκανε να σκεφτώ να γράψω βιβλία για παιδιά. Το πρώτο βιβλίο ήταν το «Αλφαβητάρι του Μουσείου Μπενάκη» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Στη συνέχεια ήρθαν οι «Αριθμοί της Εθνικής Πινακοθήκης», πάλι με τις ίδιες εκδόσεις. Ακολούθησε μία παύση και μετά ήρθε «Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα, με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια», εκδ. Πατάκης και το «Ένας αρκούδος μια φορά» μία συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη και των εκδόσεων Πατάκη.

Ποιο είναι το επάγγελμά σας και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα παιδιά;

Σπούδασα παιδαγωγικά στην Αθήνα και στο δρόμο μου συνάντησα ανθρώπους με την ίδια σπίθα, που με ενέπνευσαν. Τους εμπιστεύτηκα και μαζί ανακαλύψαμε τον μαγικό κόσμο των παιδιών. Η Αμερική ήταν άλλος ένας σταθμός στη ζωή μου και η μουσειοπαιδαγωγική άλλη μια μοναδική διαδρομή. Έτσι, επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποφάσισα να συνδυάσω παιδαγωγική και μουσειακή εκπαίδευση. Ασχολούμαι με τα παιδιά περισσότερο από 33 χρόνια, τα οποία και έχω περάσει στο ίδιο σχολείο, τη Σχολή Μωραΐτη, στο Ψυχικό. Τα τελευταία 18 χρόνια έχω αναλάβει τη διεύθυνση του Νηπιαγωγείου, μια θέση μεγάλης ευθύνης. Είμαι επίσης ιδρυτικό μέλος του Library4all.

Το νέο σας βιβλίο “Ένας αρκούδος μια φορά” τι πραγματεύεται και με αφορμή τι το γράψατε;

Το βιβλίο «Ένας αρκούδος μια φορά» είναι ένα τρυφερό παραμύθι που παρουσιάζει με ένα ευρηματικό τρόπο περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο. Σε όλο το βιβλίο ο αρκούδος είναι ζωγραφιστός. Ζωντανεύει όταν πια έχει βρει την αγκαλιά που αναζητούσε. Στις σελίδες του βιβλίου οι φωτογραφίες των παιχνιδιών δένουν αρμονικά με την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, που κεντάει με το ταλέντο της δισέλιδες εικόνες, δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Είναι μία δυνατή συνεργασία, μία συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη με τις εκδόσεις Πατάκη, που στόχο έχει να γνωρίσει στα παιδιά τους θησαυρούς του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών. Η φιλία του πατέρα μου με την Μαρία Αργυριάδη, συλλέκτρια, ερευνήτρια και δωρήτρια της συλλογής της στο Μουσείο Μπενάκη ήταν η αφορμή να γνωρίσω την ιστορία του αγαπημένου της αρκούδου και να γράψω αυτό το παραμύθι. Με συγκίνησε πολύ αυτή η ιστορία. Ο αρκούδος για την Μαρία ήταν μοναδικός. Για τον δε αρκούδο η Μαρία ήταν η οικογένειά του. Έτσι ο αρκούδος της Μαρίας έγινε και δικός μου, έγινε ο αρκούδος όλων μας τελικά.

Είστε μαμά τριών παιδιών. Όταν ήταν πιο μικρά, πόσο εύκολο ήταν για σας να είστε Working Mom; Νιώθατε ενοχές ότι παραμελείτε τα παιδιά σας όπως οι περισσότερες Working Moms ή νιώθατε ότι συνδυάζατε αρμονικά δουλειά και παιδιά;

Η οικογένεια για μένα είναι κάτι μοναδικό. Με τον σύζυγό μου αποκτήσαμε τρία παιδιά. Δουλειά και μητρότητα, με έκαναν να βλέπω μέσα από τα πράγματα, να εκτιμώ τα μικρά, να παίρνω δύναμη από ένα χαμόγελο. Έμαθα πόσο δυνατή είναι μία αγκαλιά που πολλές φορές είναι γιατριά. Ποτέ δεν ένιωσα ενοχές για το ότι δούλευα. Εάν έχεις ισορροπία, μέτρο, μία δουλειά που να σε γεμίζει και ένα σύζυγο δίπλα σου που να σε καταλαβαίνει και να σε βοηθάει, όλα γίνονται.

Μιλήστε μας για την πρωτότυπη και υπέροχη πρωτοβουλία σας το Library4all, τι ακριβώς είναι και πώς μπορεί κάποιος να σας δωρίσει βιβλία. Τα βιβλία πού προσφέρονται;

Το Library4all είναι μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013, με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μέσω της υποστήριξης και της ενίσχυσης σχολικών βιβλιοθηκών με βιβλία.

Ο ρόλος του είναι να λαμβάνει ενημέρωση για τις ανάγκες των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και εν συνεχεία να τα βοηθά να δημιουργήσουν μία βιβλιοθήκη ή να διευρύνουν την υπάρχουσα συλλογή τους. Τα βιβλία που προσφέρονται προέρχονται από δωρεές ιδιωτών, εταιρειών, εκδοτών, συγγραφέων και άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων.

Εκτός από αυτό, κάθε χρόνο το Library4all διοργανώνει ένα μεγάλο «κύμα βιβλίων», το bookwave. Γίνεται στις αρχές του χρόνου με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη. Εκεί συγκεντρώνονται βιβλία μέσα από book drives, που πραγματοποιούν κυρίως ιδιωτικά σχολεία και άλλοι ιδιωτικοί φορείς, με στόχο να καλύψουν μεγαλύτερο αριθμό σχολείων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουμε προσφέρει περισσότερα από 67.000 βιβλία σε 1.500 βιβλιοθήκες σχολείων στην Αττική και την περιφέρεια. Βιβλία μας έχουν ταξιδέψει στα ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο, στο Κατάρ, στην Τιφλίδα, στο Cambridge και στη Νέα Υόρκη. Επίσης έχουμε δώσει περισσότερα από 70.000 βιβλία που δεν είναι κατάλληλα για σχολικές βιβλιοθήκες σε διάφορους φορείς σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, φροντίζουμε να στέλνουμε βιβλία, κυρίως στην αγγλική και την αραβική γλώσσα, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και σε σχολεία με προσφυγόπουλα.

“Το βασικό μας σύνθημα είναι “Περισσότερα βιβλία για όλα τα παιδιά” και αυτή είναι η κινητήρια δύναμή μας.”

Τι μπορεί να κάνει κανείς για να στηρίξει το Library4all;

Όποιος θέλει να στηρίξει το Library4all έχει την δυνατότητα να το κάνει με κάποιον από τους εξής τρόπους:

  • Να στείλει ένα email στο info@library4all.com με τα στοιχεία του και τι είδους βιβλία θα ήθελε να προσφέρει.
  • Να διοργανώσει σε κάποιον χώρο που θα προτείνει ένα bookdrive, συγκεντρώνοντας καινούρια ή σχεδόν καινούργια βιβλία για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
  • Να κάνει μία χρηματική δωρεά έτσι ώστε να αγοραστούν βιβλία, καθώς οι δωρεές μεταχειρισμένων βιβλίων δεν αρκούν για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.

Προσοχή: τα βιβλία που συγκεντρώνουμε στο Library4all είναι για παιδιά 5 έως 12 ετών. Δεχόμαστε βιβλία που θα ήμασταν και εμείς χαρούμενοι να έχουμε δικά μας. Δεν δεχόμαστε: εγκυκλοπαίδειες, βιβλία δραστηριοτήτων, σχολικά, με αυτοκόλλητα, με ήρωες κινουμένων σχεδίων, βιβλία από εφημερίδες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Για το Library4all θα ήθελα πολύ να έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε πιο γρήγορα στις αιτήσεις που καταφθάνουν συνεχώς. Να αυξήσουμε την οικονομική μας ενίσχυση, ώστε να μπορούμε μέσα σε κάθε κουτί, μαζί με τα σχεδόν καινούρια βιβλία από τις δωρεές ιδιωτών, να έχουμε και ολοκαίνουρια βιβλία που επιλέγουμε και αγοράζουμε εμείς. Τέλος, ελπίζουμε στη συνεργασία με περισσότερους φορείς. Οι συνέργειες είναι πολιτισμός. Όνειρό μας είναι κάποια μέρα να γεμίσουμε με βιβλία τα ράφια των σχολικών βιβλιοθηκών όλης της χώρας.

Για τον αρκούδο μας θα θέλαμε να αγαπηθεί από τα παιδιά όπως τον αγαπάμε και εμείς!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Συνεντεύξεις