Καλόμαθε τον εαυτό σου, σου αξίζει!

Καλόμαθε τον εαυτό σου, σου αξίζει!

Self Retreat!
Ακούω συνεχώς για Retreats· health retreat, yoga retreat, silent retreat, και πάει λέγοντας. Και σκέφτομαι μόνη μου αν έχουμε αναλογιστεί τι σημαίνει στα αλήθεια «retreat». Ποιό είναι το νόημα της λέξης και τι μας δίνει στην ουσία. Ησυχαστήριο για κάποιους, χαλάρωση για άλλους, συγκέντρωση για πολλούς ακόμα.

Και πλάθω στην φαντασία μου ένα retreat με τον εαυτό μου. Ένα self-retreat, έτσι για αλλαγή!

Και φυσικά δίνω βάση στην κυριολεκτική ετυμολογία, όπως πάντα και βλέπω αυτό: Re-Treat.

Και ξαφνικά ανοίγεται μπροστά μου η σκέψη: η ιδέα ενός κεράσματος (treat), εκτός από την τετριμμένη έννοια του ησυχαστηρίου αλλά περικλείοντας την κιόλας, που δίνω εγώ η ίδια στον εαυτό μου, από εμένα για εμένα!

Σκέφτομαι λοιπόν όλα αυτά που θέλω και μπορώ να δωρίσω στον εαυτό μου, όλες τις όμορφες στιγμές που μπορώ να επιλέξω να τον κεράσω, όλα αυτά που μπορώ να κάνω για να πλησιάσω στην εσωτερική μου ηρεμία και γαλήνη.

Είναι απλό, πίστεψε με! Απλό και καθημερινό, δεν σκέφτομαι τίποτα περίεργο και «ψαγμένο», εξάλλου η ομορφιά βρίσκεται πάντα στα απλά, στα οικεία, σ’ αυτά που είναι μπροστά στα μάτια μας, σ’ αυτά που μάθαμε να θεωρούμε δεδομένα και να τα αγνοούμε…

Στο δικό μου Self-Retreat λοιπόν κυριαρχεί η αγάπη για εμένα κι η διάθεση μου να με φροντίσω· ουσιαστικά, όχι επιφανειακά.

Ξεκινώ από το να μιλάω όμορφα στον εαυτό μου, γιατί άλλωστε ακούω πρώτη αυτά που λέω, να υπολογίζω τα όρια μου και τις δυνάμεις μου και να μην τα υπερβαίνω στην αέναη τρεχάλα που κάποτε διδάχτηκα και που τελικά συνειδητοποιώ δεν τελειώνει ποτέ! Ξεκινάω εκφράζοντας την εκτίμηση στον εαυτό μου και την ευγνωμοσύνη μου για όσα καταφέρνω λεκτικά.

Αυτό που εγώ ονομάζω self-retreat είναι η δική μου ιεροτελεστία. Είναι η ώρα μου. Γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνω ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο (όχι ντους) όταν είμαι μόνη στο σπίτι, βάζοντας την χαλαρωτική μου μουσική να παίζει, και χαμηλώνοντας τα φώτα. Κλείνω για λίγο τα μάτια κι απολαμβάνω.  Όταν βγώ από μπάνιο τυλίγομαι στο αφράτο μπουρνούζι μου, ή φοράω ένα απαλό βαμβακερό μακρύ t-shirt και αράζω!

Ναι, όπως το κατάλαβες! Αράζω! Στο αγαπημένο μου μέρος του σπιτιού – γιατί είμαι σίγουρη πως έχουμε όλοι ένα τέτοιο – αράζω, ανάβω ένα κερί κατά προτίμηση αρωματικό και πίνω το τσάϊ μου (ζεστό η παγωμένο αναλόγως εποχής και διάθεσης) αργά και νωχελικά, αδειάζοντας το μυαλό μου. Χαρίζω στον εαυτό μου την δυνατότητα να σταματήσει να σκέφτεται και να βρίσκει λύσεις, και τον αφήνω ελεύθερο να παρασυρθεί από τις αισθήσεις: να μυρίσω, να γευτώ, να ακούσω, να δω, να αισθανθώ.

Κάτι άλλο που κάνω σαν μέρος του self-retreat μου είναι οι αγαπημένες μου πρωινές βόλτες.  Ω, ναι! Αγαπώ να βλέπω τον ήλιο να ανατέλλει, τα χρώματα του ουρανού τόσο νωρίς το πρωί και να νιώθω το σώμα μου να ξυπνάει, να ενεργοποιείται έτοιμο να υποδεχτεί την ημέρα που ανοίγεται μπροστά μου. Στο τέλος της βόλτας μου κλείνω με βαθιές ανάσες και χαρίζω στον εαυτό μου το δώρο του οξυγόνου. Και συνεχίζω…

Φυσικά σε όλη αυτήν την διαδικασία για μένα είναι δύο τα ζητούμενα. Το πρώτο είναι να καταφέρω να ξεφύγω από την πιεστική καθημερινότητα, από το τρέξιμο και το κυνήγι, από την δουλειά, την ανησυχία και τις σκέψεις που με απασχολούν συνήθως, να αφεθώ στο φυσικό μου σώμα και να επιτρέψω στο πνεύμα (όχι τον εγκέφαλο) να υπάρξει. Το δεύτερο ζητούμενο για μένα – και κομματάκι πιο δύσκολο θα το παραδεχτώ – είναι να δεσμευτώ ότι αυτά τα δώρα θα τα χαρίζω στον εαυτό μου με αγάπη, και ότι θα δημιουργήσω το χρονικό «χώρο» να τα απολαμβάνω σε τακτά χρονικά διαστήματα! Κυριολεκτικά!

Για παράδειγμα, την ιεροτελεστία του μπάνιου την εφαρμόζω μία φορά την εβδομάδα, κάνοντας χρόνο στο πρόγραμμα μου, όπως για παράδειγμα θα έβαζα ένα ραντεβού. Ε, καλά δύο ραντεβού.  Τις βόλτες μου τις απολαμβάνω κάθε δεύτερη μέρα, και φυσικά με ομορφιά μιλώ κάθε μέρα, ή τουλάχιστον το προσπαθώ! Γιατί το αξίζω!

Αξίζω να με φροντίζω και να προσέχω, να με «κερνάω» αυτά που ποθώ κι αυτά που χρειάζομαι· αξίζω να μου δίνω χρόνο και προτεραιότητα · αξίζω να με αγαπώ και να μου φέρομαι όπως θέλω να μου φέρονται οι άλλοι: με αγάπη και σεβασμό!

Extra Tip: αν έχεις οικογένεια με παιδιά ζήτα από τον σύντροφο σου μία φορά την εβδομάδα να πάει εκείνος τα παιδιά στις δραστηριότητες, ή ένα σινεμά, ή κάποιο playdate κι εξασφάλισε έτσι το διωράκι για τον εαυτό σου. Μην ξεχνάς: κι εκείνος χρειάζεται κάτι αντίστοιχο, οπότε άλλη μέρα θα είναι η σειρά σου!

της Χριστιάνα Γερμανού, MSc

Ψυχοθεραπεία / Συμβουλευτική / Ρέικι Συμβουλευτική Οικογένειας – Γονέων / Ευ Ζην

Βιογραφικό:
Η Χριστιάνα Γερμανού είναι ψυχολόγος με πτυχίο Ψυχολογίας (BSc) από το University of La Verne, California και μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Συμβουλευτική Ψυχολογία με Γνωστική Συμπεριφοριστική προσέγγιση (CBT Cοunselling) από το Teesside University.
Με εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία Gestalt, την διαχείρηση εξαρτήσεων, και την υπογονιμότητα, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την οικογένεια -ζευγάρι, γονείς – και παράλληλα με τις ατομικές συνεδρίες κι ομιλίες, συντονίζει ομάδες και σεμινάρια πάνω σε θέματα που απασχολούν όλους τους γονείς αλλά κι όλους μας στην καθημερινότητα. Είναι μέλος Ευρωπαϊκών οργανισμών ψυχολογίας και συνεργάζεται με μεγάλα κέντρα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κι ιδιώτες ιατρούς.

Στόχος της είναι η ισορροπία κι η ολιστική ευημερία του ατόμου, το ευ ζην στην πράξη, κι αρθρογραφεί καθημερινά στην προσωπική της ιστοσελίδα www.rootsandroutes.gr.

Ψυχολογία