Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε με τα παιδιά σας!

Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε με τα παιδιά σας!

ΑΝΕΒΑ ΕΠΙΠΕΔΟ

Γεια! Με λένε Σερ-Νικ-Ανίκητο-Υπέρ-Σούπερ-Ιππότη!

Αυτό το όνομα μου έδωσε ο μικρός Νίκος. Είμαι ο χαρακτήρας του στις ΣΟΥΠΕΡ-ΙΠΠΟΤΟΜΑΧΙΕΣ, το διάσημο παιχνίδι για κινητά και τάμπλετ.

Παίζουμε;

Τι χρειάζεται να έχεις για να “ανέβεις επίπεδο”;

Να αποδείξεις πόσο δυνατός είσαι σε μια συναρπαστική αναμέτρηση ή κάτι τελείως διαφορετικό;

Ανέβα επίπεδο είναι ο τίτλος του νέου παιδικού βιβλίου του Αντώνη Παπαθεοδούλου, σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Σερ-Νικ-Ανίκητος-Υπέρ-Σούπερ-Ιππότης, ο ήρωας του βιντεοπαιχνιδιού Σούπερ-Ιπποτομαχίες που παίζει ο μικρός Νίκος. Ο Σερ-Νικ-Ανίκητος-Υπέρ-Σούπερ-Ιππότης είναι πολύ δυνατός καθώς έχει φτάσει μετά από πολλές δοκιμασίες στο επίπεδο 99. Για να φτάσει στο επίπεδο 100 χρειάζεται να αναμετρηθεί με έναν νέο Ιπποτομαχητή. Όταν ανακαλύπτει πως ο αντίπαλός του Φόβος-και-Τρόμος-Σούπερ-Μαχητής-Τζον δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, ο Σερ-Νικ παίρνει μια “γενναία” απόφαση.

Ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου αντλεί έμπνευση από τον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τους ρωμαλέους ήρωες και τις χιλιάδες δοκιμασίες για να διηγηθεί μια πρωτότυπη ιστορία που λαμβάνει χώρα σ’ έναν εικονικό κόσμο αλλά προβάλλει ένα πολύ αληθινό μήνυμα.

Η Ελληνίδα υποψήφια για το Hans Christian Andersen Award 2020 στην κατηγορία της εικονογράφησης Ίρις Σαμαρτζή “παίζει” μοναδικά με τις ψηφιδωτές φιγούρες, τα πολλαπλά επίπεδα και τη γενικότερη αισθητική των video games, και δημιουργεί εικόνες που συμπληρώνουν αρμονικά την αφήγηση.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΠΛΕ ΚΥΚΛΟΥ

“Ένα βιβλίο για την πιο σπουδαία ουσία του πλανήτη: ΤΟ ΝΕΡΟ!”

Προσοχή!!

Το ΒΙΒΛΙΟ αυτό είναι ΜΥΣΤΙΚΟ
και αυτό ακριβώς είναι…
το πρόβλημά του!

Τι τέλεια που θα ήταν να γνώριζαν όλοι
όσα κρύβει στις σελίδες του.

Ανοίξτε το κι ακολουθήστε μας σε ένα ταξίδι
ως το Αρχηγείο του ΜΠΛΕ ΚΥΚΛΟΥ.

Και όσα θα μάθετε, αποκαλύψτε τα σε όλους σας τους φίλους.
Μόνο έτσι θα μεγαλώσει ο κύκλος των ανθρώπων που γνωρίζουν, μελετούν και προστατεύουν
το πιο πολύτιμο αγαθό στη Γη: ΤΟ ΝΕΡΟ.

Η επιστημονική ομάδα του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τη Δέσπω Φάττα-Κάσινου, συμπράττει με τους βραβευμένους δημιουργούς Αντώνη Παπαθεοδούλου και Ίρις Σαμαρτζή για τη δημιουργία ενός εικονογραφημένου βιβλίου γνώσεων με θέμα το νερό.

Το “Μυστικό Βιβλίου του Μπλε Κύκλου” σκοπό έχει να μη μείνει μυστικό, αλλά μέσα από εικόνες και απλά παραδείγματα να δείξει σε όσο περισσότερα παιδιά μπορεί τις ιδιότητες που κάνουν το νερό πολύτιμο, τον κύκο του στη φύση αλλά και στην πόλη και τους τρόπους που ολοένα ανακαλύπτουν οι επιστήμονες για να αφαιρούν τους ρύπους, ώστε να μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων. Να κάνει και τα παιδιά μέλη της “Κοινωνίας του Αέναου Μπλε Κύκλου”, της Blue Circle Society, μιας πραγματικής ομάδας νέων επιστημόνων και ερευνητών ταγμένων να καθαρίζουν, να προστατεύουν και να φροντίζουν το πιο πολύτιμο αγαθό στη Γη.

Για την έκδοση συνεργάστηκαν επίσης οι ερευνήτριες του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας Ειρήνη Μιχαήλ-Κορδάτου, Λήδα Ιωάννου-Ττόφα και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νηρέα Κώστας Μιχαήλ.

Όπως δηλώνει στην εισαγωγή του βιβλίου η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Δέσπω Φάττα-Κάσινου, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή: “μπόρεσαν να μεταφέρουν δημιουργικά όλα τα τεχνικά, δύσκολα και ακαταλαβίστικα περί ‘νερολογίας’ σε ένα βιβλίο γνώσεων”.

Το Μυστικό Βιβλίο του Μπλε Κύκλου μπορεί να αξιοποιηθεί και ως εκπαιδευτικό υλικό στα σχολεία.

Παπαθεοδούλου Αντώνης


Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε κινούμενο σχέδιο και εργάζεται στη διαφήμιση. Από το 1999 γράφει και μεταφράζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά.
Βιβλία του έχουν βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού Διαβάζω, το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY), το Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλών Public κ.ά.
Το βιβλίο Ένα Τελευταίο Γράμμα που δημιούργησε με την Ίριδα Σαμαρτζή απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016. Πολλά βιβλία του έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες των White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου επί σειρά ετών.
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, σουηδικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γαλικικά, καταλανικά, κινεζικά, κορεατικά και ιαπωνικά, κι έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και το κουκλοθέατρο.

Περισσότερα για τον ίδιο και τα βιβλία του στο www.antonispapatheodoulou.com.

Σαμαρτζή Ίρις


Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφιστική και Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου-διακόσμηση στη Σχολή Βακαλό, από όπου αποφοίτησε με υποτροφία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια παιδικής ζωγραφικής και δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση. Ασχολείται από το 2004 με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και πολλά βιβλία της έχουν βραβευτεί.

Το 2012 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου Οι καλοί κι οι κακοί πειρατές. Το 2014 το βιβλίο Οδύσσεια, η πολυμήχανη ιστορία της Μ. Αγγελίδου αναγράφηκε στους τιμητικούς πίνακες του ΙBBY HONOUR LIST για την εικονογράφησή του. Το 2015 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου για το βιβλίο της Α. Δαρλάση Το Παλιόπαιδο. To 2016 εικονογράφησε το βιβλίο Ένα Τελευταίο Γράμμα του Αντώνη Παπαθεοδούλου, το οποίο απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016, και το Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… της Α. Πιπίνη, το οποίο κέρδισε Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου. Το 2017, βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο και Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου για το βιβλίο του Σ. Τριβιζά Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο. Παράλληλα, διδάσκει εικαστικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το 2018 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της για το παγκόσμιο βραβείο εικονογράφησης για παιδιά και νέους Hans Christian Andersen 2020.

Αναζητήστε τα σ’ όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.epbooks.gr.

Βιβλία