Τα παιδιά εθίζονται στις ηλεκτρονικές συσκευές γιατί παραδειγματίζονται από τους γονείς τους

Τα παιδιά εθίζονται στις ηλεκτρονικές συσκευές γιατί παραδειγματίζονται από τους γονείς τους

Κάθε φορά που συναντιέμαι με γονείς ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα προς συζήτηση είναι ο Εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Και εδώ κάνω την εξής ερώτηση «πόσες ώρες τη μέρα ασχολείστε εσείς με το κινητό, το tablet ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας;» Και η απάντηση συνήθως είναι «καλά τώρα τι συζητάμε, εγώ ξέρω το ελέγχω εξάλλου είναι και κομμάτι της δουλειάς μου, μιλάω σε ομαδικές συζητήσεις με συναδέλφους, βλέπω mail, ενημερώνομαι και απαντώ σε διαφορά ζητήματα που προκύπτουν», και η κουβέντα μας συνεχίζεται «δηλαδή όταν βλέπετε όλοι μαζί μια ταινία, όταν τρώτε τα κινητά, τα tablet που είναι;» Απάντηση «τι εννοείς να δούμε ταινία; Ο καθένας μας βλέπει οι θέλει στο δωμάτιο του και σπάνια τρώμε μαζί»…  και η κουβέντα κάπως έτσι συνεχίζεται, με γονείς να αναρωτιούνται γιατί τα παιδιά τους έχουν εθισμό με το internet…γιατί απλά δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν και οι ίδιοι. Υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια που ισχύει για όλα τα παιδιά του πλανήτη …

«Τα παιδιά δεν μαθαίνουν από τα λόγια μας, αλλά από τις πράξεις μας, τα παιδιά μας μιμούνται, είναι ο καθρέφτης μας».

Και βέβαια η καθημερινότητα όλων μας έχει αλλάξει, το internet είναι απαραίτητο για τις δουλειές μας, όμως παν μέτρον Άριστον. Όλοι, μικροί μεγάλοι μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη και τις ευκολίες της τεχνολογίας. Ακόμα και το χρονόμετρο βοηθάει σε μικρές ηλικίες για να μην υπάρχουν τσακωμοί, «μαμά δεν πέρασε η ώρα, άσε με λίγο ακόμα …». Δεν υπάρχει λόγος όμως το κινητό να είναι προέκταση του χεριού μας και να μην μπορούμε να το αποχωριστούμε καθόλου. Να υπάρχουν ενήλικες με ορθοπεδικά θέματα στο χέρι, νευρικότητα, ένταση και διάσπαση προσοχής, από τις συνεχόμενες ενημερώσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από μηνύματα και κλήσεις.
Για να υπάρχει μια ισορροπημένη χρήση βοηθάει πολύ να υπάρχουν κανόνες για όλα τα μέλη της οικογένειας, χωρίς εξαιρέσεις. Όπως για παράδειγμα τα κινητά και τα tablet να βρίσκονται πάντα μακριά από το τραπέζι την ώρα των γευμάτων. Η οικογένεια όταν κάθεται στο τραπέζι να φάει, συζητάει, μοιράζεται τα νέα της ημέρας, γελάει, ανταλλάσσει απόψεις, τα μέλη της χτίζουν δεσμούς. Καλό είναι να μη μας βλέπουν τα παιδιά σε κάθε δωμάτιο που πηγαίνουμε στο σπίτι να έχουμε και το κινητό δίπλα μας. Όταν μιλάμε μαζί τους ακόμα και να χτυπήσει τηλέφωνο ή μήνυμα δεν το βλέπουμε καθόλου. Η προσοχή μας είναι στραμμένη επάνω τους. Έτσι τους δείχνουμε ότι μας ενδιαφέρει αυτό που μας λένε, ότι απολαμβάνουμε την κουβέντα και ότι έχουν προτεραιότητα στη ζωή μας. Άρα και εκείνα δεν θα κοιτούν την οθόνη του δικού τους κινητού ή tablet όταν τους μιλάμε. Καλλιεργείται ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοεκτίμηση.

Όταν γυρνάμε σπίτι μας δεν λέμε «κάτσε να παίξω λίγο στο κινητό να χαλαρώσω» δεν χαλαρώνουμε με την εικονική πραγματικότητα. Μπορούμε να καθίσουμε μαζί τους, να μιλήσουμε για τα νέα της ημέρας και να μαγειρέψουμε κάτι, να πάμε για περπάτημα, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να παίξουμε ένα επιτραπέζιο, να δούμε μια ταινία μαζί, όχι να βάλουμε την ταινία και εμείς να απαντάμε στο κινητό ή να βλέπουμε βιντεάκια.

Τα παιδιά βαριούνται, δυσανασχετούν και προτιμούν να ασχοληθούν με το κινητό τους και να χαθούν μέσα στον κόσμο του internet, γιατί απλά ο δικός τους κόσμος δεν έχει το ενδιαφέρον που θα ήθελαν. Όταν υπάρχουν δεσμοί ισχυροί και καλή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια τα παιδιά δεν θα απομονωθούν γιατί θα περνάνε καλά στην καθημερινότητα τους και δεν θα ψάχνουν τρόπους να κρυφτούν από αυτή.

Ας φτιάξουμε μια ενδιαφέρουσα και απολαυστική καθημερινότητα για εμάς και τα παιδιά μας, ας τους δείξουμε τις ομορφιές και τις χαρές της ζωής, ας τα μάθουμε να ζούνε και να αγαπήσουν τον πραγματικό κόσμο για να μην ψάχνουν τρόπους να απομονωθούν από αυτόν.

Σοφία Λίναρη
Σύμβουλος ψυχικής υγείας
www.happinesstherapy.gr
FB. Sofia linari happinesstherapist
Τηλ. 6948579944

Ψυχολογία