Τα παιδιά δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!

Τα παιδιά δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!

Πολύ συχνά με ρωτάτε, στα σεμινάρια και στις σχολές γονέων που κάνουμε μαζί, για την τιμωρία. Με ρωτάτε αν χρειάζεται η τιμωρία, και πώς θα πειθαρχήσουν τα παιδιά χωρίς αυτήν. Η απάντηση μου είναι σταθερά η ίδια. Δεν πιστεύω στην τιμωρία γιατί δεν μαθαίνει τίποτα απολύτως στα παιδιά. Πιστεύω στα όρια, στις φυσικές και λογικές συνέπειες των πράξεων μας, στην επικοινωνία και την αγάπη. Πιστεύω σε έναν γονέα εκπαιδευτή/προπονητή ζωής, που μέσα από την αγάπη και τον σεβασμό μεγαλώνει παιδιά με αυτοεκτίμηση!

Κι έτσι το βιβλίο που έφτασε στα χέρια μου πριν λίγες μέρες ήρθε να επιβεβαιώσει ακριβώς αυτό! «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!», ένα βιβλίο οδηγός για το πώς να μεγαλώσετε συνεργάσιμα, ευγενικά και γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιά, από την Sarah Ockwell-Smith. Η συγγραφέας είναι μαμά τεσσάρων παιδιών, με σπουδές ψυχολογίας, ψυχιατρικής και μαιευτικής, ασχολείται με την λεγόμενη «ήπια διαπαιδαγώγηση» (gentle parenting) και αρθρογραφεί για θέματα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών.

Πρέπει να σας πω ότι το ρούφηξα κυριολεκτικά, καθώς προτείνει μία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο πως να μεγαλώσουμε παιδιά χωρίς τιμωρία, ξεχνώντας ό,τι μπορεί να ίσχυε παλιά, πετώντας από το κεφάλι μας τις ιδέες που «αμάσητα» έχουμε καταπιεί και υιοθετώντας μια νέα στάση στην λεγόμενη πειθαρχία.

Η συγγραφέας προτείνει μία μέθοδο που βασίζεται στην αγάπη, τον σεβασμό και την επικοινωνία με το παιδί μας, με όρια και χωρίς όρους. Προτείνει να δουλέψουμε μαζί με το παιδί. Μας καθοδηγεί βήμα-βήμα, σε 15 σύντομα κεφάλαια, ώστε να κατανοήσουμε το δικό μας στόχο ως γονείς, την ψυχολογία και τις ικανότητες του παιδιού ανά ηλικία, τα συναισθήματα, τις δυσκολίες και τις συμπεριφορές και των δύο πλευρών, τι μπορούμε να προσδοκούμε σε κάθε περίπτωση και πως να εφαρμόσουμε την ήπια διαπαιδαγώγηση. Εξηγεί γιατί η τιμωρία δεν δουλεύει, και δεν θα δουλέψει ποτέ μαρκοπρόθεσμα, αλλά και γιατί λογικά δουλεύει η ήπια διαπιαδαγώγηση. Ο γονέας γίνεται εκπαιδευτής/διδάσκαλος και το παιδί μαθητής/συνεργάτης. Γι’ αυτόν τον λόγο και το βάζω στην λίστα μου με τα βιβλία οδηγούς!

Είναι απλά γραμμένο, κατανοητό και σαφές· με άλλα λόγια πρακτικό, για όλους τους γονείς που ψάχνουν απαντήσεις και λύσεις στην καθημερινότητα.

Μέσα στο πλαίσιο που η ίδια προτείνει, η συγγραφέας μας λέει ότι «Τα πέντε βήματα προς την αποτελεσματική, ήπια πειθαρχία συνδέονται με ΗΠΙΕΣ τακτικές:

 • Ηρεμία
 • Προσδοκίες ρεαλιστικές
 • Ισχυρή σύνδεση με το παιδί
 • Επίγνωση κι έλεγχος συναισθημάτων
 • Σαφής εξήγηση και καλό παράδειγμα

Δίνει λύσεις σε συμπεριφορές όπως:

 • Γκρίνια και Κλάμα
 • Βίαιη κι απρεπή συμπεριφορά
 • Ανυπακοή κι άρνηση σε κάθε εντολή
 • Αγένεια
 • Ψέμματα
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Το «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν» είναι ένα βιβλίο που συστήνω σε όλους τους γονείς, και βέβαια στις σχολές γονέών μου, γιατί ως ψυχολόγος αναγνωρίζω την επιστημονική του βάση κι ως μαμά κι εγώ η ίδια μπορώ να αντιληφθώ την πρακτική του εφαρμογή. Επίσης καλύπτει ηλικιακά όλο το φάσμα από την νηπιακή ηλικία μέχρι και την εφηβεία.

Είναι ένα βιβλίο που κάνει την θεωρία πράξη, για να μπορέσουν να την κάνουν κι όλοι οι γονείς που αναζητούν λύσεις για την ανατροφή των παιδιών τους!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, και μπορείτε να το βρείτε στο www.dioptra.gr, να το παραγγείλετε online, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία!

Με αγάπη,
της Χριστιάνα Γερμανού, MSc

 

 

 

 

Ψυχοθεραπεία / Συμβουλευτική / Ρέικι Συμβουλευτική Οικογένειας – Γονέων / Ευ Ζην

Βιογραφικό:
Η Χριστιάνα Γερμανού είναι ψυχολόγος με πτυχίο Ψυχολογίας (BSc) από το University of La Verne, California και μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Συμβουλευτική Ψυχολογία με Γνωστική Συμπεριφοριστική προσέγγιση (CBT Cοunselling) από το Teesside University.
Με εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία Gestalt, την διαχείρηση εξαρτήσεων, και την υπογονιμότητα, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την οικογένεια -ζευγάρι, γονείς – και παράλληλα με τις ατομικές συνεδρίες κι ομιλίες, συντονίζει ομάδες και σεμινάρια πάνω σε θέματα που απασχολούν όλους τους γονείς αλλά κι όλους μας στην καθημερινότητα. Είναι μέλος Ευρωπαϊκών οργανισμών ψυχολογίας και συνεργάζεται με μεγάλα κέντρα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κι ιδιώτες ιατρούς.
Στόχος της είναι η ισορροπία κι η ολιστική ευημερία του ατόμου, το ευ ζην στην πράξη, κι αρθρογραφεί καθημερινά στην προσωπική της ιστοσελίδα www.rootsandroutes.gr.

Βιβλία ενηλίκων Ψυχολογία