Τα παιδιά δε θέλουν δεκάδες δραστηριότητες, θέλουν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους!

Τα παιδιά δε θέλουν δεκάδες δραστηριότητες, θέλουν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους!

Ακολουθώντας και εγώ το σύγχρονο μοτίβο της ψαγμένης και απολύτως ενημερωμένης μαμάς,ήθελα τα παιδιά μου να έχουν όμορφες και δημιουργικές δραστηριότητες στον ελεύθερό μας χρόνο,στη βόλτα μας. Σαν παιδαγωγός πάντα φρόντιζα να ξέρω τα διάφορα εργαστήρια,παραστάσεις κτλ.που διοργανώνονταν γύρω μας. Και κάπου εκεί ξεκίνησε το κυνηγητό του χρόνου, να τα προλάβουμε όλα γιατί όλα είχαν γνώση και ερεθίσματα να μας προσφέρουν. Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν υπερβολική στη συχνότητα αλλά έκανα ένα μεγάλο λάθος που φρόντισε να μου υποδείξει η μικρή μου κόρη 4 ετών.

Δεν ρώτησα ποτέ τι θα της άρεσε να κάνουμε μαζί στον λίγο χρόνο που είχαμε στην διάθεσή μας. Και έτσι μια μέρα περιμένοντας στην ουρά ενός θεάτρου την σειρά μας να βρούμε τις θέσεις μας, εκείνη με τράβηξε από το χέρι και μου είπε “μαμά μπορούμε να πάμε στο σπίτι τώρα και να φτιάξουμε εκείνο το κέικ που μου είχες υποσχεθεί;”. Όταν της εξήγησα ότι θα το κάναμε όταν θα επιστρέφαμε είδα το λάθος μου.Μετά σίγουρα δεν θα είχαμε χρόνο και εκείνη φαινόταν κουρασμένη από όλο αυτό το κυνηγητό του χρόνου. Φυσικά και επιστρέψαμε στο σπίτι και κάναμε αυτό ακριβώς που της είχα υποσχεθεί, να μαγειρέψουμε μαζί οι δυο μας.

Πολλές φορές οι ενοχές μας για τον λιγοστό ποιοτικό χρόνο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας, μας οδηγούν στο να επιλέγουμε δραστηριότητες για να παίξουν τα παιδιά μας δημιουργικά, μαθαίνοντας αλλά χωρίς εμάς, γιατί αυτό μας φαίνεται κάποιες φορές κουραστικό.Τα παιδιά όμως θέλουν τις περισσότερες φορές να κάνουν πράγματα μαζί μας, να μας νιώθουν κοντά τους. Η χρυσή λύση είναι σε ό,τι επιλέγουμε να κάνουμε με τα παιδιά να έχουμε και εμείς ένα ρόλο συμμετοχής, να νιώθουν ότι είμαστε εκεί και περνάμε καλά μαζί του. Εκπαιδευτικά ερεθίσματα μπορούν να δοθούν στο παιδί ακόμα και αν μαγειρέψετε μαζί ή το αφήσετε να σας βοηθήσει σε μικρές καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Ποιοτικός χρόνος για τα παιδιά σημαίνει μαζί με τα παιδιά.

της Αφροδίτης Βοργιά παιδαγωγού και ιδιοκτήτρια του παιδότοπου The friends of Nemo.

Σκέψεις