Εργαζόμενες μαμάδες μην έχετε τύψεις, κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε!

Εργαζόμενες μαμάδες μην έχετε τύψεις, κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε!

Γράμμα στις εργαζόμενες μαμάδες: Μην έχετε τύψεις!

Όλο και περισσότερες μαμάδες αποφασίζουν να βγουν στην αγορά εργασίας και να συνεισφέρουν κι εκείνες οικονομικά στο νοικοκυριό. Όμως η απόφαση αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από τύψεις και ενοχές. Συχνά αισθάνονται ότι εγκαταλείπουν τα παιδιά τους. Φυσικά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και το να δουλεύει μια μαμά δεν είναι κάτι που την κάνει κακιά ή μια μητέρα που δεν ενδιαφέρεται και θέλει απλώς να φεύγει απ’ το σπίτι για να ησυχάζει. Μια εργαζόμενη μαμά – blogger αποφάσισε να βάλει τέλος στις ενοχές που νιώθει η ίδια αλλά και εκατομμύρια μαμάδες ανά τον κόσμο.

Γράμμα στις εργαζόμενες μαμάδες: Μην έχετε τύψεις!

«Κάνεις καταπληκτική δουλειά. Ξέρω πως έχεις ανάγκη να το ακούσεις. Το να είσαι μακριά απ’ τα παιδιά σου δεν είναι εύκολο. Αντίθετα, είναι ό,τι δυσκολότερο μπορεί να κάνει μια μαμά. Το ξέρω γιατί είμαι σαν και σένα.

Οι ενοχές των εργαζόμενων μαμάδων είναι πραγματικές. Τις νιώθω κι εγώ. Ξέρουν τα παιδιά μου ότι τα αγαπάω; Τους το δείχνω όσο πρέπει; Τα παραμελώ;

Δεν είσαι μόνη. Εκατομμύρια μαμάδες σε όλο τον κόσμο είναι όπως εσύ, δυναμικές, αποφασισμένες, μαμάδες που εργάζονται σκληρά για να συνεισφέρουν στο νοικοκυριό και να προσφέρουν στην οικογένειά τους. Ξέρω ότι πολλές φορές νιώθεις πως δεν μπορείς να νικήσεις. Νιώθεις ότι αν πετύχεις στη δουλειά σου, θα αποτύχεις στο σπίτι. Νιώθεις πως ό,τι κάνεις μακριά απ’ τα παιδιά, είναι ένα δίλημμα ανάμεσα στους στόχους σου και στο αν θα τα εγκαταλείψεις. Περιμένεις πώς και πώς να περάσεις χρόνο μαζί τους ενώ ταυτόχρονα εύχεσαι να έρθει γρήγορα η ώρα του ύπνου για να μπορέσεις να πλύνεις τα πιάτα, να μαζέψεις τα παιχνίδια τους απ’ όλο το σπίτι, να ετοιμάσεις τα πάντα για την επόμενη μέρα και να κοιμηθείς- όσο προλάβεις. Είσαι στο πόδι από τη στιγμή που ξυπνάς μέχρι τη στιγμή που ξαναξαπλώνεις στο κρεβάτι το βράδυ. Εύχεσαι η μέρα να είχε 36 ώρες, και όχι 24, γιατί πολύ απλά ποτέ δεν είναι αρκετές.

Δεν είσαι μόνη όταν βλέπεις ότι έχεις στην μπλούζα σου λεκέδες από τον εμετό του μωρού, που γεμίζεις μπουκάλια με γάλα για να μην πεινάσει ποτέ, δεν είσαι η μόνη που πίνεις την τρίτη κούπα καφέ για να “βγάλεις” τη μέρα γιατί το βράδυ ο μικρός σε ξύπνησε πέντε φορές. Δεν είσαι η μόνη όταν χαζεύεις τις φωτογραφίες των παιδιών στο κινητό σου και αναρωτιέσαι τι κάνουν αυτή τη στιγμή που είναι μακριά σου. Δεν είσαι η μόνη που έχασες τα πρώτα βήματα του παιδιού ή την πρώτη του λεξούλα, επειδή δεν ήσουν εκεί. Νιώθεις αποτυχημένη όταν χάνεις τέτοιες στιγμές από τη ζωή του. Δεν είσαι μόνη όταν αναρωτιέσαι αν παίρνεις τις σωστές αποφάσεις ως μητέρα, αν είσαι αρκετή ως μητέρα. Δεν είσαι μόνη…

Αυτή είναι η μέρα μιας εργαζόμενης μαμάς…

Δεν είσαι μόνη όταν πας στο σούπερ μάρκετ, μαγειρεύεις το φαγητό της επόμενης μέρας, πλένεις τα πιάτα, βάζεις ατελείωτες μπουγάδες, σηκώνεσαι ξημέρωμα για να σιδερώσεις, καθαρίζεις όλο το σπίτι τις Κυριακές και είσαι υπεύθυνη για όλο το νοικοκυριό. Και φυσικά εκτός απ’ αυτά, πρέπει να δουλέψεις και να περάσεις χρόνο με τα παιδιά σου. Δεν είσαι μόνη όταν προσπαθείς να ξεκουράσεις το σώμα και το μυαλό μετά από άλλη μια εξαντλητική ημέρα. Η δουλειά μιας μάνας δεν τελειώνει ποτέ. Το ξέρεις καλύτερα απ’ τον καθένα.

Δεν είσαι μόνη όταν παίζεις με τα παιδιά σου, όταν τα νανουρίζεις, τα παρηγορείς και προσπαθείς να τους διδάξεις ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Όλα αυτά, τα κάνεις καθημερινά. Διώχνεις φαντάσματα, τραγουδάς παιδικά τραγούδια, διαβάζεις πέντε φορές το ίδιο παραμύθι κάθε βράδυ. Νιώθεις ευλογημένη για τον χρόνο που περνάτε μαζί και με κάθε ευκαιρία τους θυμίζεις πόσο πολύ τα αγαπάς.

Μαμά, να ξέρεις πως φτιάχνεις τον κόσμο για τα παιδιά σου.

Τους δίνεις καθημερινά το σωστό παράδειγμα και τους δείχνεις ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα αν προσπαθεί, να ισορροπεί μεταξύ της δουλειάς και της οικογένειας. Σίγουρα πρέπει να κάνεις πολλές θυσίες, αλλά τα παιδιά ξέρουν ότι τα αγαπάς και ξέρουν πως δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου καθημερινά.

Κάποια μέρα θα καταλάβουν ότι όλα τα έκανες για τη δική τους ευτυχία.

Λένε ότι όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, τα πάντα γίνονται ευκολότερα,ότι τώρα είναι οι πιο δύσκολες αλλά και οι πιο απολαυστικές μέρες. Γι΄ αυτό, ας τις ζήσουμε γιατί μετά θα τις αναπολούμε.

Είσαι καλή μητέρα!

Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς.

Σε καταλαβαίνουμε όλες μας.»

Πηγή

Σκέψεις