Αν μου δίναν ένα άλογο μαύρο και μου λέγαν το δρόμο μου να βρω…

Αν μου δίναν ένα άλογο μαύρο και μου λέγαν το δρόμο μου να βρω…

Αν, Δημητρούκα Αγαθή, εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο»

Αν μου δίναν ένα άλογο μαύρο

Και μου λέγαν το δρόμο μου να βρω…

Αν μου δίναν κλωστές να κεντήσω

Και μου λέγαν τον κόσμο να ντύσω…

Αν μου δίναν τις πίκρες τους όλοι

Και μου λέγαν να χτίσω μια πόλη…

Το «Αν», σύμφωνα με την Αγάθη Δημητρούκα, είναι οι στίχοι ενός τραγουδιού από τις θρυλικές «Διφωνίες» του Μάνου Χατζιδάκι, που είχε ακουστεί σε συναυλίες, αλλά δεν είχε δισκογραφηθεί, καθώς ο συγκεκριμένος κύκλος τραγουδιών έμεινε ανολοκλήρωτος μουσικά.

Με τις τρεις υποθετικές προτάσεις που προαναφέρθηκαν η Αγάθη Δημητρούκα στήνει ένα παιχνίδι και καλεί τους αναγνώστες -μικρούς και μεγάλους- να απαντήσουν σε αυτά τα «αν», βασιζόμενοι στη δική τους φαντασία και -γιατί όχι;- να οδηγηθούν εν τέλει στην αυτογνωσία. Η είσοδός μας,εξάλλου, σε μια υποθετική πραγματικότητα είναι εκ των πραγμάτων απελευθερωτική, ακονίζει τη φαντασία μας και μας δίνει τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε.

Επιλογικά, θα ήθελα να σταθώ στο ότι το «Αν» συνιστά ένα ιδιαίτερο picturebook, καθώς ο Καταλανός εικονογράφος Tassies εστιάζει στην εικόνα. Στην παλέτα του και στις αν μη τι άλλο επιβλητικές εικόνες του, αν ξεφυλλίσει κάποιος το βιβλίο,θα δει ότι δεσπόζουν ο όγκος και τα έντονα χρώματα (μαύρο, κόκκινο, πράσινο, καφέ). Κάτι που, κατά τη γνώμη μου, βοηθά τους αναγνώστες να ξεκλειδώσουν τη φαντασία τους και να ελευθερώσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Όλα, λοιπόν, ξεκινούν με ένα «Αν»…

της Αλεξίου Βικτωρίας

Βιβλία