Τι βιώνουν τα παιδιά όταν οι γονείς τους εργάζονται αρκετά;

Τι βιώνουν τα παιδιά όταν οι γονείς τους εργάζονται αρκετά;

Την εποχή που ζούμε, πολλές φορές, είτε λόγω κοινωνικών συνθηκών, είτε λόγω αυξημένων οικονομικών δυσκολιών απαιτείται εκτός από τον πατέρα, να εργάζεται και η μητέρα. Έχει παρέλθει πια η εποχή που επέτασσε στη γυναίκα να μένει στο σπίτι και να είναι υπεύθυνη για το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών της.

Οι ρόλοι έχουν πλέον επαναπροσδιοριστεί και το μεγάλωμα των παιδιών δεν είναι αποκλειστική ευθύνη που φέρει μόνο η μητέρα, αλλά συμμετέχει ενεργά κι ο πατέρας.

Πολλοί γονείς αισθάνονται ενοχικά και ανησυχούν για το χρόνο που αφιερώνουν στα παιδιά τους, θεωρώντας τον ελάχιστο σε σχέση με την καθημερινότητά τους. Θεωρούν ότι χάνουν στιγμές από τη ζωή τους και ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις γονικές τους υποχρεώσεις.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως τα παιδιά συνηθίζουν εύκολα την πραγματικότητα γύρω τους.  Όταν ο γονέας εργάζεται, είτε επειδή πρέπει, είτε επειδή το θέλει, αυτό πρέπει να είναι σεβαστό από όλα τα μέλη της οικογένειας.  Εκείνος οφείλει να αφιερώνει τον ελεύθερο του χρόνο στα παιδιά του, με έναν τρόπο που θα τους δίδεται εξολοκλήρου. Θα γίνεται και εκείνος παιδί, θα μιλάει με το παιδί του για όλα όσα του συνέβησαν την εβδομάδα που πέρασε, θα το βοηθά στη μελέτη του, ακόμα και αν εκείνο δεν το έχει ανάγκη, θα βλέπει μαζί του μια ταινία, θα κάνει ένα περίπατο. Ο ποιοτικός χρόνος είναι πιο σημαντικός από τον ποσοτικό, ειδικά όταν είναι ελάχιστος. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί κατανοεί πως ο μπαμπάς και η μαμά μπορεί να εργάζονται, αλλά είναι πάντα κοντά σε αυτό και θα βρουν τον απαραίτητο χρόνο για να του εκφράσουν την στοργή και την αγάπη τους.

Εξίσου σημαντικό είναι η παγίωση μιας καθημερινής συνήθειας, κάθε μέρα την ίδια ώρα, την οποία το παιδί θα περιμένει και θα ξέρει ότι είναι ο δικός του χρόνος. (αφήγηση μιας ιστορίας το βράδυ πριν τον ύπνο, οικογενειακό γεύμα, παραλαβή από το σχολείο)

Όταν υπάρχει δυνατότητα, θα ήταν χρήσιμο να μένει με το παιδί ένας από τους δύο γονείς, να το φροντίζει, ειδικά κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, ειδάλλως τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν την φύλαξή του, την ώρα που οι γονείς εργάζονται, να τα απασχολούν με ευχάριστο τρόπο, έτσι ώστε να κυλά ο χρόνος τους όμορφα και δημιουργικά.

Οι γονείς όταν απογοητεύονται, όταν νοιώθουν ενοχικά απέναντι στα παιδιά τους, θα πρέπει να εκλογικεύουν την κατάσταση διότι η εργασία βοηθά στην ψυχική και οικονομική ευμάρεια. Όλοι οι γονείς εργάζονται για να μπορούν να προσφέρουν στις οικογένειές τους τα μέγιστα.

Γκούβρα Μαρία
Σύμβουλος γονέων-παιγνιοθεραπεύτρια
Κοινωνική λειτουργός

Ψυχολογία