Πώς να μην χάσεις τον εαυτό σου μέσα στο γάμο μετά τα παιδιά;

Πώς να μην χάσεις τον εαυτό σου μέσα στο γάμο μετά τα παιδιά;

Είναι αλήθεια πως κάπου ανάμεσα στη σχέση με τον άντρα σου, τη φροντίδα των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού είναι πολύ εύκολο να «ξεχάσεις» τον εαυτό σου και να αφήσεις πίσω τις ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες σου. Ωστόσο, πιστεύουμε ακράδαντα στο γνωστό κλισέ «αν η μαμά είναι ευτυχισμένη, είναι και όλη η οικογένεια ευτυχισμένη» πιστεύουμε ότι ακράδαντα γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να βάλουμε τις ισορροπίες στη ζωή μας. Εξάλλου, το ότι γίνεσαι μαμά δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελήσεις τη γυναίκα μέσα σου για να ανταποκριθείς στον ρόλο σου ως γονιός.

Συμβουλή Νο1: Κράτα τους φίλους σου
Προφανώς και ο χρόνος που περνάς με τους φίλους σου μειώνεται κατά πολύ αφού γίνεις μαμά και οι μέχρι πρότινος πολύωρες έξοδοι για καφέ, ποτό και φαγητό με τις κολλητές σου  ανήκουν στο παρελθόν. Ωστόσο, μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες εναλλακτικές πιο εύκολες για μια μαμά: ένας καφές στο χέρι και μια βόλτα στα μαγαζιά για να χαζέψετε βιτρίνες με την καλύτερή σου φίλη μια στο τόσο ή το τηλέφωνο που θα την πάρεις για να την ρωτήσεις τι κάνει (και όχι μόνο για να της πεις τα νέα των παιδιών σου από το σχολείο!) είναι μερικοί μόνο τρόποι για να κρατήσεις τους φίλους στη ζωή σου και να τους δείξεις ότι πραγματικά μετράνε για σένα.

Συμβουλή Νο2: Ζήτα αυτό που θέλεις
Όλες οι μαμάδες έχουμε ξεστομίσει πολλές φορές το παράπονο «αμάν, πια, όλα μόνη μου τα κάνω σ’ αυτή την οικογένεια». Μπορεί τα παιδιά μας, ίσως και ο σύζυγός μας να μην αναλαμβάνουν από μόνοι τους κάποιες δουλειές ή ευθύνες του νοικοκυριού, όμως κι εμείς, με το φόβο ότι δεν θα τα κάνουν τόσο καλά, δεν ζητάμε καν τη βοήθειά τους ενώ την έχουμε ανάγκη. Ας αφήσουμε για λίγο (ή για πολύ!) στην άκρη την τελειομανία μας και ας δεχτούμε απλώς ένα ή και παραπάνω χέρια βοήθειας. Να θυμάστε: το ζητούμενο δεν είναι να γίνουν όλα τέλεια ή με τον δικό σας τρόπο, αλλά να μπείτε στη διαδικασία να αναγνωρίσετε ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνη σας και ότι εξίσου ικανός με εσάς είναι ο σύζυγός σας.

Συμβουλή Νο3: Βάλε στο καθημερινό σου πρόγραμμα χρόνο με τον εαυτό σου
Μπορείς να ξεκλέψεις μισή ώρα το βράδυ για να δεις εκείνη την αγαπημένη σου σειρά. Αφού βάλεις τα παιδιά για ύπνο, πάτα το play. Θες να κάνεις μπάνιο για 15 λεπτά συνεχόμενα; Πες στον άντρα σου να προσέχει τα παιδιά εκείνη την ώρα για να έχεις την ησυχία σου. Προτιμάς να περπατήσεις μόνη σου για να «καθαρίσει» το μυαλό σου; Καν’ το αφού αφήσεις τα παιδιά στο σχολείο- η αίσθηση ελευθερίας που νιώθεις είναι απίστευτα αναζωογονητική.  Σημασία έχει να αφιερώσεις ουσιαστικό χρόνο στον εαυτό σου, βάζοντας για λίγο προτεραιότητα, τις δικές σου ανάγκες.

Συμβουλή Νο4: Διεκδίκησε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σου
Πριν γίνεις μαμά μπορεί να πήγαινες πιο συχνά γυμναστήριο, να έκανες γιόγκα, να διάβαζες περισσότερα βιβλία, να έβλεπες 3 ταινίες την εβδομάδα στον κινηματογράφο κ.ο.κ. Σίγουρα, πλέον δεν έχεις τόσο ελεύθερο χρόνο ώστε να τα «χωρέσεις» όλα στο πρόγραμμά σου, όμως κάτι απ’ αυτά μπορεί να μείνει αν διαχειριστείς σωστά τον χρόνο σου και οργανώσεις την καθημερινότητά σου. Μία φορά την εβδομάδα, για παράδειγμα, μπορείς να κρατήσεις επαφή με τη γυμναστική (το πιλάτες, η γιόγκα και το barre a terre είναι ιδανικά για να σας ηρεμήσουν και για να σας γυμνάσουν ). Εναλλακτικά, μπορείς να αποβάλλεις το άγχος σου με άλλα χόμπι που χαλαρώνουν, όπως η πλεκτική και η φωτογραφία- πάρτε ιδέες από σχετικό άρθρο μας.

Συμβουλή Νο5: Περίμενε τα καλύτερα αλλά να είσαι προετοιμασμένη για τα χειρότερα
Αφήσαμε την καλύτερη – κατά τη γνώμη μας- συμβουλή για το τέλος. Το να είσαι μαμά σημαίνει να δίνεις κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας το 100% του εαυτού σου, αλλά τα πράγματα να μην κυλούν πάντα όπως τα θες. Γι’ αυτό, λοιπόν, φρόντισε να έχεις στο μυαλό σου ότι κάποιες φορές, όσο κι αν έχεις προσπαθήσει, ό,τι κι αν έχεις προγραμματίσει, μπορεί να μην πάνε όλα κατ’ ευχήν. Οι αναποδιές είναι συχνές στη ζωή μιας μαμάς- αν τις αντιμετωπίζουμε όμως με ψυχραιμία, θα βοηθήσουμε και εμάς αλλά και την οικογένειά μας!

πηγή

Ψυχολογία