Τι να ταΐζω το παιδί μου για να μην αρρωσταίνει τόσο;

Τι να ταΐζω το παιδί μου για να μην αρρωσταίνει τόσο;

Ερχόμαστε σε ένα από τα αγαπημένα θέματά μου, τη σωστή διατροφή των παιδιών μας – και εμείς δηλαδή κάπως έτσι πρέπει να τρώμε, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση (όχι μόνο πώς τρέφουμε αλλά και πώς ανατρέφουμε το παιδί μας).

Λοιπόν, ΜΕΓΑ θέμα το φαγητό.

Η εμπειρία μου έχει δείξει πως το τι δίνεις και δεν δίνεις στα παιδιά σου για φαγητό θα επηρεάσει τη ζωή και την υγεία του για πάρα πολύ καιρό: όχι μέρες αλλά μήνες και χρόνια.

Ακόμη και αν το μενού σας μέχρι τώρα ήταν μάλλον χάλια με πολλές επεξεργασμένες τροφές, είδη περιπτέρου και τέτοια… θα έχει τεράστιο όφελος το παιδί αν σταδιακά αλλάξεις τροφο-στρατηγική και μεταβάλλεις το:

«τι περνάει από το κατώφλι του σπιτιού μου, κάνει μια βόλτα στην κουζίνα και καταλήγει στο τραπέζι και στο στόμα του παιδιού».

Θα αλλάξει επίσης ο τρόπος που το ίδιο το παιδί βλέπει και σκέπτεται το φαγητό, και θα το φορμάρει διαφορετικά για τη μετέπειτα ζωή του – πρώτα ο Θεός – και με τα δικά του παιδιά!

Θυμάσαι τι υποσχέθηκα χθες; Μπορείς να κατεβάσεις τον οδηγό ενισχυτικής διατροφής μου εδώ!

(Spoiler alert: αυτή η λίστα έχει και «καλούς» και «κακούς» – έχεις κάποια ιδέα ποιοι θα είναι ποιοι; Πάντως δεν υπάρχουν στoν οδηγό μου ούτε acai ούτε goji berries – καλές τροφές είναι, αλλα όχι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ για εξαιρετική διατροφή).

Δεν θέλω να σε παρακουράσω με αυτό το email. Ακόμη κι αν έχεις δοκιμάσει στο παρελθόν να κόψετε γαλακτοκομικά ή γλουτένη ή κάτι άλλο, ενθαρρύνω όλους τους γονείς να δοκιμάσουν τον απλό οδηγό μου για τρεις μήνες. Δεν έχω ακόμη συναντήσει παιδί που να μην βοηθήθηκε καθόλου.

Και μην φοβάσαι – δεν πρέπει ούτε να κόψεις για πάντα το κρέας, ούτε όλα τα δημητριακά και τα ζυμαρικά, ούτε να αγοράζεις πανάκριβα συμπληρώματα διατροφής. Αυτές οι μέθοδοι έχουν σίγουρα τα καλά τους, αλλά οι αλλαγές που προτείνω απαιτούν πολύ μικρότερες θυσίες. Αν βέβαια τρώτε πολλά ετοιματζίδικα φαγητά, θα πρέπει να αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο στην κουζίνα!

ΑΝ σκέφτεσαι «Α, τέλεια, να’ μαστε πάλι, άλλη μια φανατική με την υγιεινή διατροφή» (προσοχή έρχεται μια εξομολόγηση), αυτά τα γράφει μια εργαζόμενη μητέρα που έβαζε το μητρικό της γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων για να το ζεστάνει (αναρωτιέμαι πού είχε πάει ο εγκέφαλός μου;!;) και αργότερα τάιζε το παιδί της με παιδικά «γιαουρτάκια» και μπισκότα, γιατί «αυτά του άρεσαν». Πληρώσαμε, βέβαια, το τίμημα – και εμείς και εκείνος…. Έμαθα, όμως, από τα λάθη μου.

Προς το παρόν, κατέβασε τον απλό οδηγό ενισχυτικής διατροφής, και προγραμμάτισε τα ψώνια σου!

Εύχομαι καλή συνέχεια!

της Dr. Σουζάννα Kemper-Μαργαρίτη
Ολιστική παιδίατρος, Ζυρίχη | Φυσικές θεραπείες για παιδιά, σωστή διατροφή, Ομοιοπαθητική, βοτανοθεραπεία και βεντούζες. Μαθαίνει τους γονείς πώς να μεγαλώνουν φυσικά υγιή, δυνατά και ισορροπημένα παιδιά μόνοι τους, χωρίς ένα κάρο γιατρούς!

www.kemper.gr

Υγεία