Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζουμε συχνά τα κλιματιστικά;

Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζουμε συχνά τα κλιματιστικά;

Πολλές οικογένειες πια λόγω της ακριβής τιμής του πετρελαίου χρησιμοποιούν το κλιματιστικό χειμώνα καλοκαίρι και για ψύξη αλλά και για θέρμανση. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό η συχνή συντήρησή του. Τα κλιματιστικά, όταν δεν συντηρούνται σωστά, όχι μόνο δεν θα σας εξασφαλίσουν την σωστή δροσιά ή ζέστη που επιθυμείτε, αλλά μπορεί να σας προκαλέσουν και σοβαρά προβλήματα υγείας. Eιδικά τα μωρά και παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες και ιούς.

Από ένα κλιματιστικό που δεν έχει συντηρηθεί σωστά κινδυνεύετε να νοσήσετε από την νόσο των λεγεωνάριων (legionella), το μικρόβιο legionella, το οποίο μεταδίδεται μέσω της αναπνοής και της εισρόφησης σταγονιδίων που περιέχουν τον μικροοργανισμό και φωλιάζει στις μονάδες κλιματιστικών. Συνήθη συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, τα ρίγη, ο βήχας, οι μυϊκοί πόνοι και ο πονοκέφαλος.

Η μόλυνση από τον μικροοργανισμό μπορεί να αποφευχθεί αν γίνεται επαρκής συντήρηση και καθαρισμός των φίλτρων των κλιματιστικών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση κλιματιστικών με ακάθαρτα φίλτρα σε συνδυασμό με τον μη επαρκή εξαερισμό, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ρινικό επιθήλιο και κατ’ επέκταση να δυσχεράνει την αναπνοή.

Η λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι να τοποθετούνται αποτελεσματικά φίλτρα στα κλιματιστικά, τα οποία θα καθαρίζονται ή θα αλλάζονται ανά τακτό χρονικό διάστημα.

Όταν δεν καθαρίζονται αποτελεσματικά, ειδικά όσα βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους αποτελούν τον νούμερο ένα «ένοχο» για τη μετάδοση των περισσότερων ιών της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου και του Η1Ν1. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συσσωρεύουν παθογόνους μικροοργανισμούς από την αναπνοή και τον ιδρώτα και τους διαχέουν στην ατμόσφαιρα «ανακυκλώνοντάς» τους.

Και σε αυτή την περίπτωση η λύση βρίσκεται στη σωστή συντήρηση και στην τήρηση των οδηγιών που ορίζει ο κατασκευαστής.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Κλείστε ραντεβού με την εταιρεία Lefkas bioclean ιδανικά δυο φορές το χρόνο, αλλιώς τουλάχιστον μια φορά, για να σας συντηρήσουν τα κλιματιστικά. Η εταιρεία Lefkas bioclean πραγματοποιεί την συντήρηση οποιουδήποτε κλιματιστικού, πάντα προς όφελος του πελάτη. Η συντήρηση των κλιματιστικών είναι ο μόνος τρόπος για την προφύλαξη από τυχόν μύκητες, ιούς & μικρόβια που μπορεί να διοχετευτούν στον αέρα του χώρου μας από το κλιματιστικό,(π.χ. Νόσος των Λεγεωνάριων) και την καλύτερη λειτουργία των μηχανημάτων.
 • Αφήνετε πάντα ένα παράθυρο μισάνοιχτο στον χώρο που κλιματίζεται, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.
 • Αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού και ξεσκονίζετε έπιπλα που μπορεί να πιάσουν σκόνη. Το κλιματιστικό ανακυκλώνει την σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών.

Με την τακτική συντήρηση επιτυγχάνουμε:

 • Μέγιστη απόδοση λειτουργίας του κλιματιστικού
 • Εξοικονόμηση ενέργειας ηλεκτρικού ρεύματος
 • Προστασία περιβάλλοντος
 • Απολύμανση και καταπολέμηση εστιών μικροβίων
 • Πρόληψη βλαβών για αδιάλειπτη λειτουργία
 • Καλύτερη ποιότητα ψυχώμενων προϊόντων
 • Έλεγχο τυχόν διαρροών ψυκτικού ρευστού – προστασία περιβάλλοντος
 • Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές που δίνουν οι κατασκευάστριες εταιρείες (1 φορά το χρόνο). Σε χώρους επαγγελματικούς η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

Τα βήματα της διαδικασίας του καθαρισμού είναι τα παρακάτω:

 • Καθαρισμός φίλτρων
 • Έλεγχος πιέσεων κλιματιστικών μονάδων
 • Χημικός καθαρισμός των στοιχείων των εσωτερικών μονάδων
 • Χημικός καθαρισμός των εξωτερικών μονάδων
 • Έλεγχος πληρότητας σε φρέον
 • Έλεγχος ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών μερών την μηχανημάτων
 • Έλεγχος ανεμιστήρων
 • Μικροβιοκτονικός καθαρισμός εσωτερικού στοιχείου, με υγρό τα οποίο: καθαρίζει, απολυμαίνει και εξαφανίζει οσμές από χώρους συνωστισμού και παραμονής κοινού. Επίσης εμποδίζει την ανάπτυξη των θετικών και αρνητικών κατά Gram μικροβίων (περιλαμβανομένων και των ψευδομονάδων, Σταφυλόκοκο Aureus και Τυφοειδή Salmonella.). Απολυμαίνει από τον ιό Γρίππης Α2, από τον ιό του απλού έρπητα και από τους περισσότερους λιπόφιλους ιούς .
 • Λίπανση των απαιτούμενων μηχανικών μερών.Έγγραφη βεβαίωση συντήρησης & σωστής λειτουργίας ψύξης /κλιματισμού επαγγελματικών και μη χώρων.

Η εταιρεία Lefkas bioclean έχει ένα εκλεκτό πελατολόγιο που τους έχει εμπιστευθεί μέσα από την δοκιμασμένη και πολυετή επαγγελματική τους σχέση.
Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι όλα εγκεκριμένα από Ευρωπαϊκά και Διεθνώς Αναγνωρισμένα Ινστιτούτα είναι βιοδιασπώμενα και υπό-αλλεργικά και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με φυσικά συστατικά.
Προσφέρουν υπηρεσίες οικολογικού καθαρισμού με πιστοποίηση αντί-αλλεργικής προστασίας και με την μέθοδο Microsplitting.
Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι όλα εγκεκριμένα από Ευρωπαϊκά και Διεθνώς Αναγνωρισμένα Ινστιτούτα είναι βιοδιασπώμενα και υπό-αλλεργικά και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με φυσικά συστατικά.

Δείτε εδώ και άλλες υπηρεσίες που προσφέρει η Lefkas bioclean.

Τηλ. 694 469 2279 – 26450 25926
www.lefkasbioclean.gr
e-mail: dimitriszaklefkas@gmail.com
Facebook page

Μέρος των πληροφοριών του άρθρου όσων αφορά τα ιατρικά θέματα αντλήθηκαν από το www.onmed.gr.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Ξέρετε πόσα μικρόβια και μύκητες κρύβονται στο στρώμα που κοιμάστε;

Οι προτάσεις μας