Το κολατσιό, ο μόνιμος καθημερινός “πονοκέφαλος” για τους γονείς… 

Το κολατσιό, ο μόνιμος καθημερινός “πονοκέφαλος” για τους γονείς… 

Για όλα υπάρχει λύση… Δεν χρειάζεται πανικός!

Το πρωινό είναι το πρώτο, βασικότερο και κυριότερο γεύμα της ημέρας μιας και όταν ξυπνάμε το σώμα όπως και το πνεύμα μας (ο εγκέφαλος δηλαδή) λειτουργεί όπως μια μηχανή, χρειάζεται καύσιμη ύλη, δηλαδή τροφή για να δουλέψει. Δυστυχώς τα Ελληνόπουλα δεν έχουν μάθει να τρώνε πρωινό (συνήθως πίνουν 1 ποτήρι γάλα προτού χτυπήσει το κουδούνι) γεγονός που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας.
Αυτό έχει και ως αποτέλεσμα τα παιδιά να φτάνουν στο σχολείο νηστικά και με μεγάλο το αίσθημα της πείνας, οπότε κατά τις 10.30-11 να πεινάνε πολύ. Ενώ, λοιπόν, το κολατσιό δενείναι ένα μεγάλο γεύμα, οι γονείς το ενσωματώνουν με το πρωινό με αποτέλεσμα την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε λάθος ώρα.

Ένα καθημερινό άγχος που δικαιολογημένα έχετε: το παιδί μου αρνείται να πάρει κολατσιό από το σπίτι, τι μπορώ να κάνω;
Μια ψύχραιμη συζήτηση με το παιδί είναι μια καλή αρχή. Σε καμία περίπτωση δεν μαλώνουμε ούτε πιέζουμε να πάρει μαζί του το πακετάκι με το κολατσιό. Συνήθως προκαλούμε αντίθετο αποτέλεσμα.

Γιατί το παιδί αρνείται να πάρει το κολατσιό του;
Πολλοί είναι οι λόγοι που ένα παιδί αρνείται να πάρει φαΐ μαζί του.
Μπορεί να δέχεται “Πείραγμα” δηλαδή για το είδος του φαγητού που παίρνει το παιδί ή για την ποσότητα, μικρή ή μεγάλη; Ενδεχομένως να «ζηλεύει» το κολατσιό κάποιου φίλου.

  • Αφήστε στο παιδί να επιλέξει αυτό το σνακ που πιθανώς βλέπει από συμμαθητές του, ακόμα και να το βάλετε να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του.
  • Προσέχετε τα σνακ που δίνετε να μην αλλοιώνονται εύκολα και δεν διατηρείται η γεύση τους.
  • Φροντίστε ώστε το κολατσιό του παιδιού να έχει το κατάλληλο περιτύλιγμα ή ένα τάπερ που δεν έχει φόβο να ανοίξει ή να ξεφύγει το περιεχόμενό του.
  • Δώστε στο παιδί σας ένα κολατσιό με εύκολο «σερβίρισμα», που δεν απαιτεί χρήση μαχαιριού, ειδικά όταν πρόκειται για πιο μικρά παιδιά…
  • Επιτρέψτε μία φορά την εβδομάδα κάτι πιο νόστιμο από τη λίστα με τα «απαγορευμένα», π.χ. η Παρασκευή μπορεί να οριστεί ως η μέρα που το παιδί θα τρώει ό,τι θέλει ή θα του δίνετε εσείς ένα από τα σνακ που κανονικά αποφεύγετε.
  • Χρησιμοποιήστε όμορφα πολύχρωμα τσαντάκια για τη μεταφορά του κολατσιού: το όμορφο «περιτύλιγμα» προδιαθέτει πάντα θετικά. Πολλές φορές τα παιδιά «ντρέπονται» όταν έχουν πάρει μαζί τους κάτι υγιεινό από το σπίτι τους, όπως π.χ. 1 φρούτο ή 1 κομμάτι σπανακόπιτα, γιατί τα περισσότερα παιδιά φέρνουν μαζί τους συνήθως τυποποιημένα «λαχταριστά» σνακ των διαφημίσεων (με υπερβολική ποσότητα για παιδάκια, αλλά και για ενήλικες, αλατιού, ζάχαρης, λιπαρών και πρόσθετων συντηρητικών και βελτιωτικών γεύσης), που τα κατατάσσουν στην υπ’ αριθμόν ένα θέση στις προτιμήσεις των παιδιών. Άγχος για τα τρόφιμα που βρίσκουν ευκολότερα στο κυλικείο, σε περίπτωση που τους έχει δοθεί χαρτζιλίκι, και τα οποία συνήθως ανήκουν στα τυποποιημένα σνακ που προαναφέραμε.
  • Το πιο σημαντικό για να εξασφαλίσετε την κατανάλωση ενός υγιεινού σνακ από το παιδί σας, είναι να γνωρίζετε το τι πραγματικά του αρέσει και πώς θα το κάνετε να δοκιμάσει και νέες γεύσεις.
  • Ένα έξυπνο τρικ για να καταναλώσουν τα παιδιά το κολατσιό του σπιτιού είναι να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία του ή να το αναλάβουν μόνα τους, αν είναι πιο μεγάλα σε ηλικία.

Τι είναι το κολατσιό;;
Είναι ένα μικρό θρεπτικό σνακ που καλό είναι να περιέχει υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνες, ασβέστιο και σίδηρο χωρίς πολύ αλάτι και ζάχαρη.Τα θρεπτικά συστατικά που θα πρέπει να παρέχει το υγιεινό γεύμα στο σχολείο είναι οι πρωτεΐνες για ανάπτυξη, εγρήγορση και αναπλήρωση απωλειών κατά τη διάρκεια παιχνιδιού ή αθλημάτων, οι υδατάνθρακες (κυρίως σύνθετοι) για αργή αποδέσμευση της γλυκόζης, προκειμένου να διατηρούνται τα επίπεδα της ενέργειας και της συγκέντρωσης των παιδιών σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να έχουν καλή διάθεση.

Τι μπορείτε να επιλέξετε;
Χυμό-κουλούρι με σουσάμι, παστέλι, ποπ κορν, γάλα, στικ καρότου, σάντουιτς, μήλο, κριτσίνι, πίτσα, πορτοκάλι, μπισκότο, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, κουλούρι.

Ιδανικά συνοδευτικά

  • Μπάρα δημητριακών, Μπανάνα, Λωρίδες κίτρινου τυριού σε συσκευασία.
  • Επιδόρπιο γιαουρτιού, Κράκερς ολικής άλεσης, Κουλούρι Θεσσαλονίκης, Χυμός φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης, Σταφιδόψωμο, Γιαουρτάκι, Κουλούρι με σουσάμι και τυρί κρέμα και φρούτο.
  • Τοστ με ταχίνι και μέλι
  • Τοστ με τυρί φέτα και ντομάτα
  • Τοστ με γραβιέρα και φρούτο
  • Μπανάνα και μια χούφτα ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια ή και σταφίδες
  • Σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα ή τυρόψωμο.

Μικρές συνταγές !!!!! 

  • Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί και λαχανικά, όπως ντομάτα και μαρούλι. Αυτό το κολατσιό αποτελεί ιδανική επιλογή, αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάζετε καθημερινά κάτι για το σχολείο.
  • Σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα που θα φτιάξετε με φρέσκα υλικά, όπως ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής άλεσης, φέτα.
  • Σταφιδόψωμο ή σπιτικό κέικ, με αλεύρι ολικής άλεσης. Προσθέστε ξηρούς καρπούς ή κομμάτια φρούτων όπως σταφίδες.
  • Χάμπουργκερ μικρό ατομικό σε μικρά στρογγυλά ψωμάκια πολύσπορα ή ολικής άλεσης, με μπιφτέκι λαχανικών. Φτιάξτε μπιφτέκια λαχανικών (τρίψτε: πατάτα, κολοκυθάκι, καρότο, λίγο κρεμμύδι, ψωμί και πλάστε τα με ελαιόλαδο). Μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα ψήνετε για 5 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά στην ψηστιέρα. Προσθέστε τυρί και λίγη σάλτσα ντομάτα.
  • Σπιτικό πιτσάκι με ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης και φρέσκια ντομάτα και τριμμένο τυρί όπως μοτσαρέλα και μανιτάρια.
  • Δημητριακά πρωινού (με βάση το μέλι) και ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα ή φτιάξτε τη δική σας γκρανόλα (σε ένα ταψάκι ρίξτε βρώμη, μέλι, ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, κανέλα και ψήστε τα στο φούρνο) ή και ωμά σε ένα κουτάκι πλαστικό συσκευασίας από τσίχλες (υπάρχουν μεγάλα στρογγυλά της trident).
  • Επιλέξτε μπάρες δημητριακών, παστέλι, βιολογικές βάφλες με μέλι μαζί με ένα φρούτο. Είναι αρκετά χορταστικά και πολύ θρεπτικά.
  • Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης το ανοίγετε με λίγο τυρί και 1 αυγό βραστό. Βράστε 3 – 4 αυγά κάθε σαββατοκύριακο, βάζετέ τα στο ψυγείο και είναι έτοιμα.
  • Ένα σακουλάκι με ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα κομμένα. Μπορείτε να του βάλετε μία μικρή σοκολάτα υγείας (μαύρη, των 30 γραμμαρίων) αλλά όχι σε καθημερινή βάση.
  • Καλαμπόκι ψημένο ή βραστό.
  • 1 μικρό κομμάτι σπιτική πίτα με φύλλο και ελαιόλαδο (τυρόπιτα/σπανακόπιτα/κολοκυθόπιτα/γαλατόπιτα/μηλόπιτα).
  • H πιο γλυκιά εκδοχή του τοστ είναι τοστ με ταχίνι και φέτες μπανάνα ή τοστ με φιστικοβούτυρο και φέτες μπανάνα (ή με όποιο άλλο φρούτο σάς αρέσει).

Τι να αποφεύγετε!!!!

  • Αναψυκτικά, φρουτοποτά ή νέκταρ χυμών: Περιέχουν πολύ ζάχαρη που δεν του προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και ευνοούν την τερηδόνα. Αγοράσετε 1 κουτάκι χυμού φρούτων χωρίς ζάχαρη (να αναγράφεται 100% φυσικός χυμός).
  • Μπισκότα, σοκολάτες γάλακτος, κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα με ζάχαρη: Είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.
  • Γαριδάκια, πατατάκια ή σάντουιτς με πολλά αλλαντικά κλπ.: Περιέχουν αρκετό νάτριο και τρανς λιπαρά.
    Επίσης μην ξεχνάτε την ενυδάτωση του παιδιού! Τουλάχιστον μισό λίτρο νερό μαζί με το κολατσιό είναι απαραίτητο στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Οι μερίδες που περιγράφονται παραπάνω είναι ενδεικτικές. Σε κάθε παιδί πρέπει να υπάρχει εξατομίκευση του μεγέθους της μερίδας ή της ποσότητας των σνακ που του αναλογούν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του (ηλικία, βάρος, ύψος) και το επίπεδο της φυσικής του δραστηριότητας.

Επιπλέον υπάρχει Υγειονομική Διάταξη για τα σχολικά κυλικεία από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο ανάπτυξης Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής από το 2013, που προβλέπει μια λίστα με υγιεινά-θρεπτικά τρόφιμα και ροφήματα που προβλέπονται προς πώληση από τα σχολικά κυλικεία, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Το κολατσιό είναι τελικά απαραίτητο;;; Ναι είναι!!!
Τα τρόφιμα μετατρέπονται σε γλυκόζη στο σώμα. Η γλυκόζη δίνει στο σώμα και τον εγκέφαλο του παιδιού σας την ενέργεια που χρειάζεται για να τρέξει ακριβώς όπως τα καύσιμα δίνουν στο αυτοκίνητο την ώθηση που χρειάζεται για να πάει οπουδήποτε! Μεταξύ των γευμάτων, τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση του παιδιού σας, τη συμπεριφορά και τη λειτουργία του εγκεφάλου του. Ένα σνακ στο σωστό χρονικό διάστημα μεταξύ των κύριων γευμάτων εμποδίζει την πείνα και δίνει στο παιδί σας την κατάλληλη ενέργεια για να το κρατήσει σε εγρήγορση την ώρα των μαθημάτων αλλά και για να’ χει τη δύναμη να ανταπεξέλθει στο σκληρό παιχνίδι του σχολείου.

Αν στο σχολείο του παιδιού λειτουργεί κυλικείο, σίγουρα κάποια στιγμή θα θελήσει να ψωνίσει κάτι. Μην του το αρνηθείτε!!!
Μπορείτε να ορίσετε κάποιες μέρες του μήνα που θα αγοράζει ό,τι θέλει σας δώρο-ανταμοιβή για την σωστή κατανάλωση του σπιτικού σνακ και έτσι θα μάθει, παράλληλα, να διαχειρίζεται μόνο του ένα μικρό χαρτζιλίκι!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

της Ελπίδας Γεωργακοπούλου
Συμβουλευτική Ψυχολόγος εφήβων- ενηλίκων-οικογένειας
Ειδική Διατροφολόγος εφήβων – ενηλίκων Γλυφάδα
Τηλ. 6944544636

Παιδική διατροφή