Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή των πολυάσχολων μαμάδων;

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή των πολυάσχολων μαμάδων;

Για πολλές γυναίκες η φροντίδα του σπιτιού, το μεγάλωμα των παιδιών και ενδεχομένως η φροντίδα κάποιου ηλικιωμένου συγγενή, σε συνδυασμό με την εργασία εκτός σπιτιού, επιδρά αρνητικά στη σωματική και πνευματική ευεξία. Η καλή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τις γυναίκες να παραμείνουν υγιείς για όλη τους τη ζωή. Η ταχεία ανάπτυξη στα χρόνια της εφηβείας, η έμμηνος ρύση και οι απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων, π.χ. έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος ή ασβεστίου. Οι έρευνες της διατροφικής κατάστασης του πληθυσμού καταδεικνύουν συχνά χρόνιες ελλείψεις αυτών των θρεπτικών ουσιών, όχι μόνο κατά τη νεαρή ηλικία, αλλά και κατά τη μετέπειτα ζωή των γυναικών. Οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες, οι διατροφικές διαταραχές και η αύξηση του αριθμού των χορτοφάγων καθιστούν τις γυναίκες ακόμη πιο ευάλωτες στις διατροφικές ανεπάρκειες.

Η διατροφή θα  πρέπει να  περιέχει πλούσιες  ποσότητες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες που  ενισχύουν  τη λειτουργία  των κυττάρων και  ευνοούν την ανανέωσή τους.

Αβοκάντο: θεωρείται μια πλήρης τροφή. Οι βιταμίνες του  συμπλέγματος Β και το φολικό οξύ που περιέχει υποστηρίζουν το νευρικό μας σύστημα και βελτιώνει την εγκεφαλική  μας  λειτουργία  επηρεάζοντας  τη διάθεσή μας. Είναι επίσης  πλούσιο σε  σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε. Βοηθά στη μείωση  των φλεγμονών  που προκαλούνται από  την έντονη  φυσική  δραστηριότητα και το  μακροχρόνιο στρες.

Κεράσια- μούρα-φραγκοστάφυλλα-σταφύλια-μύρτιλα, βραζιλίανικα φιστίκια: Φυσική άμυνα. Τονώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και αυξάνουν την παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό σας.

Οστρακοειδή: περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί τον ψευδάργυρο για την μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια. Σε μικρές ποσότητες είναι ευεργετικά.

Πράσινο τσάι: Πλούσιο σε ελεύθερες πολυφαινόλες παρέχοντας   αντιοξειδωτική προστασία  στα  κύτταρα. Αποτοξινωτικό(ενεργοποιεί ένζυμα  στο συκώτι που  αποβάλουν τις  άχρηστες  ουσίες  από το  σώμα

Μαύρη σοκολάτα: τουλάχιστον από 70 % κακάο. Περιέχει  μια  σειρά  από αντιοξειδωτικά  σε  διπλάσια ποσότητα από το κόκκινο  κρασί  και το  πράσινο τσάι.(20 γρ  σκούρα σοκολάτα  με  1  φλιτζάνι   πράσινο  τσάι  είναι ένας καλός  αντιοξειδωτικός συνδυασμός)

Σαρδέλες- σολομός,- ο τόνος. Περιέχουν ω-3 λιπαρά και  βιταμίνη Ε που βοηθά στην καλή οξυγόνωση του αίματος. Προστατεύουν τα  κύτταρα  από τη φλεγμονή  που  προκαλεί  το  στρες.

Τζίντζερ: Το τζίντζερ έχει καταπληκτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι μια εξαίρετη επιλογή για άτομα που κουράζονται σωματικά

Σπανάκι – ντομάτα: είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης C, και αντιοξειδωτικών  που ενισχύουν τις κυτταρικές μεμβράνες στα μιτοχόνδρια, τα  οποία  είναι τα  εργοστάσια  καύσης λίπους. το λυκοπένιο  που  περιέχεται  στη  ντομάτα  φαίνεται  πως  δρα  προληπτικά  για  κάποιες  μορφές  καρκίνου.

Κόκκινο πιπέρι: πλούσιο σε καψείνη. Πρόκειται για ένα φυσικό αναλγητικό που ενισχύει καρδιαγγειακή λειτουργία.

Οι τροφές επιδρούν και ρυθμίζουν τη συμπεριφορά και  την έκφραση των κυττάρων. Μια  κατηγορία είναι  τα  τρόφιμα  που  ανήκουν στην κατηγορία των ΦΥΤΟ-ΟΙΣΤΡΟΓΌΝΩΝ: δηλαδή  έχουν οιστρογονική δράση  και ενισχύουν  τους  μηχανισμούς  εξουδετέρωσης  των  καρκινικών κυττάρων. Τέτοιες  είναι:

Τροφές  πλούσιες  σε β- καροτένιο

  • Βερίκοκα  – ροδάκινα  -γλυκοπατάτες-καρότα  –  κολοκύθα  -μανγκο
  • Καlle (είδος  λαχανικού)-μπρόκολο-λαχανάκια  Βρυξελλών-πεπόνι
  • Συνδυασμός   εσπεριδοειδών    πλούσιο  σε  βιταμίνη  c (μανταρίνια –πορτοκάλια –γκρέιπ φρουτ, λεμόνια).
  • Σιτάρι  και γενικότερα  δημητριακά ολικής  αλέσεως
  • Όσπρια  και κυρίως  τα  ξερά  φασόλια  και η  σόγια
  • Γιαούρτι  κυρίως  ζωντανές  καλλιέργειας  τονώνουν το ανοσοποιητικό μας.
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί

Τέλος εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και  η φυσική δραστηριότητα. Γενικότερα η άσκηση έχει ως συνέπεια  την αύξηση της ροής  του  αίματος, την καλή  λειτουργία  του  καρδιαγγειακού συστήματος, τη μείωση του άγχους, την αύξηση της ενέργειας, πράγμα που τελικά  συμβάλει θετικά   στην αύξηση  του μέσου όρου ζωής.

της διαιτολόγου-διατροφολόγου Έφης Δέδε
Mediterranean b-eat -by Efi Dede

Διατροφή