Αγαπητέ γονιέ μήπως ζητάς από τα παιδιά σου να κάνουν πράγματα που αναπτυξιακά ίσως δεν είναι έτοιμα;

Αγαπητέ γονιέ μήπως ζητάς από τα παιδιά σου να κάνουν πράγματα που αναπτυξιακά ίσως δεν είναι έτοιμα;

Ένα Γράμμα από το Παιχνίδι προς τους Γονείς

Αγαπητοί Γονείς,

Εγώ είμαι, το Παιχνίδι. Καιρό έχουμε να βρεθούμε. Μου λείψατε.

Όταν ήσασταν παιδιά ήμασταν συνέχεια μαζί. Κάναμε βόλτες με τα ποδήλατα, φτιάχναμε ανθρωπάκια  με πλαστελίνη, χτίζαμε πύργους με τουβλάκια και άμμο. Θυμάσαι πόσες φορές σου έλεγε η μαμά να σταματήσεις το παιχνίδι και να συνεχίσεις το φαγητό σου; Θυμάσαι πόσες φορές η μαμά φώναζε «σταμάτα να χαζολογάς με τα παιχνίδια σου και μάζεψε το δωμάτιό σου!»; Θυμάσαι τι πλάκες κάναμε στα ταξίδια με το αμάξι μέχρι που κάποιος από τα μπροστινά καθίσματα μας έβαζε τις φωνές; Θυμάσαι πόσες φορές κάναμε τσουλήθρα στις σκάλες με κίνδυνο να χτυπήσουμε; Τότε το μόνο που ήθελες ήταν να περνάς χρόνο μαζί μου.. ωραίες εποχές!

Τέλος πάντων, ο στόχος μου δεν είναι τόσο να θυμηθούμε τα παλιά όσο να μιλήσουμε για τα παιδιά σου. Δε τα βλέπω συχνά πια.. Από όσο ακούω, έχουν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και τον ελεύθερο χρόνο τους τον περνάνε μπροστά από μία οθόνη.

Ξέρω ότι θέλεις το καλό τους. Θέλεις να προοδεύσουν στη ζωή τους και να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες στο μέλλον. Φοβάσαι μήπως δεν τους δώσεις τα κατάλληλα εφόδια, μήπως δεν προλάβεις να τους μάθεις όλα όσα χρειάζονται και  ότι τελικά  δε μένει καθόλου χρόνος για τον παλιό σου φίλο, το Παιχνίδι. Φοβάσαι πως αν το παιδί σου δε μάθει δύο ξένες γλώσσες, καράτε, χορό και ποδόσφαιρο τότε οι άλλοι γονείς θα σε κατηγορήσουν ότι «το παιδί σου δεν κάνει τίποτα και παίζει όλη μέρα».

Κατανοώ το άγχος και την πίεση αλλά και εσύ πρέπει να αναρωτηθείς μήπως ζητάς από τα παιδιά σου να κάνουν πράγματα που αναπτυξιακά ίσως δεν είναι έτοιμα να κάνουν. Πράγματα που εσύ τα έκανες μετά τα 6-7 χρόνια σου.  Άραγε πόσο σωστό είναι να πιέζουμε τα παιδιά να κάνουν δραστηριότητες που γνωστικά, συναισθηματικά και ψυχικά δεν είναι έτοιμα να κάνουν;

Αν θες το καλύτερο για το παιδί σου, εγώ είμαι η λύση. Εγώ είμαι υπεύθυνο να τα προετοιμάσω για τις δυσκολίες που θα συναντήσουν, να γίνουν δημιουργικά, με φαντασία, να μπορούν να προσαρμόζονται στις αλλαγές, να διεκδικούν και να συνεργάζονται. Δε θέλω να περιαυτολογώ αλλά είμαι η πιο εξελιγμένη στρατηγική που χρησιμοποιούν πολλά είδη στον κόσμο μας. Τα σκυλάκια, οι χιμπατζήδες, οι φάλαινες, οι τίγρεις, οι ελέφαντες.. η λίστα είναι τεράστια. Όλοι χρησιμοποιούν εμένα, το Παιχνίδι, για να συλλέξουν πληροφορίες για το περιβάλλον τους, το είδος τους, να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις τους, να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και πολλά ακόμα.

Αν δε με πιστεύεις μπορείς να ανατρέξεις σε έρευνες που υποστηρίζουν πως η μάθηση μέσα από το παιχνίδι είναι πολύ καλύτερη επιλογή από τα βιντεοπαιχνίδια, τις οθόνες και την τηλεόραση. Όταν έχεις χρόνο θυμίσου να το ψάξεις σε παρακαλώ.

Τώρα απλά σου ζητάω να χαλαρώσεις και να αφήσεις τα παιδιά σου να παίξουν και να ζήσουν την παιδική τους ηλικία. Δε χρειάζεται πίεση και άγχος.

Παρεμπιπτόντως μοιάζεις πολύ στρεσαρισμένος. Θα σου έκανε καλό λίγο παιχνίδι και εσένα. Τι λες να ξεκινήσουμε από σήμερα; Προσπάθησε να κάνεις τσουλήθρα στη σκάλα, όπως έκανες μικρός!

Ελπίζω να δω τα παιδιά σου.. και εσένα σύντομα!

Ο φίλος σου
Το Παιχνίδι

Μπαντανά Μαρίκα – Λογοθεραπεύτρια
Κέντρο Παιδιού Εφήβου Οικογένειας Βούλας
Μ. Ασίας 5, Βούλα
Τηλ. 2130-367239 – 6944207307

Ανάπτυξη παιδιού Ψυχολογία