Πως διαχειριζόμαστε τα παιδιά μετά από ένα καταστροφικό γεγονός;

Πως διαχειριζόμαστε τα παιδιά μετά από ένα καταστροφικό γεγονός;

Έπειτα από ένα καταστροφικό γεγονός, το οποίο προκαλεί πολλές απώλειες και θλίψη περιμένουμε έντονα και δύσκολα συναισθήματα από μικρούς και μεγάλους.

Κάποιες φυσιολογικές αντιδράσεις του παιδιού είναι να αισθάνεται ανασφάλεια, να νιώθει φόβο όταν απομακρύνεται από κάποιον οικείο του, να αναβιώνει στιγμές και συναισθήματα από το καταστροφικό γεγονός, να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, να νιώθει έντονα συναισθήματα θλίψης και φόβου, να έχει μειωμένη διάθεση, κάποιες σωματικές ενοχλήσεις αλλά και δυσκολία στον ύπνο.

Τι χρειάζεται ένα παιδί μετά από ένα τέτοιο γεγονός;

Αρχικά να νιώσει ασφάλεια, να μιλήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά μου, να του δώσουμε χώρο και χρόνο να εκφραστεί εκείνο όταν νιώσει την ανάγκη, να μην το πιέσουμε για να συζητήσουμε κάτι σχετικό, να προσπαθήσουμε να το εντάξουμε στις συνήθειές του ξανά.

Προσπαθούμε να περιορίσουμε την έκθεση του παιδιού σε σχετικές συζητήσεις ή ειδήσεις,ενθαρρύνουμε το παιδί μας να ασχολείται με δραστηριότητες που το ευχαριστούν, ακούμε το συναίσθημά του και δεν το παραγκωνίζουμε.

Τέλος,είναι σημαντικό να υποστηρίζετε το παιδί ψυχολογικά μακροπρόθεσμα.

Τι να προσέξουμε;

Ο πρώτος ένας μήνας είναι αρκετά δύσκολος και το παιδί θα είναι αρκετά ευάλωτο, πρέπει να του δώσουμε τον χρόνο αυτό.

Έαν έπειτα σε μεγάλο βαθμό συγκινείτε, φέρνει δυσάρεστες σκέψεις και αναμνήσεις, δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του, έχει άγχος τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό άμεσα.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BSc Ψυχολόγος
MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Τηλ. 6983433267
aggelikikavallieratoy@gmail.com
www.aggelikikavallieratou.com

Ψυχολογία