Πίσω από κάθε ευτυχισμένο παιδί, βρίσκεται ένα ευτυχισμένο ζευγάρι

Πίσω από κάθε ευτυχισμένο παιδί, βρίσκεται ένα ευτυχισμένο ζευγάρι

Στο σημερινό άρθρο, πρωταγωνιστές θα είναι όχι οι μικροί μας ήρωες αλλά οι άνθρωποι που υπάρχουν πίσω από αυτούς και είναι υπεύθυνοι (με την καλή έννοια φυσικά) για την υγιή και πάνω από όλα χαρούμενη εξέλιξή τους…. Οι γονείς!

Αφορμή λοιπόν, ήταν η συζήτηση που είχα πρόσφατα με μια μαμά, η οποία πλέον μετά από τόσα χρόνια που τη γνωρίζω δεν είναι μια απλή μαμά που συνεργαστήκαμε, αλλά είναι ένας σημαντικός άνθρωπος πια στη ζωή μου, είναι μαμά δυο υπέροχων κοριτσιών, παραμένει γυναίκα πέρα από το φορτωμένο της πρόγραμμα και πάνω από όλα είναι κάτι που εκλείπει στον κόσμο, είναι άνθρωπος! Παίζει πολλούς και ξεχωριστούς ρόλους μέσα στην καθημερινότητά της, είναι το ίδιο σωστή σε όλους όπως και απέναντι στην οικογένειά της, κρατάει τις ισορροπίες σε όλους τους τομείς με μεγάλη επιτυχία!

Έτσι, πριν από λίγες ημέρες που την συνάντησα είπαμε πολλά και μέσα στα πολλά δεν άντεξα και της έκανα την εξής ερώτηση: Πώς είναι δυνατόν και η οικογένεια να δείχνει ευτυχισμένη, με πρόγραμμα, ανεπηρέαστη από οποιοδήποτε πρόβλημα και ο γάμος σας να μοιάζει παραμυθένιος λες και δεν τον επισκιάζει η ρουτίνα; Υπάρχει όντως μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο; Η αντίδρασή της ήταν η εξής με την παρακάτω σειρά κινήσεων: σηκώνει το βλέμμα, με κοιτάει στα μάτια, χαμογελάει και αφήνει τον καφέ της. Η πρώτη μου σκέψη ήταν: «πάρε στυλό και χαρτί και γράφε, θα πει πολλά»! Λάθος! Μου απάντησε πρώτα στην δεύτερη ερώτηση λέγοντας: «δεν υπάρχει κανένα απολύτως μυστικό. Το μόνο που χρειάζεται και δεν είναι μυστικό αλλά πλέον υπάρχει σε όλο και λιγότερους ανθρώπους, είναι η αγάπη. Το ζευγάρι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει να παραμένει ζευγάρι, εδώ είναι που ταιριάζει η λέξη «αγάπη». Χωρίς να την διακόψω με άλλες ερωτήσεις, την άφησα να πει όλα όσα έχει μάθει μέσα από αυτά που βιώνει!

Η φράση που μου έμεινε ήταν: «για να είναι τα παιδιά ευτυχισμένα, πρέπει να είναι οι γονείς τους αγαπημένοι»! Και πιστεύω πως έχει απόλυτο δίκιο από την πλευρά ενός παιδιού που έχει μεγαλώσει με δυο χαρούμενους γονείς! Η αμέσως επόμενη ερώτησή μου ήταν: «πως μπορεί να το πετύχουν αυτό οι γονείς»; Δεν πρόλαβα όμως να τη ρωτήσω, γιατί είχε αρχίσει ήδη να απαντάει. Μου ανέφερε λοιπόν χαρακτηριστικά: «πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν προβλήματα, γκρίνιες από τα παιδιά όπως και από εμάς τους ενήλικες, αλλαγές στα παιδιά λόγω εφηβείας και άλλα πολλά. Το θέμα όμως είναι, να είναι ενωμένο πάνω από όλα το ζευγάρι για να το μεταφέρει και στην υπόλοιπη οικογένεια, δηλαδή τα παιδιά.

Τα παιδιά πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, δεν πρέπει ποτέ ούτε να μπαίνουν στα προσωπικά θέματα των γονέων όπως αντίστοιχα και οι γονείς, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά για να ξεπεράσουν τυχόν προβλήματα. Είναι σημαντικό, ό,τι αφορά το ζευγάρι να μένει σε αυτό καθώς και να λύνεται από αυτό. Λίγο πριν την αφήσω να επιστρέψει στους ρόλους της, μου είπε χαρακτηριστικά: «προβλήματα και δυσκολίες, θα υπάρχουν πάντα για όλους τους ανθρώπους και τις οικογένειες και αλίμονο αν τα αφήναμε να μας κατατροπώσουν! Η ζωή ναι, είναι αγώνας…. όμορφος, γοητευτικός με άγρια ίσως ομορφιά! Αλλά είναι και ένα στοίχημα με τον ίδιο σου τον εαυτό! Έχεις δύο επιλογές λοιπόν: ή βουτάς στα βαθιά νερά του αγώνα της ζωής και φτάνεις στο νησί που επιθυμείς έχοντας γεμίσει με τις πιο όμορφες αναμνήσεις και εικόνες ή μένεις στάσιμος και κοιτάς το νησί σου από την άλλη πλευρά, μόνος χωρίς κανέναν δίπλα σου! Αυτή είναι η οικογένεια και πρέπει σε όλα να είναι ενωμένη! Μια γροθιά»!

Της Ηλιάννας Γκανιάτσα, Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής

Ψυχολογία