Γιατί είναι καλό να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας;

Γιατί είναι καλό να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας;

Τα παραμύθια ταξιδεύουν τα παιδιά σε ατέλειωτους δρόμους γνώσης και είναι πολύτιμα από πολύ μικρή ηλικία για να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πότε μπορούν να ξεκινήσουν να διαβάζουν μικρές ιστορίες στα παιδιά τους. Η απάντηση βρίσκεται στον χαρακτήρα της κάθε οικογένειας και το αν αγαπούν το διάβασμα οι γονείς. Τα περισσότερα παιδιά 1 έτους μπορούν να καθίσουν στην αγκαλιά μας και να ξεφυλλίσουν τις όμορφες εικόνες ενός βιβλίου και κάπως έτσι ξεκινά και η ανάγνωσή μας.

Το παραμύθι συνοδοιπόρος στη μαγεία

Ο μαγικός κόσμος των παραμυθιών βάζει τα παιδιά σε μια μοναδική σφαίρα φαντασίας,δημιουργούν εικόνες και ήχους.

  • Είναι διδακτικά, το παιδί στο τέλος κάθε ιστορίας διδάσκεται μια νέα αξία,τα βοηθά να σκέφτονται και να βρίσκουν λύσεις.
  • Είναι το καλύτερο μέσο για να εξοικειωθεί το παιδί με την ανάγνωση,την γραφή και τον προφορικό λόγο.
  • Είναι δίοδος έκφρασης για τα παιδιά και τα βοηθούν να αναπτύξουν δεξιότητες περιγραφής και αφήγησης.

Ανάγνωση ή αφήγηση;

Η αλήθεια είναι πως καλή ανάγνωση ενός βιβλίου μπορούν οι περισσότεροι γονείς να κάνουν. Πως όμως μπορούμε να εμπλουτίσουμε την ανάγνωσή μας και να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών;

  • Καλό θα είναι να διαβάζουμε όταν είμαστε και εμείς ήρεμοι και έχουμε λίγο χρόνο να αφιερώσουμε.
  • Μπορούμε να είμαστε παραστατικοί,να αλλάζουμε τη φωνή μας,να κάνουμε ανάλογες κινήσεις ή γκριμάτσες.
  • Σημαντικό είναι να βάζουμε και τα ίδια τα παιδιά μέσα στην ιστορία κάνοντας διάφορες ερωτήσεις και δημιουργώντας μικρούς διαλόγους .

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ιδανικές για διάβασμα γιατί όλοι μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο.Ακόμα και για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι μια καλή ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους με εξωσχολικά βιβλία που εκείνα θα επιλέξουν. Δεν έχει σημασία η ηλικία ας γίνουμε όλοι ήρωες παραμυθιών!

της Αφροδίτης Βοργιά παιδαγωγού και ιδιοκτήτρια του παιδότοπου The friends of Nemo.

Ψυχολογία