Πόσες πιθανότητες έχουμε να μας δαγκώσει ένας σκύλος;

Πόσες πιθανότητες έχουμε να μας δαγκώσει ένας σκύλος;

Πόσες πιθανότητες έχουμε να μας δαγκώσει ένας σκύλος; Και ποιους τύπους ανθρώπων βάση του χαρακτήρα τους.

Μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου και στον κίνδυνο δαγκώματος από σκύλο. Ένας σκύλος είναι πιθανότερο να δαγκώσει έναν άνθρωπο, ιδίως άνδρα, που είναι αγχώδης και νευρωτικός…Όσο πιο συναισθηματικά σταθερός και λιγότερο νευρωτικός είναι ένας άνθρωπος, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να τον δαγκώσει κάποιος σκύλος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κάρι Γουέστγκαρθ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας Journal of Epidemiology and Community Health, μελέτησαν σχεδόν 700 ανθρώπους που ζούσαν σε μια ημιαστική περιοχή.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για την ψυχολογική κατάστασή τους με βάση τεστ προσωπικότητας και παράλληλα ρωτήθηκαν αν είχαν ποτέ δαγκωθεί από σκύλο και πόσο σοβαρά. Διαπιστώθηκε ότι περίπου ένας στους τέσσερις είχε δαγκωθεί τουλάχιστον μία φορά, ενώ οι άνδρες είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να δαγκωθούν από ό,τι οι γυναίκες.

Περισσότεροι από τους μισούς (55%) ανέφεραν ότι δαγκώθηκαν από άγνωστο σκύλο. Τα πραγματικά δαγκώματα είναι πολύ περισσότερα – σχεδόν τριπλάσια – από τις περιπτώσεις που καταγράφονται επίσημα από τα νοσοκομεία ή την αστυνομία. Ένα στα τρία δαγκώματα (33%) χρειάσθηκε ιατρική φροντίδα, αλλά ένα ελάχιστο ποσοστό (0,6%) οδήγησε σε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Όμως ακόμη και μικρά δαγκώματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο στρες στους ανθρώπους.

Από την άλλη, οι επιστήμονες δεν είχαν κάτι να πουν για την πιο σπάνια περίπτωση που ένας άνθρωπος δαγκώνει σκύλο και αν αυτό δείχνει κάτι για τη νευρωτική προσωπικότητα του… σκύλου.

της Αρτέμιδος Γονίδη

Ψυχολογία