Ιδέες πώς θα περάσετε μαγικά Χριστούγεννα στο σπίτι

Ιδέες πώς θα περάσετε μαγικά Χριστούγεννα στο σπίτι

Θα έλεγε κανείς πως ακόμα κι αν δεν υπήρχαν τα Χριστούγεννα, θα έπρεπε να τα επινοήσουμε! Έρχονται στην κατάλληλη στιγμή για να μας αποσπάσουν από την καθημερινές μας έννοιες και να μας ταξιδέψουν σ’ ένα μαγικό σκηνικό, που έχουμε εξίσου ανάγκη με τα παιδιά μας. Πώς γίνεται όμως να νιώσουμε αυτή τη μαγεία ακόμα και χωρίς να κάνουμε θεαματικά σχέδια και ταξίδια;

Με λίγη φαντασία και έμφαση στην αληθινή επικοινωνία, είναι παιχνιδάκι! Γιατί οι γιορτές αποτελούν την ιδανική ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθησή μας απέναντί τους, να τους βάλουμε όσο πιο «μέσα» γίνεται στη ζωή της οικογένειας, να τους κάνουμε να αισθανθούν σημαντικοί και αναντικατάστατοι. Αυτή είναι η αληθινή μαγεία των Χριστουγέννων- ας δούμε πώς μπορούμε να την πετύχουμε!

Επιχείρηση: χριστουγεννιάτικο δέντρο
Κάντε την υπόθεση «χριστουγεννιάτικο δέντρο» αυστηρώς οικογενειακή. Δώστε στα παιδιά τον πιο ενεργό ρόλο ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα δεν θα συμφωνεί απαραίτητα με την… μίνιμαλ αισθητική σας. Κατά τη διάρκεια του στολισμού, μια Playlist με χριστουγεννιάτικα τραγούδια θα κάνει την ατμόσφαιρα ακόμα πιο εορταστική ενώ αν καταφέρετε παράλληλα να ψήνετε κουλουράκια και να μοσχοβολάει το σπίτι, τότε αυτή η μέρα θα γίνει ακόμα πιο μοναδική στις αναμνήσεις των παιδιών σας. Ανοίγοντας τα κουτιά με τις μπάλες θυμηθείτε τις αγαπημένες σας από τους περασμένους στολισμούς, τα στολίδια που φτιάξατε όλη μαζί η οικογένεια, δίνοντας στα παιδιά την αίσθηση της ασφάλειας και της οικειότητας, της ξεχωριστής μέρας που επαναλαμβάνεται μια φορά τον χρόνο και σας δένει μοναδικά. Μην παρακάμψετε τη φάτνη. Τα παιδιά λατρεύουν την ιστορία που εκτυλίσσεται εκεί και είναι άλλωστε το «στολίδι» που μας φέρνει πιο κοντά στη θαλπωρή και το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.

Όχι gif, μόνο κάρτες
Στην εποχή των emails, του skype και των courriers, οι περισσότεροι έχουμε αφήσει το παραδοσιακό ταχυδρομείο πίσω μας. Ειδικά τα Χριστούγεννα όμως το να στέλνεις μια κάρτα έχει μια ιεροτελεστία που μπορούμε να επαναφέρουμε στη ζωή μας, κλείνοντας τα αυτιά μας στις σειρήνες των gif και των ψηφιακών ευχών. Επιλέγουμε σε μια λίστα τους συγγενείς και φίλους που θα στείλουμε την κάρτα, γράφουμε όλη η οικογένεια μια ευχή ή μια ζωγραφιά, γράφουμε τις συστάσεις στον φάκελο και πάμε στο ταχυδρομείο να κολλήσουμε τα γραμματόσημα. Φυσικά, αφήνουμε τα παιδιά να τις γλιστρήσουν στο κίτρινο κουτί. Σε μια εποχή που όλα γίνονται γρήγορα (τι γρήγορα; ακαριαία!) η αίσθηση αυτή του προγραμματισμού και της αναμονής θα δείξει στα παιδιά πως υπάρχουν και άλλοι, ίσως και πιο ουσιαστικοί, τρόποι επικοινωνίας.

Βραδιά μπαλέτου
Υπάρχουν πολλά αξιόλογα θεάματα που μπορείτε να παρακολουθήσει η οικογένεια στις γιορτές, το μπαλέτο όμως ειδικά ανήκει στην καρδιά της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας. Ο «Καρυοθραύστης» που πάντα ανεβαίνει τα Χριστούγεννα είναι το απόλυτο θέαμα που με τις μουσικές, τα κουστούμια και την ίδια την υπόθεσή του μαγεύει κυριολεκτικά. Η ιδανική αφορμή για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την κόρη σας, αν ο γιος σας δεν θέλει να ακολουθήσει. Σε αυτή την περίπτωση, προτρέψτε τα αγόρια της οικογένειας να περάσουν δικό τους χρόνο μαζί, σε κάποια άλλη παράσταση και όταν ξαναβρεθείτε στο σπίτι ανταλλάξτε εντυπώσεις!

Movie time
Εδώ χρειάζεται σκηνοθεσία. Δεν πρόκειται για μια ακόμα βραδιά, μιας οποιασδήποτε ταινίας… Καταρχάς, θα είστε κι εσείς μαζί τους, από την αρχή ως το τέλος, χωρίς κρυφοκοιτάγματα στα κινητά. Γεμίστε τα μπολ με ποπ κορν ή με άλλα σνακ που αγαπάνε, αράξτε άνετα στους καναπέδες, χαμηλώστε τα φώτα και μπείτε σε mood… κινηματογράφου. Δεν είναι απαραίτητο να επιλέξετε χριστουγεννιάτικες ταινίες, μπορείτε όμως να δείτε μια ταινία που είδατε και πέρυσι τα Χριστούγεννα και έγινε η αγαπημένη σας. Τα παιδιά λατρεύουν να βλέπουν ξανά ταινίες που έχουν αγαπήσει κι όταν μάλιστα αυτό γίνεται μια φορά τον χρόνο, πρόκειται για το γεγονός… της χρονιάς!

Βούτυρο και κανέλα
Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά Χριστούγεννα χωρίς να μοσχοβολήσει το σπίτι βούτυρο και κανέλα δεν γίνεται! Χάρη στις κουπ πατ μπορούμε να φτιάξουμε τους παραδοσιακούς μας κουραμπιέδες και μελομακάρονα στα πιο χριστουγεννιάτικα σχέδια αλλά να πειραματιστούμε και με άλλες συνταγές για μπισκότα και κέικ. Κι εδώ, αυτό που μετράει είναι η συμμετοχή των παιδιών, η αίσθηση ότι  κάνουμε κάτι διαφορετικό όλοι μαζί αυτές τις μέρες που δεν θα ήταν τόσο ξεχωριστό χωρίς τη δική τους συμβολή!

Το οικογενειακό τραπέζι
Σε ένα από τα γιορτινά τραπέζια που ίσως οργανώσετε αυτές τις μέρες, δώστε στα παιδιά τον ρόλο του… μετρ, ξεκινώντας από τις προσκλήσεις. Μπορούν να φτιάξουν προσκλήσεις για όλους τους καλεσμένους με τα πιο απλά υλικά κι όλη την αγάπη τους. Ακόμα, να βοηθήσουν στο ίδιο το στρώσιμο και το στήσιμο του τραπεζιού, τοποθετώντας αυτοσχέδια καρτελάκια με τα ονόματα των καλεσμένων στις θέσεις που θα κάτσουν. Τα παιδιά λατρεύουν τις σκηνοθεσίες και τις… επισημότητες και έτσι έχετε σίγουρη τη συμμετοχή τους στο γιορτινό τραπέζι, μια από τις πιο όμορφες στιγμές επικοινωνίας της ευρύτερης οικογένειας.

Πείτε ναι στη νοσταλγία
Χρησιμοποιήστε κάθε αφορμή που σας δίνεται για να γυρίσετε πίσω τον χρόνο και να συλλέξετε τις δικές σας στιγμές με την οικογένειά σας από τα Χριστούγεννα της παιδικής σας ηλικίας. Εκεί που κάποιες φορές νιώθετε ότι δεν έχετε θέμα για συζήτηση με τα παιδιά σας, θα δείτε πόσο θα θέλουν να συμμετέχουν στις διηγήσεις σας, να μάθουν τι δέντρο στολίζατε, πώς ήταν τα στολίδια σας, αν λέγατε τα κάλαντα, τι δώρα παίρνατε, ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία, κτλ. Αποφύγετε τον τόνο εξιδανίκευσης του παρελθόντος και βάλτε τους μέσα σε αυτό το υπέροχο ταξίδι του χρόνου, της συνέχειας και της δικής σας ωρίμανσης, μέρος του οποίου είναι σήμερα η δική σας οικογένεια.

Κρατήστε ημερολόγιο
Ακόμα κι αν δεν είστε ο τύπος που κρατάει ημερολόγιο, μπορείτε να το κάνετε μια φορά τον χρόνο, σημειώνοντας τις σημαντικότερες στιγμές των παιδιών σας αλλά και τα πιο ξεχωριστά στιγμιότυπα από τις φετινές σας γιορτές μαζί. Μετά από κάποια χρόνια, το «τετράδιο» αυτό θα είναι πολύτιμο για την οικογένειά σας, καθώς θα ταξιδεύει τα ωριμότερα πλέον παιδιά σας στην παιδική τους ηλικία, θα δένει όλες τις γιορτές που περάσατε μαζί σε μια συνέχεια και θα τους κάνει να νιώθουν συναισθηματικά ασφαλείς.

Στρωματσάδα
Δεν υπάρχει παιδί που θα προσπεράσει αυτή την ιδέα! Αν όλη την χρονιά είμαστε στα μάτια τους οι γονείς με τους κανόνες και το αυστηρό πρόγραμμα ύπνου… στα κρεβάτια τους, τώρα κάνουμε την έκπληξη οργανώνοντας μια βραδιά που θα τους μείνει αξέχαστη. Τα φωτάκια από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το αναμμένο τζάκι, οι μαξιλάρες στο πάτωμα… σε μια μοναδική νύχτα που δεν νοιαζόμαστε για πρωτόκολλα. Διαβάζουμε χριστουγεννιάτικες ιστορίες ή συζητάμε για την ταινία που είδαμε πριν και γλυκά μας παίρνει ο ύπνος στο πιο «δικό μας» σκηνικό. Αν μπορούμε να συνδυάσουμε την βραδιά με χριστουγεννιάτικες πυτζάμες που θα φυλάμε για την περίσταση, ακόμα καλύτερα!

Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω και τις δικές σας, ξεχωριστές ιεροτελεστίες και ζήστε τις στιγμές των γιορτών σαν μια μοναδική ευκαιρία να ανανεώσετε τη σχέση σας με το σύντροφο και τα παιδιά σας, να επικοινωνήσετε πέρα από τα τρέχοντα της καθημερινότητας, με αληθινή διάθεση κατανόησης και συναισθηματικής επαφής!

πηγή

Tips Χριστούγεννα