Απαντήσεις σ’ όλες τις απορίες σας για τον εμβολιασμό

Απαντήσεις σ’ όλες τις απορίες σας για τον εμβολιασμό

Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Ο εμβολιασμός είναι το μόνο μέσον που θα προστατεύσει το παιδί σας από πολύ σοβαρά νοσήματα, πολλές φορές θανατηφόρα.

Εμβολιάζοντας το παιδί σας προστατεύετε έμμεσα και όλα τα άλλα παιδιά αλλά και ενήλικες, που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για διαφόρους λόγους.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα εμβόλια;

Τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον χώρο της ιατρικής επιστήμης.
Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.
Ακόμα και αν εξαιρετικά σπάνια προκύψει κάποια σοβαρότερη παρενέργεια, είναι μικρότερης σημασίας από τις βλάβες, τον πιθανό θάνατο και τα προβλήματα που θα προκύψουν αν νοσήσουμε από την ίδια την φυσική νόσο.
Αποτελούνται από μέρη βακτηριδίων και ιών ή και από τους ίδιους τους ιούς εξασθενημένους.
Όποια πρόσθετα υπάρχουν μέσα στα εμβόλια είναι ακίνδυνα για την υγεία.

Γιατί μερικοί παιδίατροι είναι κατά του εμβολιασμού ή δεν προτείνουν από μόνοι τους να εμβολιάσω το παιδί μου;

Δεν υπάρχει κανείς παιδίατρος που να είναι εναντίον των εμβολίων ή να μην τα προτείνει. Ένας πολύ μικρός αριθμός γιατρών που ασκούν ταυτόχρονα εναλλακτική ιατρική (πχ ομοιοπαθητική) πιθανόν να μην συστήνουν τους εμβολιασμούς.
Δεν προκύπτει από πουθενά και από καμία μέχρι σήμερα ερευνητική εργασία σε όλο τον κόσμο ότι τα ομοιοπαθητικά ή άλλα εναλλακτικά σκευάσματα μπορούν να αντικαταστήσουν τα εμβόλια.
Εμβολιάζοντας το παιδί σας είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να προφυλάξετε τα παιδιά και τους εαυτούς σας από τα θανατηφόρα αυτά νοσήματα.

Από ποια νοσήματα προστατεύουν τα εμβόλια;

Διφθερίτιδα
Τέτανο
Κοκκύτη
Πολιομυελίτιδα
Ιλαρά
Ερυθρά
Παρωτίτιδα
Ανεμοβλογιά
Ηπατίτιδα Α και Β
Αιμόφιλο της Ινφλουέντζας τύπου Β
Πνευμονιόκοκκο
Ρότα ιό
ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ
Γρίπη
Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και κονδυλώματα

Δεν ξέρω κάποιον που να αρρώστησε από αυτά τα νοσήματα. Γιατί λοιπόν πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Με τον συστηματικό εμβολιασμό των παιδιών και των ενηλίκων, από πολλά χρόνια μέχρι τώρα, τα νοσήματα αυτά περιορίστηκαν σημαντικά, σε όλο σχεδόν τον κόσμο και κάποια από αυτά εξαφανίστηκαν οριστικά.
Σταματώντας τους εμβολιασμούς ΟΛΑ αυτά τα νοσήματα θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους με ολέθρια για την ανθρωπότητα αποτελέσματα.

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά;

Με τον εμβολιασμό όλων των παιδιών δημιουργείται μια προστατευτική ομπρέλα για όλα τα παιδιά, ακόμα και για αυτά που δεν είναι εμβολιασμένα για διαφόρους λόγους.

Αν εμβολιάσω το παιδί μου σημαίνει ότι προστατεύεται 100% από τα αντίστοιχα νοσήματα;

Για κανένα εμβόλιο η αποτελεσματικότητα δεν είναι 100%. Τα περισσότερα όμως από αυτά έχουν αποτελεσματικότητα που μπορεί να ξεπερνάει το 90%.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων εξαρτάται από το αν ο εμβολιασμός έχει εφαρμοστεί σωστά και οι αναμνηστικές δόσεις να έχουν γίνει στην ώρα τους.

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει το παιδί μου αν δεν εμβολιαστεί;

  • Αν για κάποιο λόγο προκύψουν κρούσματα της νόσου που δεν έχει εμβολιαστεί, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος το παιδί σας να κολλήσει το σοβαρό αυτό νόσημα.
  • Κάποια από τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμούς μπορεί στην χώρα μας, λόγω του εμβολιασμού σχεδόν όλων των παιδιών, να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, όμως σε κάποια μέρη του κόσμου υπάρχουν ακόμα σε υψηλό ποσοστό. Σήμερα είναι πολύ εύκολο, χάρις στα προηγμένα μέσα συγκοινωνίας, να ταξιδέψουμε εμείς και τα παιδιά μας στις χώρες αυτές. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι εξαιρετικά εύκολο να κολλήσουν και να νοσήσουν από τα σοβαρά αυτά νοσήματα όταν βρεθούν στις χώρες αυτές.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι να προστατεύσω το παιδί μου από τις ασθένειες εκτός από τους εμβολιασμούς;

  • Μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν καλά και συχνά τα χέρια τους.
  • Αποφυγή κλειστών χώρων που αθροίζονται πολλά άτομα, κυρίως τον Χειμώνα.
  • Να μην επιτρέπετε να μπαίνουν άρρωστοι στο σπίτι σας.
  • Μην αφήνετε να φιλούν, να φτύνουν και να πιάνουν το μωρό σας ξένα άτομα.
  • Μάθετε στα παιδιά σας να μην μοιράζονται τα προσωπικά τους είδη και αντικείμενα.
  • Μάθετε στα παιδιά σας να μην βάζουν αντικείμενα ή τα χέρια τους στο στόμα και στην μύτη τους.
  • Φροντίστε να τρώνε, να κοιμούνται, να παίζουν και να ξεκουράζονται επαρκώς.

Ποιες είναι οι παρενέργειες από τον εμβολιασμό;

Συνήθως τα εμβόλια δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες. Οι συνηθέστερες είναι χαμηλός πυρετός και άλγος στο σημείο της ένεσης. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστούν κάποιες σοβαρότερες όπως αλλεργίες κλπ, και που τις περισσότερες φορές είναι αντιμετωπίσιμες.

Από πότε μέχρι πότε μπορώ να εμβολιάσω το παιδί μου;

Ο εμβολιασμός των παιδιών αρχίζει μόλις το μωρό σας συμπληρώσει τον 2ο μήνα ζωής και τελειώνει με τα βασικά εμβόλια σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην εφηβεία

Πόσα εμβόλια μπορώ να κάνω στο παιδί μου και μέσα σε τι χρονική περίοδο;

  • Στο παιδί σας θα κάνετε όλα τα εμβόλια που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Γίνονται σχεδόν κάθε μήνα για τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους. Από εκεί και μετά μία φορά τον χρόνο, τον Οκτώβριο, μπορεί να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
  • Στην ηλικία των 5-6 ετών θα κάνει αναμνηστική δόση για το ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμοβλογιάς και για την διφθερίτιδα, τέτανο, πολιομυελίτιδα και κοκκύτη. Στην εφηβεία θα επαναληφθεί το διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και θα γίνει το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στα κορίτσια καθώς και το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
  • Κατά την ενήλικο ζωή πρέπει να γίνεται επανάληψη για την διφθερίτιδα και τον τέτανο κάθε 10 χρόνια εφ’ όρου ζωής. Υπάρχουν ειδικές συστάσεις για τις εγκυμονούσες και τον εμβολιασμό τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ειδικές συστάσεις εμβολιασμού υπάρχουν επίσης για τα ηλικιωμένα άτομα.

Πρέπει να πιστεύω τις πληροφορίες που διαβάζω στο διαδίκτυο;

Εξαρτάται από πού τις διαβάζετε. Δυστυχώς δεν είναι πολλά τα αξιόπιστα σημεία που μπορείτε να εμπιστεύεστε για την ενημέρωσή σας. Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, κινδυνολογία ή ακόμα και επικίνδυνες για την υγεία του παιδιού σας πληροφορίες.

Η ψηφιακή μας πλατφόρμα σας ενημερώνει με αξιοπιστία και μπορείτε να την εμπιστεύεστε αφού την εγγυάται η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και πολλοί άλλοι.

Τα εμβόλια είναι κατάλληλα για όλα τα παιδιά; Τι θα συμβεί αν το παιδί μου είναι κάπου αλλεργικό ή έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα;

  • Τα εμβόλια είναι κατάλληλα για όλα τα παιδιά, εκτός κι αν για ιατρικούς λόγους έχετε οδηγία από τους παιδιάτρους να μην το εμβολιάσετε (πχ όταν παίρνει κάποια φάρμακα ή είναι άρρωστο με πυρετό ή άλλο νόσημα).
  • Ο παιδίατρος έχει την υποχρέωση να το εξετάσει λεπτομερώς, να πάρει ένα καλό ιστορικό για την οικογένεια και για το ίδιο το παιδί, πριν να προχωρήσει στον εμβολιασμό του. Αν διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα με το ανοσοποιητικό του, ανάλογα με το πρόβλημα ενδέχεται να μην το εμβολιάσει ή να χρειαστεί να συμβουλευτεί ειδικότερους γιατρούς. Οι αλλεργίες συνήθως δεν αποτελούν λόγο μη εμβολιασμού αλλά οπωσδήποτε ο παιδίατρός σας είναι ο μόνος που θα σας συμβουλεύσει τι θα πρέπει να κάνετε.

Κινδυνεύουν τα παιδιά να αρρωστήσουν ακόμα κι αν έχουν κάνει το εμβόλιο;

Αν και στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν νοσούν αν έχουν εμβολιαστεί, ένα απειροελάχιστο ποσοστό παιδιών υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει. Ακόμα όμως και έτσι τα συμπτώματα και η πορεία της νόσου θα είναι πολύ ηπιότερα από αυτά που θα παρουσιάσουν όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τι θα συμβεί να παραλείψω να κάνω κάποια δόση στο παιδί μου; Πρέπει να αρχίσω από την αρχή να εμβολιάζω το παιδί μου;

Αν χάσετε κάποια δόση κλείστε το συντομότερο δυνατόν ραντεβού με τον παιδίατρό σας για να του κάνετε την δόση αυτή. Δεν χρειάζεται να επαναλάβετε τα εμβόλια από την αρχή. 

Εάν κάποιο έχει περάσει την φυσική νόσο και κάνει από λάθος το εμβόλιο θα υπάρξει πρόβλημα στην υγεία του;

ΌΧΙ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την υγεία του παιδιού που ήδη έχει κάνει αντισώματα από την φυσική νόσο και κάνει από λάθος το εμβόλιο.

Κινδυνεύει το παιδί μου να εμφανίσει αυτισμό μετά από κάποιο εμβόλιο;

Από πουθενά μέχρι τώρα δεν προέκυψε ο ισχυρισμός αυτός , που έχει πανικοβάλει τους γονείς και σταματούν ή αναβάλουν τους εμβολιασμούς με τον φόβο μήπως το παιδί τους πάθει αυτισμό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές ερευνητικές εργασίες σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που εμβολιάστηκαν και που συγκρίθηκε η συχνότητα αυτισμού με ομάδες παιδιών που δεν είχαν εμβολιαστεί. Από τις μέχρι τώρα διεθνείς αυτές έρευνες δεν βρέθηκε τα εμβολιασμένα παιδιά να εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα αυτισμού από αυτά που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Εάν το παιδί μου έχει κρυώσει, έχει πυρετό ή παίρνει αντιβιοτικά μπορεί να εμβολιαστεί;

Μόνο όσα παιδιά έχουν πυρετό πάνω από 38ο C την ημέρα του εμβολιασμού δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Για το συνάχι, τον βήχα, τον πονόλαιμο και όσα παίρνουν αντιβίωση δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβληθεί ο εμβολιασμός τους.

Όπως και να έχει όμως, ο παιδίατρος που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον το παιδί σας, πριν προχωρήσει σε εμβολιασμό θα σας ενημερώσει για το τι πρέπει να κάνετε.

Υπάρχει περιορισμός για το πόσες φορές πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Θα κάνετε στο παιδί σας ΟΛΑ τα εμβόλια που συστήνονται να γίνονται μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για να του εξασφαλίσετε με τον καλύτερο τρόπο την υγεία του.

Πως μπορώ να ξέρω πότε πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Με την συμπλήρωση του 2ου μήνα ζωής αρχίζουν τα πρώτα εμβόλια. Ο Παιδίατρός σας θα σας ενημερώσει για αυτό και για την περίπτωση που πρέπει για κάποιους λόγους να κάνει εκτάκτως, νωρίτερα ή και αργότερα κάποιο από τα εμβόλια.

Από το www.childrencare.gr

Το childrencare.gr είναι μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.) για να καλύψει τις ανάγκες πληροφόρησης των γονέων σε θέματα σχετικά με την πρόληψη, τον εμβολιασμό και την υγιή ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων.

Η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα των γονιών σχετικά με την υγεία των παιδιών τους, οδήγησε τους Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατρους Αττικής να δημιουργήσουν έναν δίαυλο άμεση επικοινωνίας, καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό κενό ενημέρωσης στα ηλεκτρονικά μέσα που υπήρχε μέχρι σήμερα.

Αυτισμός Υγεία